Peyote-schilderijtjes
Categorieën

Peyote-schilderijtjes

Naast geregen armbanden kun je ook tashangers, sleutelhangers, riemen of schilderijtjes maken. Het laatste heb ik gekozen als kraamcadeau voor mijn broer en schoonzus toen mijn neefjes waren geboren. Lees verder voor meer informatie!

Hieronder zie je een voorbeeld van één van de schilderijen die ik heb gemaakt voor mijn neefje.  Het hele werk is gemaakt in two-drop peyote (2 kraaltjes bij elke steek) en ik heb bewust gekozen voor volle opaque kleuren. Deze geven namelijk mooi contrast met elkaar en hierdoor krijg je duidelijke strakke lijnen.
Ik weet nu zo niet meer hoeveel kraaltjes hierin zijn gebruikt, zou het nog eens moeten uitrekenen.

Het schilderijtje hangt nu op de slaapkamer van mijn neefje.

Het voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld weven op een weefraam of RAW is dat de kralen voor de helft grenzen aan de naastliggende kraal, zodat je in je patroon de kleuren mooier over kunt laten lopen.

Hieronder is een close-up te zien van de giraffe, waarbij je goed kunt zien dat de kleurenverloop heel geleidelijk gaat. Ik heb gekozen voor two-drop peyote, want op die manier heb je nog meer vrijheid in het kiezen van je patroon.

Er is gebruik gemaakt van two-drop-peyote, zodat je veel ruimte hebt in het uitwerken van de tekening.

Vaak wordt bij peyote delica’s gebruikt, maar je ziet dat het met rocailles 11/0 ook een mooi effect heeft. Belangrijk is wel dat je hetzelfde soort kleurtype gebruikt. Wanneer je doorzichtige of silverlined combineert met opaque, ziet het er minder strak uit.

Wanneer je ook zelf een patroon wilt uitwerken, dan kun je op deze pagina patroonbladen uitprinten die je kunt gebruiken om je tekening uit te werken. Het is een lekker ouderwetse lay-out op de pagina, maar de verhoudingen tussen de kraaltjes en de vakjes kloppen hier wel aardig. Het enige dat gebeurde was dat mijn diertjes ietsjes dikker zijn geworden.

Belangrijk is wel dat de lijnen van je tekening duidelijk en niet te gedetailleerd zijn voor de kraaltjes die je gebruikt.  Hieronder zie je een deel van de afbeelding die ik heb gebruikt en zoals je ziet zijn dit hele strakke lijnen die eenvoudig over te trekken zijn.

Het patroonblad met eronder de gebruikte afbeelding. Door middel van een lamp trek je de tekening over op het patroonblad.

Met een beetje creativiteit kun je de tekeningen overtrekken op het patroonblad door er een lamp onder te doen. Globaal teken je  de lijnen van het plaatje, waarna je daarna de vakjes echt gaat inkleuren en je besluit welke kraal welke kleur moet krijgen. Je kunt hierin best een beetje afwijken van de originele tekening als het daardoor mooier uitpakt. Het aapje had bijvoorbeeld eigenlijk geen beentjes, deze heb ik zelf toegevoegd.

Voor degene die het misschien net al opgevallen was, staan er allemaal streepjes door de vakjes op het patroon. Om goed in de gaten te houden waar je gebleven bent, is het nodig om de vakjes weg te strepen. Wanneer je deze tekeningen ziet, zou je niet zeggen dat je snel in de war raakt, maar toch is dit zo. Je bent zo gedetailleerd bezig dat het lastig te zien is waar je precies gebleven bent. En wanneer je een foutje maakt, kom je er in de volgende rij pas achter en moet je dus een heel lang stuk weer uithalen.

Hieronder zie je een close-up van het patroonblad. Om echt inzicht te hebben waar ik gebleven ben, wissel ik regelmatig van kleur pen. Zo wordt het controleren en tellen een stuk makkelijker.

Om echt goed te kunnen achterhalen waar je gebleven bent in het patroon, gebruik dan gekleurde stiften om weg te strepen.

Nadat ik klaar was met het rijgen, ben ik met het stuk naar de hobby- en schilderwinkel gegaan waar je passe-partouts op maat kunt laten snijden. De passe-partout is altijd scheef afgesneden bij foto’s, maar bij de kralen laat je hem juist andersom snijden, zodat je de schuine kant kunt gebruiken om de rand van de kralen onder te stoppen. Twee zijkanten zijn immers ongelijk door de peyote techniek. Tot slot nog een mooi fotolijstje erbij uitzoeken en klaar ben je.

Naast schilderijtjes is het natuurlijk ook leuk om sleutelbos- of tashangers te maken met een leuke tekening of de naam van een speciaal iemand. Of bordjes met iemands naam voor aan de slaapkamerdeur. Of een afbeelding of vormpje als bedel aan zo’n mooie Ibiza-ketting. Mogelijkheden genoeg!

Heb je nog vragen, stel ze gerust!

4 reacties

  1. Zo blij met jullie site, alleen zo jammer dat ik hem nu pas vind. Maar nooit te laat, wat een fijne info.
    Bedankt, jullie staan bij mijn favorieten..!!!

    1. Hallo Manon,

      dank je wel voor je leuke berichtje, we zijn blij dat jij er zo blij mee bent. 🙂

      Met vriendelijke groeten,
      Carine

  2. Ik kan de patroonbladen niet meer vinden via de pagina. Kunt u mij zeggen of ik ze nog ergens kan vinden of kopen (heb nog niet verder gekeken op de site)

    1. Hallo Manon,

      welke patroonbladen bedoel je? Als het gaat om deze post, dan kan ik je zeggen dat ik deze zelf heb gemaakt en dat daar helaas geen patroon van is.
      Maar online is er gelukkig veel te vinden. Kan ik met je meekijken?

      Met vriendelijke groet,
      Carine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *