CreaDream, hoe is het allemaal begonnen?
Categorieën

CreaDream, hoe is het allemaal begonnen?

Eigenlijk is CreaDream dankzij Kralen.com begonnen, dus eigenlijk zou ik moeten antwoorden op hoe Kralen.com is begonnen. Heel kort samengevat: de domeinnaam kralen.com was nog vrij, ik kon geen websites vinden met tutorials en tips en door mijn studie informatica leek het me leuk een website over kralen te maken. Lees verder voor het uitgebreide antwoord!

Uitgebreider antwoord: een klasgenoot zei dat je helemaal GRATIS een .com domeinnaam kan registreren. Even voor de duidelijkheid, dat was in 2000, vroeger, toen je nog via een inbelverbinding het internet op moest (en dus per minuut moest betalen), toen er nog een easy-internet internetcafé was in Amsterdam waardoor je veel langer betaalbaar kon internetten (maar eigenlijk niet zoveel leuke sites kon vinden), toen je nog zocht via ilse.nl in plaats van via google. Ok, misschien dwaal ik beetje teveel af naar ‘die goeie ouwe tijd’ van toen 😉 maar ik moet bekennen dat ik nog steeds het blije ‘yes! Internet!’ gevoel krijg bij onderstaande geluid:

In ieder geval, via www.namezero.com kon je GRATIS een domeinnaam registreren. Het idee erachter was dat er dan onderaan een banner getoond werd waardoor Namezero geld verdiende. Het klonk ‘too good to be true’. Het was destijds namelijk nog best duur om zelf een domeinnaam te registreren, plus als student zijnde vind je het sowieso al snel te duur. 😉  Ik had het dus toch geprobeerd en jawel, een paar uur later was kralen.com inderdaad geregistreerd en kon ik er dus een website showen! Het werd een hobby waar ik veel uren aan heb besteed: tutorials maken, tips, een forum starten (eerst een hele simpel prikbord, vanaf 2003 het uitgebreide forum), voorbeeldenpagina maken.

Schermafdruk 2016-02-08 14.48.37
Zo zag Kralen.com eruit in 2001

Vooral de voorbeeldenpagina kostte in het begin veel tijd: bezoekers mailden hun foto’s, ik ging ze dus in juiste maat opslaan en met juiste info toevoegen aan de website. Uiteindelijk had ik uploadformulier gemaakt zodat ze zelf konden uploaden, dat bespaarde me veel tijd!

Omdat Kralen.com uiteindelijk zo ‘n 400 bezoekers per dag had raadden steeds meer vrienden me aan om wat te gaan verkopen. Ik heb toen pakketjes gemaakt om eens te kijken hoe dat gaat. De eerste bestellingen kwamen al binnen! Dat motiveerde dus om ermee door te gaan. Afstuderen kwam eraan en het leek me supergaaf mijn eigen webwinkel te mogen programmeren als afstudeerstage. Dan kun je alle tijd erin stoppen en het ook zo goed mogelijk aanpakken, want je moet immers iedere beslissing kunnen beargumenteren tijdens je afstudeerzitting. Om een eigen bedrijf als afstudeerstage te mogen starten moest je eerst uitgebreid een ondernemingsplan schrijven, pas als die goedgekeurd zou worden kreeg je toestemming. Volgens mijn mentor erg lastig met veel eisen, maar ik heb het gokje toch maar gewaagd. Ik kan nog goed herinneren dat ik een blije vreugdesprong maakte toen ik onderstaande mail van hem kreeg:

Schermafdruk 2016-02-08 14.42.09

Vanaf toen was het dus fulltime van ’s ochtends tot ’s avonds programmeren, uitdenken hoe het allemaal het beste moest (vaste verzendkosten of verzendkosten aan de hand van gewicht? Hoeveel korting en vanaf welke hoeveelheden korting?), testen, nog meer programmeren, en tussendoor ook alvast kralen inkopen en fotograferen. Met daarna nog veel tijd voor de scriptie waarin je dus alles moest beargumenteren.

image image
Scriptie waarin alles beargumenteerd moest zijn.

Op 12 Juni ging de webshop in gebruik en vlak daarna had ik de afstudeerzitting. Reuze spannend maar it was all worth it: een 10 voor het product kreeg ik! Hoewel ik denk dat ik dat ook wel een beetje te danken heb aan mijn stagebegeleider die tegen de leraren zei ‘maar als je geen verbetertips heb kan je net zo goed een 10 geven toch?’ 😀

Schermafdruk 2016-02-08 14.50.59
Zo zag het eruit in 2004. Er is veel veranderd afgelopen jaren. Ik denk niet dat ik weer een 10 zou krijgen. 😉

Hieronder kun je foto’s zien van tijdens mijn diploma uitreiking in 2004:

diploma (3)

diploma (9)

 

diploma (10)

Vanaf toen was het dus fulltime bezig zijn met www.creadream.nl.

eerste_import (62)Begin 2004, dolbij met eerste kralen uit India

china 1ste bestelling boot (19)Zomer 2004, net na afstuderen en druk bezig met kralen uitpakken.

Lijkt het je leuk meer te weten over hoe CreaDream daarna verder is gegroeid? Post hieronder wat je graag zou willen weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *