Informatie over… Brick stitch
Categorieën

Informatie over… Brick stitch

Het leuke aan de techniek brick-stitch is dat er ook hier veel varianten mogelijk zijn. Het lijkt veel op peyote stitch, alsof het net een kwartslag is gedraaid, maar het is wel anders geregen. Ook voelt het eindresultaat veel steviger aan dan peyote. Het is een techniek waarbij de kralen heel goed en strak op hun plek blijven zitten.

Figuurtjes

Met deze techniek kun je heel goed kleine figuurtjes maken. Er zijn veel (koop)patronen te vinden op internet van allerlei vormen en maten. Je kunt veel verschillende dingen maken met deze techniek. Je kunt het namelijk breder maken, smaller maken, maar ook een rij toevoegen die meerdere kralen breder is.

Lieve voorbeelden van dat je er werkelijk alles mee kunt maken.

Ze zijn heel leuk aan een sleutelhanger, als broche of met een magneetje erachter op je kantoor of koelkast. Maar met deze techniek kun je ook een ketting, armband en oorbellen maken. Het wordt dan wel wat strakker in vergelijking met bijvoorbeeld peyote.

Oorbellen of hangers in brick-stitch

Daarnaast kun je er ook mooie oorbellen mee maken, bijvoorbeeld in combinatie met dichte ringen met een platte zijkant.

Ook kun je ze verwerken in andere soorten sieraden, zoals bijvoorbeeld in een armband of een hanger. Wat een makkelijke en leuke mogelijkheid is, is om het op een ring met platte zijkant vast te rijgen. Omdat de ring een platte zijkant heeft, blijven de delica’s er mooi recht en strak op staan. Hieronder zie je daar een mooi voorbeeld van.

De eerste rij rijg je op de standaard manier, maar dan om de zijkant van die ring heen. In het begin lijkt het wat slapjes, maar hoe verder je komt, hoe beter het mooi blijft zitten.

Lijkt het je ook leuk om met brick-stitch iets te maken? Lees dan verder voor de uitleg hoe deze techniek werkt.

De techniek

Je rijgt eerst een strip met de ladder stitch, wat betekent dat je de kralen naast elkaar rijgt. Hieronder zie je een voorbeeld hiervan.

Je rijgt vervolgens twee nieuwe kralen (kraal 4 en 5 bij onderstaande tekening) en rijg het draad onder het draad door van de vorige rij en rijgt dan terug in de kraal. We noemen het draad van de vorige rij in deze blog steeds ‘loopje’. Wat je nu krijgt, is dat de nieuwe kraal rechtop op de rij eronder blijft staan. En met deze manier blijft het heel strak en goed op zijn plek zitten.

Dat zie je op de afbeelding hierboven goed door het draad te volgen. Je rijgt vanuit een kraal uit de onderste rij door 2 kralen voor de rij erboven en rijgt dan onder het draad door en weer terug naar boven in die kraal.

Wanneer je eindigt in een punt, dan kun je deze dwars op de laatste 2 kralen leggen. Het lukt hier namelijk niet meer om 2 kralen te rijgen en onder het draad van de vorige rij door te gaan.

Meerderen en minderen

In de afbeelding hierboven zie je ook dat je het dus breder, maar ook smaller kunt maken. Dit noemen ze vaak wel meerderen of minderen, lekker makkelijk.

Je maakt de rij breder of smaller, door een andere positie te kiezen om terug onder de vorige draad te rijgen. Wanneer je wilt meerderen, dan rijg je nog steeds 2 kralen op, maar rijgt onder de buitenste boogje door. De kralen steken nu ver naar de zijkant uit.

De volgende kraal rijg je ook onder ditzelfde boogje door en zo komt hij er al mooi naast te liggen. En als je dan verder rijgt en later de volgende rij hebt toegevoegd, dan ligt het mooi naast elkaar. Dit kun je goed zien bij kraal 11 en 12 van de afbeelding hierboven.

Met deze techniek kun je dus leuke figuurtjes maken, ook heel kleine. Hierboven mooie voorbeelden van een paar bijtjes en zeepaardjes, die echt maar met een aantal delica’s zijn gemaakt.

Welke soort kralen bij brick-stitch

Het mooiste effect krijg je met delica’s, omdat deze mooi op elkaar aansluiten. En dan wordt het ook het stevigst. Maar ook bijvoorbeeld bugles geven een heel leuk effect, gecombineerd met delica’s. En wanneer je het nog steviger wilt maken, dan kun je ervoor kiezen om er blanke nagellak of Protectaclear op te doen.

Twodrop brick-stitch

Bij deze uitleg rijgen we steeds per 1 kraal qua hoogte, maar dat kan ook bijvoorbeeld met 2 of 3 op elkaar, ook wel 2drop of 3drop brick stitch genoemd. Je bouwt dan hogere torentjes en komt sneller vooruit. En hiermee wordt het ook wat soepeler in vergelijking met steeds 1 kraal omhoog.

Draadkeuze

Qua draad wordt vaak gezegd dat Fireline het fijnste werkt, omdat die ervoor zorgt dat het echt mooi strak in elkaar blijft zitten. Dat is wat Fireline meer doet dan bijvoorbeeld Miyuki of KO rijggaren of c-lon.

En de laatste, het c-lon rijggaren, zal met deze techniek wat eerder gaan splijten, omdat je best strak aan het rijgen bent. En daarnaast is met die rijggaren de kans groter dat je door je eerder geregen draad steekt, waardoor het scheef kan trekken. Bij Miyuki of KO rijggaren gebeurt dat nauwelijks.

Het is aan te raden om een dunner rijggaren te kiezen, want het draad zit tussen de kraaltjes. Wanneer het draad te dik is, dan staan de kraaltjes verder uit elkaar en is het draad meer zichtbaar. En natuurlijk is het mooi om een zelfde kleur te kiezen als de kraaltjes van je project.

Naald

Qua naald is een kortere, stevige naald het makkelijkst. Dit omdat je steeds net tussen de kraaltjes rijgt en onder het draad langs. Als je een langere naald hebt, is het lastiger om op de juiste plek te richten. Maar wat we in veel blogs al aangeven, is dat de keuze van je naald en ook het draad ook veel afhangt van je persoonlijke voorkeur.

Conclusie brick-stitch

Samenvattend is brick-stitch dus vooral om bepaalde figuren te maken. Dit kunnen allerlei soorten kleine figuurtjes zijn, waar je online ook veel voorbeelden voor kunt vinden. Maar dus ook vaste vormen of juist specifiek geregen rondom een ring met platte zijkant. Het resultaat is altijd erg stevig en het pakt het mooist uit met delica’s.

Dank je wel voor het lezen, we hopen dat ermee geholpen bent en enthousiast bent geworden. Heb je nog vragen, zet deze dan hier in de comments.

2 reacties

  1. ik vind de bricksticherg leuk, maar het is me niet duidelijk welke dikte van draad je gebruikt? b.v. 3mm en 4mm beads.
    Vast bedankt

    1. Goedemorgen Nan,

      daarvoor zou je goed het KO of Miyuki rijggaren kunnen gebruiken, want die is heel soepel en dun en dan valt hij mooi weg tussen de kraaltjes. https://www.creadream.nl/draad/rijggaren/#/zoekfilter/ko-rijggaren+miyuki-rijggaren En dit rijggaren komt ook in veel kleuren, dus dan kun je het mooi afstemmen op de kleuren van je kralen.
      Fireline kun je ook goed gebruiken, sommige mensen geven hier echt de voorkeur aan, omdat dit heel strak rijgt. https://www.creadream.nl/draad/rijggaren/#/zoekfilter/fireline Maar dan zou ik niet dikker pakken dan 0.12, want anders blijft het draad zichtbaar tussen de kraaltjes.

      Met vriendelijke groet,
      Carine

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *