In the spotlight: Leuk upcycling idee van Denise!
Categorieën

In the spotlight: Leuk upcycling idee van Denise!

Een origineel idee voor je volgend weefraam-project!

We kregen deze leuke foto ingezonden van onze klant Denise waar ze een stukje geweven kralen op een jack heeft genaaid, om het zo nét een extra ’touch’ te geven 🤩

De kralen zijn met behulp van een weefraam (beading loom) in een leuk patroontje geweven. Dit kan zowel met 11/0 delica’s als met rocailles. Delica kralen geven een meer aaneengesloten en strak effect en met rocailles zal dit iets losser en casual ogen.
Denise heeft de uitleg voor het vastnaaien met daarbij handige tips voor ons uitgeschreven en dit kun je  hieronder terug vinden.

Verder adviseren we je om zoveel mogelijk ‘opaque’ kralen te gebruiken, deze zullen namelijk niet hun kleur verliezen door wassen of slijtage!
Voor het draad is rijggaren of een dunne fireline zeker ook geschikt voor het vastnaaien van de kralen.

En om je nog meer te inspireren hebben we een paar kleurvarianten en patroontjes voor je gemaakt die ook erg leuk zijn om je kleding mee te ‘upcyclen’!

Uitleg over het vastnaaien:

Belangrijk is om van te voren goed te kijken naar de plek waar je hem op vast wilt gaan maken. Je zou alvast met bv. dun potlood een lijntje kunnen tekenen. Zoals je bij mijn jasje kan zien loopt de zak een beetje rond. Belangrijk dat je daar rekening mee houdt. Dat had ik eerst niet gedaan en dat zag er toch een beetje vreemd uit. Ik heb hem uiteindelijk een beetje moeten ‘verbuigen’.

Het vastmaken zelf heb ik gedaan door de op een na buitenste rij kraaltjes vast te maken aan het kledingstuk. Op deze manier zie je ook geen draad. Je gaat voor de bovenste en onderste rij horizontaal te werk en steekt er een naald vanaf onder het kledingstuk in tussen de 1e en 2e rij met kraaltjes en slaat dan zo’n 2 a 3 kraaltjes per keer over en steekt het draad dan weer terug in het kledingstuk. Hoe dichter op elkaar hoe strakker, maar kijk uit dat je niet te dicht op elkaar gaat zitten want je wilt geen gaten creëren. Gebruik ook een dunne naald om gaten in het kledingstuk te voorkomen.

Maar nu komt het: als je het draad strak trekt om het vast te zetten kan je ervoor zorgen dat het draad net boven OF onder het kraaltje vast komt te zitten. Soms moet je de kraaltjes een beetje helpen door ze wat heen en weer te bewegen zodat het draad er goed tussen gaat. Dus als we het bv over de bovenste rij hebben: je gaat met je naald in de 2e rij met kraaltjes en zorgt er uiteindelijk voor dat het draad tussen rij 1 en 2 ‘verdwijnt’ (niet tussen rij 2 en 3). Zo krijg je het zo strak mogelijk op de kleding vast. Dit geldt voor de rijen boven en beneden. De zijkanten heb ik wat strakker op elkaar vastgemaakt (per 2 kraaltjes). Eventueel kun je als je wilt nog een extra ronde maken als je hem extra goed wilt vastmaken. Doordat je de draad strak tussen de kraaltjes trekt zie je het niet zitten (als je het goed doet en dus wel goed oplet).

Als het eenmaal is gelukt om het vast te krijgen op je kledingstuk dan wil je dat natuurlijk het liefst zo lang mogelijk zo houden. Ik heb er daarom voor gekozen om het nog extra goed vast te maken door er ‘herstelstof’ op te strijken aan de achterkant. Daardoor kom ik niet tegen de draadjes aan als ik mijn jas aan of uittrek en zitten de draadjes nog eens extra goed vast ook (zie foto). Dit zal je wellicht niet voor elke stof kunnen gebruiken dus bedenk goed of je dit eerst gaat testen. Ik heb deze herstelstof gekocht bij de Hema en het komt in een pakketje met de kleuren zwart, wit en grijs.

Veel succes!

 

Eén reactie

  1. Een schitterend idee ga ik zeker een keer toepassen en ook delen met mijn vriendin die ook kraaltjes is gaan weven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *