Armband haken met Miyuki rocailles
Categorieën

Armband haken met Miyuki rocailles

Armbanden haken is iets waar ik je alvast van te voren voor wil waarschuwen, want het is heel erg verslavend om te doen! Ik kan er namelijk zelf geen genoeg van krijgen en zie steeds weer prachtige patronen en kleurcombinaties. In het begin is het even doorzetten, maar als je eenmaal de techniek onder de knie hebt dan is het helemaal niet zo moeilijk en ook erg fijn voor op de bank of op vakantie. Om te leren haken met kralen is het raadzaam om eerst te oefenen met grotere kralen en kies dan vooral verschillende kleuren en een makkelijk patroon zodat je goed kunt zien of het nog goed gaat met haken.

Wat heb je nodig:

Miyuki rocailles

Draad

Haaknaald

Big eye needle

Tulip tapestry naald

Schaartje

Hoe kies ik welke maat haaknaald ik moet gebruiken?
Hoe kleiner de kraal of hoe dunner de draad (immers, dikke draad past niet door de allerkleinste kralen), hoe dunner de haaknaald. De meest gebruikte maten zijn:

 • 6/0 rocailles: haaknaald 1.5 of 1.75
 • 8/0 rocailles: haaknaald 1.25 of 1.5
 • 11/0 rocailles: haaknaald 0.9 of 1

De haaknaald moet groot genoeg zijn om eenvoudig de draad te pakken maar klein genoeg zodat de steken nog mooi strak tegen elkaar aan vallen.

Welke draad kan ik het beste bij deze haaknaald gebruiken?

 

Lastig om zelf samen te stellen of kleuren zelf te combineren?

We hebben voor jullie een aantal pakketten samengesteld zodat je niet hoeft te twijfelen.

Klik hier voor de pakketten.

 

Youtube video armband haken met 6/0 Miyuki rocailles.

In deze video legt Sandra alles stap voor stap uit. Het filmpje is gemaakt met Miyuki 6/0 rocailles.

Hoe bereken je de aantal kralen en lengte die je moet rijgen?

Formule voor de lengte te berekenen:  breedte van je pols gedeeld door dikte van de kraal = de aantal rondes die je moeten haken. De aantal ronden die je moet haken doe je dan X de aantal kralen in een rondje.

Bijvoorbeeld:

Lengte van je pols: 180mm

Dikte rocailles: 1,3 mm

Patroon is 6 kralen breed

180 (pols) gedeeld door 1,3 (kraaldikte) = 138,5 (dit is de aantal rondes)

138,5 (rondes) x 6 (patroon breedte) = 831 (dit zijn je aantal kralen die je totaal moet rijgen)

831(aantal kralen) x 1,3 (dikte kralen) = 1080 mm/108cm (dit is de totale lengte wat je moet rijgen)

 

Verschillende patronen.

Heb je al iets meer ervaring? Dan is het leuk om eens een patroontje te proberen. Hieronder hebben we er een aantal voorbeelden voor jullie gemaakt. Je ziet rechts het patroon aangegeven met de aantal kralen die je per kleur moet rijgen. Dus je rijgt 2x wit, 2x groen, 2x wit, 2x geel, 1x wit, 2x groen, 1x wit en 2x geel. Dit is 1x je patroon. Dit patroon moet je altijd volledig rijgen en niet op de helft stoppen, als je de armband aan elkaar gaat maken moet deze mooi en vloeiend overlopen.

Deze patronen zijn gemaakt via Jbead.ch, een website waar je gratis software kan downloaden voor het zelf maken van haakpatronen.

Tips & Tricks:

 • Rijg altijd 1 of 2 patronen langer dan je nodig hebt, mocht je een foutje in je patroon hebben zitten kun je de rij kralen waar een foutje in zit kapot knijpen met een tangetje.
 • Knijp je kralen kapot, zorg dan dat je bijvoorbeeld een naald tussen de tang tegen de draad hebt zitten zodat je de kralen wel kapot knijpt maar niet per ongeluk ook de draad kapot knijpt wegens scherpte van de kapotte kraal. De naald zorgt er dan voor dat de draad beschermd wordt.
 • Eindig altijd met 1 complete herhaling van het patroon (dus stop niet halverwege in het patroon), dan sluit het einde van de armband altijd mooi aan op het begin van je armband.
 • Gebruik kralen die niet te veel op elkaar lijken qua tint, mocht je dit wel doen valt je patroon snel weg. Het mooiste is om veel contrast te creëren zodat je patroon er mooi uitspringt.
 • Check tijdens het rijgen af en toe tussendoor of je patroon nog klopt. Een foutje is snel gemaakt en het is jammer als je dan weer een groot stuk uit moet halen.
 • Om te checken of je patroon klopt kun je een rijtje van je patroon als voorbeeld voor je neerleggen. Als je dan weer het patroon rijgt kun je deze naast elkaar leggen en zie je in een oogopslag of je patroon klopt, zo voorkom je fouten.
 • Mocht je aan het einde nog kralen tekort komen, dan kun je de klos los knippen en het patroon verder rijgen. Zorg dat je draad lang genoeg is om daarna nog de armband af te werken, dus ben hier niet zuinig in! Zou sonde zijn als je tekort komt. Ik trek zelf altijd 1 rondje patroon los zodat ik zeker weet dat ik het patroon goed verder rijg.
 • Wil je in 1 kleur haken, rijg dan eventueel aantal kralen precies deelbaar door de aantal kralen per rondje. En als je kralen over hebt let op dat je dan aantal kralen weg haalt die ook deelbaar zijn door de aantal kralen per rondje. Zo weet je zeker dat het begin en einde van de armband goed op elkaar zal aansluiten.
 • Als je geen rijgkoord kan nemen in dezelfde kleuren als je armband, bijvoorbeeld omdat je veel verschillende kleuren gebruikt, kan je beter een donkerdere kleur nemen (die weg valt tussen al de kleuren) dan een hele lichte kleur zoals wit (die dan vanzelf meer opvalt).

Veel haak plezier!!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *