Informatie over… Herringbone
Categorieën

Informatie over… Herringbone

Herringbone is een leuke rijgtechniek met veel mogelijkheden, namelijk bijvoorbeeld plat geregen of juist rond geregen. Je rijgt meestal 2 kralen per steek en via deze blog vertellen we je daar graag meer over.

Herringbone betekent letterlijk vertaald visgraat. Vroeger dacht ik de techniek Herringbone te kennen van de vlechten die mijn moeder bij mij maakte. Die soort vlecht wordt ook wel visgraat genoemd. Hierbij worden steeds kleine plukjes toegevoegd, veel meer dan bij een gewone vlecht. En de smalle streepjes is wat je ook in de techniek herringbone naar voren ziet komen.

Hier zie je een grotere close-up van de techniek, namelijk de grijze delica’s die op zich van elkaar net geschakeld liggen.En daartussen zijn gekleurde delica’s als boogjes tussen geplaatst.

Bij herringbone kun je ook aan de zijkanten een extra kraaltje toevoegen. Een voorbeeld hiervan zie je bij de middelste en rechter armband van de foto hierboven. Deze kraaltjes hebben een leuk effect, omdat ze net een beetje uitsteken naar de zijkant.

Oorsprong

Herringbone wordt ook heel veel gebruikt door de Ndbele cultuur in Zuid Afrika. Prachtige sieraden of huisdecoraties maken zij met deze techniek. Deze techniek bouwt stap voor stap een set van 2 of 4 kraaltjes bovenop de basis.

Je start herringbone wel altijd met een ladder stitch, zoals de afbeelding hieronder:

Afbeelding 1: begin met de ladder stitch.

Daarna rijg je steeds een even aantal kraaltjes en rijgt terug in het werk naar beneden. Dan rijg je terug omhoog en bij de bredere manier voeg je dezelfde boogjes aan de andere kant toe. Zo stapel je de kraaltjes steeds verder op elkaar. en in deze blog noemen we een ’torentje’. Hieronder kun je op de afbeelding zien hoe het draad dan loopt.

De lichtroze kraaltjes die je hieronder ziet, die zijn via ladder stitch geregen. En de donkerroze kralen zijn de eerste rij geregen via herringbone stitch. Omdat de kraaltjes in tweetal geregen worden, liggen ze een beetje gekanteld naar elkaar toe

Je kunt ook met meerdere kraaltjes op elkaar rijgen en dan wordt het geheel soepeler. Het is dan ook wat lastiger om door te boogjes heen te rijgen. Hierdoor is de kans groter dat je lossere stukjes krijgt en dat het draad zichtbaar is.

Zodra de armband bijna op lengte is, kun je ook weer eindigen met diezelfde ladder stitch. Je rijgt dan nog 1 keer de torentjes, zoals je ook aan het begin hebt gedaan. En hierbij rijg je nog een keer extra door die geregen kraaltjes, zodat je het extra verstevigt. Zo kun je op precies dezelfde manier eindigen als dat je bent begonnen.

 

Plat geregen

Herringbone kun je dus plat (dus naast elkaar) rijgen, zoals we hieronder laten zien. De onderste laag is gemaakt met herringbone en hier bovenop zijn loopjes van steeds 11 rocailles toegevoegd. Het onderste deel van deze armband is gemaakt in Herringbone, dus het lichtroze deel.

Variatie in kralen

De herringbone stitch is vooral leuk voor armbanden. Je kan bijvoorbeeld tussen de geregen kleine kraaltjes ook grotere kralen tussen rijgen voor leuke variatie. Je rijgt dan op dezelfde manier, behalve dat je dan in het midden deze grotere kraal mee rijgt.

Belangrijk is wel dat je niet meteen met een veel grotere kraal begint, want dan blijft het rijggaren zichtbaar. Dit komt omdat dan de afstand tussen de kralen ineens veel groter is. Het mooiste is om met wat kleinere te beginnen en dit dan langzaam op te bouwen. In de armband hieronder zie je dat goed naar voren komen, want hier zijn eerst donkerblauwe rocailles ertussen gedaan en daarna pas de glasparel.

Hieronder een mooi voorbeeld daarvan, dus van herringbone met kralen ertussen, waardoor je de mooie golfbeweging krijgt. En ook leuk om te zien dat delica’s met deze techniek net weer een ander effect heeft.

Rond geregen

Maar herringbone kan ook rond geregen worden. Het principe is hetzelfde, maar je verbindt bij de ladder stitch het eerste ’torentje’ met het laatste ’torentje’. Uitgaande van het voorbeeld hierboven krijg je dan een blokje van 4 stapeltjes bij elkaar.

Een voorbeeld hiervan zie je hieronder, als je naar de ketting kijkt waar deze hanger aan bevestigd is. En bij deze zit ook een beetje twist, waarover we verderop meer vertellen.

En omdat je steeds zo ronddraaiend doorgaat, krijg je een hele soepele tube, ideaal als ketting. Maar natuurlijk ook als armband, die ook extra lang kan zijn, zodat je het 2 of 3 keer rond de pols kunt wikkelen.

Ook bij de ronde variant kun je het ook afwisselen met grotere kralen, maar hierbij moet je wel een aantal keren op en neer rijgen. Want als je met maar 1 draad door die grotere kraal rijgt, dan gaat hij wat scheef liggen. Het is dus belangrijk dat je vanuit alle 4 kralen door de grotere kraal rijgt, zodat hij mooi in het midden geplaatst wordt.

Soort rijggaren en naald

Wanneer je het met Fireline rijgt, dan zal het wat stijver worden, ten opzichte van bijvoorbeeld Miyuki of KO rijggaren. Qua naald kun je bij deze techniek zeker kiezen voor de naald die jij zelf fijn vindt. Je rijgt niet heel vaak door dezelfde kralen, dus een maat #11 of maat #10 rijgnaald is prima. Omdat je wel net tussen de vorige rijen moet rijgen, is het waarschijnlijk wel makkelijker om een kortere naald te gebruiken. Maar nogmaals, kies wat je zelf fijn vindt.

Bij de ronde variant kun je er ook voor zorgen dat je er een draai in krijgt. Dit doe je door in het begin een kraal over te slaan aan 1 kant en hem daardoor hoger terug te rijgen. Je rijgt dan eerst bij de derde kraal eruit, en bij de tweede kraal erin, zodat je draad scheef zit.

En omdat het scheef zit, zorgt het draad er zo voor dat de kraaltjes kantelen en scheef naast elkaar komen te liggen. In het begin lijkt dit heel slordig en dat je veel draad zichtbaar hebt, maar als je strak verder rijgt, dan komt dat vanzelf goed. Dit zorgt ervoor dat je ketting gaat draaien als een soort wokkel.

Kleurkeuze

Een leuk effect krijg je door met verschillende kleuren te combineren. Deze draaien dan zichtbaar om elkaar heen. Maar ook verschillende grootte kralen geeft weer net een ander effect.

En bij deze soort kun je kiezen voor rocailles, maar ook voor delica’s. Met delica’s wordt het wat strakker en met rocailles wat ronder. Ook kun je ze zeker met elkaar afwisselen, zodat je net wat bredere en smallere stukjes krijgt. En natuurlijk kun je ze ook combineren door de rocailles en delica’s onderling af te wisselen.

Als je ergens nog meer over wilt weten of als het niet helemaal duidelijk is, mail of bel ons dan gerust en we helpen je graag verder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *