Starten met… Buigbaar draad (Artistic wire of metaaldraad)
Categorieën

Starten met… Buigbaar draad (Artistic wire of metaaldraad)

Buigzame wire of metaaldraad

Wanneer je van buigbaar draad mooie figuren wilt maken, dan kom je uit op Artistic Wire of metaaldraad van Beadalon of Knorr Prandell. Het metaaldraad is niet te verwarren met staaldraad. Staaldraad wordt namelijk gebruikt om kralen op te rijgen tot een soepele ketting en is dus juist niet buigbaar. Beadalon en Knorr Prandell zijn van hoge kwaliteit, waarbij artistic wire van Beadalon vooral heel veel kleuren heeft.

Hardheid en vormen

Er zijn 3 soorten hardheid in wire, namelijk dead-soft, half-hard en full-hard. Dead soft is makkelijk buigbaar en alle copper artistic wire (behalve stainless steel) is dead soft.

Met dead soft krijg je zachtere rondingen en kun je goed spiralen maken.
De half hard is al lastiger te buigen. Hiermee kun je strakkere hoeken vouwen met de tang. Deze wordt ook gebruikt voor het omwikkelen van draad of het inpakken van kralen.

Halfhard is goed voor het maken van onderdelen die hun vorm moeten behouden. Denk hierbij aan oorhaken, sluitingen, ringetjes, kettingen of armbandvormen. De gold-filled en silver-filled zijn over het algemeen harder dan dead soft sterlingzilver. En de stainless steel is nog harder.

De hardheid van artistic wire

De half-hard is lastiger te buigen en dit kom je tegen bij de German style wire, de non tarnish brass, de gold-filled en sterling silver. Er zijn van Artistic Wire van Beadalon 4 vormen bij wire en dat is ronde wire, half-rond, vierkant en gedraaid.

Technieken

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken met wire. Hieronder hebben we de meest bekende genoemd.

Kettelen
Een armbandje van schakelketting, met hieraan de gekettelde kralen

Een veelzijdige en makkelijke techniek met wire is kettelen. Je kunt dit met kant-en-klare niet- en kettelstiften doen, maar je kunt deze ook zelf maken met wire. Kies dan wel een dikkere wire (vanaf 22 gauge of 0,6mm) omdat het anders te makkelijk weer ombuigt, als je je sieraad gaat dragen.

Een bijzonder voorbeeld van een grote gekettelde ketting
Wire wrappen

Met deze techniek draai je verschillende diktes wire in mooie vormen rondom elkaar of rondom een kraal. Wanneer je het rondom een kraal, een mooie steen of een cabochon doet, is het een stuk makkelijker, dus als je net begint, zou dat een leuk startproject zijn.

Een voorbeld van een kraal wrappen

Bij het draaien van wire rondom andere wire komt het een stuk preciezer, want als je hier een beetje scheef zit, dan is dat vaak direct zichtbaar. Vaak heb je een dikke basis wire (vanaf 12 tot 18 gauge) waaromheen je dunnere wire (20 tot 26 gauge) draait.

Wire gedraaid om een andere wire

En voor bijvoorbeeld cuffs of ringen kun je de wire ook hameren, dus plat slaan, waarna het extra goed in de vorm blijft zitten. Ook kun je op deze manier hele mooie oorbellen maken. Buig de wire in de gewenste vorm en sla het dan plat. Omdat je het platgeslagen hebt, zal het niet meer  uit die vorm kunnen komen.

Gebruik hiervoor de dead soft wire, want anders is het te hard om het plat te slaan. Je kunt alle diktes wire wel gebruiken. De dunnere zullen sneller klaar zijn en weinig slagen nodig hebben. De dikkere zal wat langer duren, maar geeft meer ruimte in hoe je het hamert. Dus hierin kun je qua vorm en dikte meer in aanpassen.

Een voorbeeld van gehamerde wire
Wire coiling

Dit is het opdraaien van wire in vele rondjes strak naast elkaar, zodat je een mooie spiraalvorm krijgt. Dit kun je doen door het rondom bijvoorbeeld een pen of eetstokje te draaien, maar dan heb je kans dat het niet helemaal mooi strak wordt. Een goed hulpmiddel hiervoor is coiling gizmo, waarmee je de spiralen echt strak kunt draaien in 5 verschillende diktes. De spiralen kun je dan weer in mooie vormen draaien en verwerken in je sieraden.

Viking knitting

Met dit hulpmiddel kun je mooie gevlochten tubes maken, wat lijkt op punniken. Deze kun je verwerken als ketting, waarbij je mooie eindkappen eraan bevestigt.

Dikte

De dikte van wire en metaaldraad wordt vaak aangegeven in gauge en hoe hoger het getal hoe dunner het draad is. En natuurlijk hoe dikker het draad, hoe beter het in de vorm blijft staan.

Met 14 en 16 gauge kun je bijvoorbeeld mooi gevormde oorbellen of een ring maken. Met deze dikte moet je veel kracht zetten om het omgebogen te krijgen en dan blijft het ook heel goed in de vorm. 18 tot 22 gauge zit er tussenin. Dit buigt makkelijker, maar blijft toch goed in zijn vorm zitten. Je moet bij deze dikte er echter geen kracht op zetten, want dan zal de vorm wel veranderen.

Het dunnere wire, zoals bijvoorbeeld 24 en 26 gauge kun je om het dikkere draad draaien in allerlei vormen, met eventueel ook geregen kralen erin bewerkt. Maar om het duidelijk op een rijtje te zetten, hebben we hieronder een overzichtje gemaakt:

30 gauge (0,26 mm) en 28 gauge (0,32 mm)

30 gauge en 28 gauge is erg dun, namelijk 0.32 en 0.26 mm, dus bijna zo dun als rijggaren. Met deze dikte is het ook kwetsbaarder en zal het breken als je het meerdere keren op dezelfde plek ombuigt. Maar met deze dikte kun je goed haken of breien of gebruiken in de viking knitting of wire coling, omdat je met al deze technieken de wire in ronde bochtjes draait, waarna het mooi op zijn plek blijft.

26 gauge (0,41 mm)

De 26 gauge is net wat dikker met 0.41 mm, dus hierdoor steviger. Je kunt hier nog steeds mee haken en breien, maar het zal dan wat stugger zijn en je combineert het dan eerder met grotere kralen. Deze dikte is ook goed te gebruiken voor wire wrappen, dus het inpakken van cabochons, stenen of kralen met wire.

Vanaf 24 gauge (0,51 mm)

Met 24 gauge kun je er niet meer mee haken of breien, want hiervoor is het te stevig. Vanaf deze dikte kun je er spiraalvormen, nietstiften, oorhaken of open ringetjes maken. Of je maakt spiraalvormen, wire wrap sieraden. Voor al deze technieken geldt natuurlijk; hoe dikker, hoe steviger. Als je iets wilt maken waar veel kracht op komt te staan, dus bijvoorbeeld een enkel ringetje voor het bevestigen van een slotje, of een zware kraal eraan hangen, kies dan voor de dikst mogelijke wire. Als het gaat om chainmaille heb je veel vrijheid om te kiezen, afhankelijk van hoe je het in elkaar gaat zetten. Omdat de ringetjes hier volop in elkaar bevestigd zijn, verdeelt het de spanning. 

22 (0,64 mm) en 20 gauge (0,81 mm)

De 20 gauge en 22 gauge is het meest gangbaar en kun je voor veel dingen gebruiken. Het blijft al goed in de vorm zitten, waarin je het buigt. Kettelstiften hebben deze dikte, dus dan heb je een idee ervan. Het is de juiste dikte om de meeste kralen op te rijgen. 20 gauge is dan nog dik genoeg om oorbellen mee te maken, of een ring. En 22 gauge is bijvoorbeeld geschikt voor wire wrappen.

18 (1 mm) en 16 gauge (1,3 mm)

18 gauge is 1.02 mm dik  en 16 gauge is 1.29 mm dik. Voor deze heb je al meer kracht nodig om het om te buigen, dus dit is goed te gebruiken voor stevige dingen, die echt in de vorm moeten blijven zitten, zoals bijvoorbeeld een spang, cuff of een ring. Bij bepaalde constructies is het aan te raden om wire in elkaar te draaien, zodat het nog steviger wordt, zoals bijvoorbeeld slotjes waar veel gewicht aan komt te hangen.

14 (1,6 mm) en 12 gauge (2,1 mm)

12 gauge is echt de dikste wire die je kunt gebruiken voor sieraden, namelijk 12 gauge 2,1 mm dik en 14 gauge 1,6 mm dik. Voor deze dikte heb je goede tangen nodig om het in de gewenste vorm te krijgen en deze blijft ook echt zelf goed in de vorm zitten, ook met een enkele wire. Dus deze dikte is zeker goed te gebruiken als cuff, spang, ringen of als basisdraad bij wire wrappen.

Benodigdheden

Wanneer je net start, zijn de tangen het belangrijkst. Met name de platbektang, de kniptang en de rondbektang zijn erg handig. Je ziet ze hieronder op de foto. Maar als je echt veel gaat doen met wire, dan kun je het beste ook de tangen met zachte nylonbek aanschaffen. Deze hebben een zachte nylon bek, die voorkomt dat je wire wordt beschadigd tijdens het maken.

De meest gebruikte basistangen

Naast deze tangen zijn er nog veel andere hulpmiddelen, waarmee je veel verschillende creaties kunt maken. Elk heeft weer eigen mogelijkheden.

  • Rondbektang en de platbektang met zachte nylon bek. Dankzij de zachte nylonbek kun je de wire buigen, zonder dat de tang de wire beschadigt.
  • Een masher tool en nylon hammer om wire plat te slaan.
  • Een wire crinkler, waarmee je strakke zigzag vormpjes in je wire kunt zetten.
  • Met de cone mandrel maak je met wire een diabolo vorm, welke je als eindkap kunt gebruiken.
  • Met de wire rounder kun je de uiteinden van geknipte wire mooi glad en rond maken. De binnenkant van het kopje is ruw, waardoor je het uiteinde glad schuurt.
  • Een wire straightener waarmee je licht gebogen wire weer mooi recht krijgt.
Kleuren

Artistic wire is er in veel kleuren, waarbij een aantal kleuren geen coating hebben, maar de meest juist wel. Hieronder een overzicht waar je de indeling hiervan kunt zien.

We hopen dat je hier veel aan had. Mis je nog iets? Laat het weten, zodat we het erbij kunnen zetten. En heb je nog vragen, mail dan naar info@creadream.nl.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *