Overzicht van… slotjes
Categorieën

Overzicht van… slotjes

Voor het maken van sieraden bestaan er veel verschillende soorten slotjes. In deze blog geven we je een overzicht hiervoor, plus waar ze voor gebruikt kunnen worden. En daarnaast natuurlijk ook tips om je keuze of het maken van sieraden weer makkelijker te maken.

Magneetslotjes

Hiervan heb je verschillende soorten, waarvan de ronde bolletjes waarschijnlijk het meest bekend zijn. Het zijn metalen bollen, met hierin een magneet en aan elke kant een oogje om de ketting of armband aan te bevestigen. Voor een ketting werken ze heel makkelijk om aan of af te doen, met name voor oudere mensen makkelijk als ze de handen niet meer zo goed kunnen gebruiken. Bij armbanden is het wel altijd oppassen dat je niet ergens achter blijft hangen, want dan kun je hem verliezen zonder dat je het door hebt.

Wij letten tijdens onze inkoop op dat het oppervlak van het magneet groot genoeg is om stevig vast te blijven zitten, want als dit te klein is kan het makkelijk los gaan.

Een andere variant hiervan zijn de magneetslotjes met een grote opening aan de zijkanten, waarin je rond leer of koord in kunt lijmen. Belangrijk bij deze is om goed te letten op de binnenmaat van deze slotjes, die hetzelfde moet zijn als de dikte van je koord. Vaak kan het slotje ook 1 mm krapper zijn, want veel koord kun je een beetje platter knijpen, waardoor het nog steeds past.

Bij magneetslotjes is het wel belangrijk dat deze niet gedragen worden door mensen met een pacemaker.

Metalen klemmetje

Dit zijn eindkapjes, die je in de lengte over de laatste rij kralen heen schuift. Ze zijn vooral geschikt voor weefarmbandjes, omdat hierbij de kralen naast elkaar geregen. In deze slotjes passen de rocailles tot en met maat 8/0.

Ze zijn los te bestellen, maar ook samen met een slotje en verlengkettinkje. En ze bestaan in verschillend breedtes, die je af kunt stemmen op je armband.

Check altijd wel de breedte van je armband, wanneer je begonnen bent. Want zo kun je het nog op tijd aanpassen als de breedte net anders uitpakt. Dit kan namelijk afhangen van hoe strak je rijgt, welk draad je gebruikt en zelfs welk kleurtype de kraaltjes zijn.

Slide end tubes

De slide end tubes zijn van Miyuki en passen precies over de delica’s 11/0 heen. Het is een perfecte afwerking van je weefarmbandjes. Net als de metalen klemmetjes schuif je deze over de laatste rij kralen heen. Zodra het op zijn plek zit, duw je de zijkanten naar beneden, zodat alles goed op zijn plek blijft zitten.

Je kunt het ook gebruiken bij een peyote armbandje, door op het laatst met ladder stitch een rijtje toe te voegen, zodat je het hierover kunt vastmaken. Hieronder zie je hoe je dat kunt doen.

Aan het oogje van de slide end tube kun je een slotje bevestigen en aan de andere kant een ringetje of verlengkettinkje.

Insteeksluiting

Deze slotjes bestaan uit 2 helften, die in de lengte precies in elkaar passen. Aan de zijkant hebben ze dan oogjes of een staafje, waaraan je de draden kunt bevestigingen. De binnenkant is vaak ook magnetisch, zodat de 2 zijkanten mooi op hun plek blijven zitten. De oogjes kunnen op verschillende manieren erop zitten, namelijk horizontaal en verticaal.

Deze slotjes zijn vooral handig bij armbanden, die breder zijn, of die meerdere strengen hebben. Zo kun je het slotje over de hele breedte mooi vastmaken aan het slotje en blijft hij mooi plat liggen.

Karabijn

De karabijnslotjes worden ook wel lobster sluitingen genoemd en de meest gebruikte maken zijn 10 en 12 mm. De onderkant heeft een oogje, zodat je het aan de ene kant kan bevestigen en je kunt dan de bovenkant vastmaken aan een oogje aan de overkant. Dit oogje zit vaak niet bij het slotje, dus hiervoor kun je open ringetjes (wel stevige!) of splitringen kiezen.

Wat belangrijk is bij deze slotjes, is dat je checkt of het oogje van het slotje groot genoeg is voor de open ring, waarmee je het gaat bevestigen. Hier kan wel verschil in zitten en het zal niet passen als het oogje bijvoorbeeld 0,8 mm is, terwijl je open ring 1 mm dik is.

Kapittel

Een kapittelsluiting bestaat uit 2 delen, namelijk een staafje en een ronde vorm. Het idee is dat je het staafje door het oog heen steekt en dat als hij weer recht komt te liggen, het dan blijft steken op het rondje. Je steekt hem er in de lengte door en zodra het stokje recht ligt, past hij er niet meer door.

De ene helft van een slotje kun je vaak niet omwisselen met een andere, omdat de lengte van het staafje moet kloppen met de grootte van het rondje. En gebruik aan de uiteinden niet te grote kralen, want dan lukt het ook niet om het slotje te sluiten. De kralen aan de uiteinden komen ook in het rondje terecht, als je hem omdoet of afdoet, dus die moeten kleiner zijn.

Knoopsluiting

De knoop wordt bijvoorbeeld gebruikt bij bijvoorbeeld chan luu armbanden of kumihimo armbanden. En op zich is het dan niet een echt slotje, maar doordat je een lus maakt aan de overkant, kun je deze over de knoop trekken, waardoor het vastzit.

Draaisluiting

Een draaisluiting kan bestaan uit 2 helften, die je in elkaar draait. Naast dat ze magnetisch zijn, hebben ze ook pinnetjes en gaatjes, die in elkaar vallen, zodra de armband gesloten is. Bij CreaDream heb je deze slotjes waar je leer in kunt lijmen in verschillende maten.

Haaksluiting

De haaksluiting is letterlijk een haakje, dat in de overkant gedaan kan worden. In het oog kun je een koord lijmen dat past in het oog. Vaak mag het ook iets dikker zijn, omdat je koord wel wat in kunt knijpen. eze slotjes zin wel wat zwaarder, dus zullen bij een armband eerder naar onderen zakken. Bij een ketting gebeurt dit niet zo snel, dat gaat goed.

Druksluiting

Met drukknoopjes kun je de sluiting onzichtbaar toevoegen aan je armband. Je bevestigt de ene helft aan de ene kant en de andere aan de andere kant en kunt het daarna makkelijk dichtdrukken. Het is vooral handig bij platte armbandjes, die je dan over elkaar heen kunt vastmaken. Dan loopt het mooi door, eventueel met het patroon van de kraaltjes.

Cymbal slotjes

Dit zijn slotjes die speciaal gemaakt zijn voor bepaalde specifieke vormen kralen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tila’s of superduo’s. De vorm van het slotje past precies bij de vorm van de kraal, dus het loopt heel mooi over in elkaar.

Op deze manier kun je je geregen armband heel mooi afronden door door te rijgen in het slotje. We raden om hier een aantal keren erdoor te rijgen, zodat het extra stevig is.

Heb je zelf nog tips om sieraden op een mooie manier af te werken, dan horen we het graag!

4 reacties

  1. Leuk overzicht. Ik ben net bezig mijn findings ‘handig’ op te ruimen: op alfabet. Daarbij onderscheid ik tot nu toe 13 (!) soorten slotjes. Een vraagje: cymbals zijn toch geen slotjes; eerder ‘eindkralen’?

    1. Hoi Corriejanne,
      klopt inderdaad van de cymbals, maar ze zijn ten opzichte van andere eindkapjes veel meer een aanvulling op het slotje, dat we vonden dat zij ook in blog thuishoorden.
      Wanneer je nog informatie mist of hebt over één van de soorten die je thuis hebt, dan horen we het graag en vullen we deze blog verder aan.
      En succes met opruimen en indelen van de slotjes, altijd fijn als alles een goed vindbaar plekje heeft.
      Gr. Carine

  2. Hoe maak ik een ladderstitch aan het begin en einde van een peyote armband. Heb het verschillende keren geprobeerd maar het lukt me niet. Bij de ladderstitch liggen de kralen rechtop, bij peyote liggen ze plat. Ik kan maar geen slotje vinden wat ik mooi vind. Wil het proberen met de slide end.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *