Geschiedenis van… Macramé
Categorieën

Geschiedenis van… Macramé

In deze blog geven we een stukje historie van het knopen van draden, ook wel macramé genoemd. Lees hoe lang het al bestaat, maar als je wilt weten wat je nodig hebt en wat je ermee kunt maken, klik dan voor onze blog ‘Informatie over… Macramé’.

De oorsprong van Macramé gaat echt duizenden jaren terug. Er is in de geschiedenis veel over te vinden. Sommigen geloven dat de term afkomstig is van het 13e-eeuwse Arabische woord migramah, wat ‘fringe’ betekent. Anderen geloven dat de oorsprong ligt in het Turkse woord makrama, dat verwijst naar ‘servet’ of ‘handdoek’. Het ging hier om een manier om met de overtollige draden de randen van de stof vast te zetten.

In eerste instantie werd het dus vooral nuttig gebruikt, maar later ook decoratief. De Babyloniërs en Assyriërs hadden omzoomd vlechtwerk, dat werd gebruikt om kostuums te versieren. In de 13e eeuw gebruikten Arabische wevers decoratieve knopen om de overtollige draden op sjaals, sluiers en handdoeken af ​​te werken. Het verspreidde zich vervolgens naar Europa via Noord-Afrika, toen de Moren macramé naar Spanje brachten.

Terwijl de meesten macramé beschouwen als een rage van de jaren 70, bereikte het ambacht een hoogtepunt in populariteit in het Victoriaanse Engeland. Voor het eerst geïntroduceerd in Engeland aan het einde van de 17e eeuw, gaf Queen Mary zelf lessen aan haar hofdames. De meeste Victoriaanse huizen hadden een soort macramé-decoratie, omdat het niet alleen werd gebruikt om kleding te versieren, maar ook als gordijnen, tafelkleden en spreien.

Gezien hun vaardigheid in het maken van knopen, zou het geen verrassing moeten zijn dat zeilers grotendeels verantwoordelijk zijn voor het verspreiden van macramé over de hele wereld. Het was een geweldige manier om de tijd te doden en kon vervolgens worden geruild of verkocht wanneer ze aanmeerden, waardoor het naar gebieden als China en de Nieuwe Wereld kwam. Hangmatten, riemen en franjes waren enkele van de populaire items die in de 19e eeuw door Britse en Amerikaanse zeelieden werden gemaakt.

Nadat macramé in populariteit was afgenomen, herleefde het in de jaren zeventig. Het symboliseerde de Boheemse stijl en werd gebruikt om wandkleden, plantenhangers, accessoires en kleding te maken. Het ambacht nam uiteindelijk af in populariteit, maar trends zijn nogal cyclisch. Nu is macramé terug en veroorzaakt het opnieuw golven als creatieve ambachtslieden met eigentijdse patronen komen die de historische knooptechnieken nieuw leven hebben ingeblazen.

Wil je zelf aan de slag, lees dan hier verder in de volgende blog over macramé.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *