Interview met… Ingeborg van Zuiden
Categorieën

Interview met… Ingeborg van Zuiden

Via de shop hadden we contact met Ingeborg van Zuiden en hier kwamen we aan de praat over kraaltjes en inspiratie. We vonden het heel leuk om haar blog te zien met prachtige sieraden van allerlei soorten kralen. Ze maakt echt van alles, met bijvoorbeeld de par puca en czech kralen zoals zoliduo, gemduo’s en superduo’s. En in haar galerij kun je de heel kleurrijke creaties allemaal zien. We hopen van harte dat dit voor de lezers veel inspiratie is.

Hallo Ingeborg, heel leuk dat we je mogen interviewen, dank je wel! Je viel ons op, omdat je veel Tsjechische kraaltjes bestelde bij ons. En tijdens ons contact kregen we het over je mooie creaties.

Alvast heel graag gedaan! Ik voel me zo vereerd; vind het zo leuk!! Ik hoop dat ik interessant genoeg ben om mensen te inspireren! Dat is waar ik het allemaal voor doe!

Je hebt een prachtige website online met al heel veel creaties, dan moet je vast al heel lang bezig zijn, of niet?

Oh ja, echt al heel lang inderdaad. Met het verzamelen van foto’s van mijn creaties ben ik begonnen rond 1999 denk ik. Maar hier en daar zullen enkele foto’s van creaties staan die ik daarvoor al had gemaakt. Het is jammer want van datgene wat ik voor die tijd heb gecreëerd heb ik bijna geen foto’s. Maar het zijn er intussen sowieso al genoeg om 7 jaar kijkplezier te hebben, hihi.

Ik hou er ook van om gedetailleerde foto’s te maken, en een werkstuk van allerlei kanten te belichten. Dat doe ik vooral sinds de komst van de digitale camera natuurlijk. Met afdrukken ging dat vroeger moeilijker. Dat was veel te duur natuurlijk. Enfin, ik ben dus al heeeeeel lang bezig :

Hoe ben je ermee in aanraking gekomen?

Ik ben al vroeg in mijn jeugd, vanaf dat ik wist wat een potlood was zo ongeveer :D, creatief bezig. Als heel jong meisje, borduurde ik al, hield van potloden en viltstiften, was dol op plakken, knippen en vooral gek op bloemen. Ik denk zo vanaf mijn 8e was ik ook al met kralen bezig. Dan natuurlijk nog wel van die typische kinderkralen en iets later, rond mijn 11e jaar met mooiere kralen.

Ik woonde destijds in Arnhem, en daar waren twee kralenwinkels. Ik herinner me nog dat ik na schooltijd vaak daarheen ging. De geur van die kralen, al die kleurtjes, soorten enzovoorts. Heerlijk! Ik was toen al ‘om’. Ik maakte destijds vooral veel oorbellen, door middel van nietstiften of zelfgemaakte nietstiften met metaaldraad op een rolletje, maar dan met een oogje, in plaats van wat bij een nietstift het platte gedeelte is.

Ik maakte ook de oorbelhaakjes zelf. Het tangetje uit die tijd heb ik nog steeds! Daar werk ik nog steeds met veel plezier mee. Gewoon een simpel rondbektangetje, wat destijds al heel duur was weet ik nog. Dan spreek ik dus inmiddels al over zo’n 40 tot 45 jaar geleden!

Ik nam de kralen zelfs mee naar school en maakte oorbelletjes tussen de lessen door! Toen was ik al verslaafd aan kralen dus. Oh, had ik dat al gezegd? Dat ik verslaafd was? 😀 Op een gegeven moment ging ik mijn oorbellen in de vakanties verkopen, op de camping in Limburg, waar we meestal heen gingen in mijn jeugd. Ik had twee kleden waar ik mijn zelfgemaakte oorbellen dan op uitstalde en ik verkocht ze dan. Veel weet ik er niet meer van, maar wel dat ik er veel verkocht. Ik ben intussen zo’n 45 jaar ouder, hihi

Hoe ben je verder gestart, direct met kleine kraaltjes?

Ik heb dus in mijn jeugd heel veel met ‘gewone’ kralen gedaan, maar gebruikte ook wel ‘seed beads’ in mijn werkjes. Maar als je doelt op ‘bead weaving’ of met naald en draad werken….. daar ben ik pas een jaar of 2 of zelfs nog iets korter mee bezig. Ik heb jaren niets meer met kralen gedaan totdat ik sinds een jaar of 8 geleden, na me vele jaren te hebben gericht op werken met o.a. papier en stoffen, ineens weer zin kreeg in mijn kralenpassie.

Door allerlei persoonlijke omstandigheden was die wat in de vergetelheid geraakt. Ik wil ook zoveel maken en het liefst met zoveel verschillende materialen. En daarbij wil ik ook vaak nieuwe dingen uitproberen en leren. Ik maak graag kaarten, journals, wandhangers, labels en dat soort dingen van papier. En daarbij deed ik dus veel aan borduren en crazy quilting. Bij beide hobbies komen dan ook kralen om de hoek kijken. Want ik hou ervan om van die leuke hangers aan mijn kaarten maken, met bedels enzovoorts.

Bij crazy quilting werk je veel met kralen borduren en knopen versieren enzovoorts. Dus kralen zwierven altijd wel om me heen. Maar de focus op de kralen was weg. En toch…… het was denk ik één van de duidelijkste passies vanaf jongs af aan. Ook haken en breien trouwens. Dat doe ik er ook nog tussendoor! En ook daar komen kralen weleens om de hoek kijken. Ik kan dus die kralen, groot of klein, altijd wel ergens voor gebruiken.

Zo’n twee jaar geleden, na honderden oorbellen te hebben gemaakt met gebruik van nietstiften en ‘gewone’ kralen enzo, wilde ik eens wat nieuws leren. En toen zag ik van die mooie armbanden, broches enzovoorts met rivoli’s en stenen. Ja ja, ik ben dus ook al vanaf kinds af aan geboren met een glitterafwijking. Er moet dus genoeg ‘sparklen’ in mijn creaties.

Maar goed, ik zag dus die prachtige voorbeelden met rivoli’s en heb toen ergens een starterspakketje gekocht om zo’n steen in te pakken met delica’s en rocailles. Tja…. en toen ging ik los, hihi. Nog niet eens zozeer met rivoli’s maar meer met het verwerken van kralen door middel van naald en draad. Toen ontdekte ik dus de kralen met meerdere gaatjes, zoals superduo’s, zoliduo’s, paisley’s, khéops enz.

Wat vond je het lastigst om te maken? En wat het makkelijkst?

Ik vind eigenlijk alles makkelijk om te maken. Dat klinkt misschien een beetje arrogant, maar zo bedoel ik het niet hoor. Het is echt is zo. Ik ben erg ingesteld met het idee van ‘waar een wil is, is een weg’, en ik ben dus ook niet bang om, wat dit soort dingen aangaat, fouten te maken. Die heb ik dus ook genoeg gemaakt!

Allemaal van die typische beginnersfouten denk ik, maar ook wel stomme fouten, door gewoon te snel te willen, of niet goed gekeken te hebben. Beginnen met foute naalden, die dan snel afbreken, of te dik of te dun, verkeerd draad voor een verkeerd project. En doordat dus dit of dat draad of naald niet werkte ging ik zoeken naar oplossingen.

En wat een genot is het dan om het internet te hebben, waar je eigenlijk bijna alle antwoorden kunt vinden. Ja ja, ‘zoekt en gij zult vinden’ is ook één van mijn favorieten, hihi. Echt, ik ben ervan overtuigd dat als je echt wilt, je het kunt. En…. ‘alle begin is moeilijk’. Ook zo’n favoriet. Ze klinken allemaal erg cliché, maar er zit een berg aan waarheid in!

Wat het voor mij ook makkelijk maakt, en dus niet lastig, is lef hebben. Gewoon durven doen. Ook al ziet het er superingewikkeld uit. Het is de gedachte van ‘dat kan ik niet’ of ‘jeetje dat zou ik nooit kunnen’ die maakt dat het ook niet lukt. Het woord ‘perfectie’ moet je ook een beetje loslaten. Soms kom ik er achteraf pas achter, als het werkstuk dus af is dat een bepaalde kraal er teveel inzit, of dat de draad over een kraal loopt. Tja, jammer dan, denk ik dan. Het wordt misschien wel een ander verhaal als ik mijn werkstukken voor de verkoop zou maken. Dan zou perfectie wel weer een grote rol spelen.

Wat vind je het minst leuk om te doen, en wat het leukst?

Afhechten! Dat vind ik vreselijk, en aanhechten trouwens ook, hihi. Het leukst vind ik de rest, het hele proces van begin tot eind. Kralen kopen en zoeken natuurlijk :D. Dan de kleuren en kralen bij elkaar zoeken. Heerlijk!! En dan natuurlijk het maken. Ik word er zo rustig van en het is zo mooi als het klaar is. De schepping, het hele scheppingsproces….. dat is toch waar alles om draait?! Dat is dus wat ik het leukst vind.

Hoe bedenk je je kleuren?

Ik ben een kleurenfan, zoals je wellicht hebt geconstateerd. Ik ga eerst op mijn gevoel af. In wat voor een gemoedstoestand ben ik, of ik ben geïnspireerd door een bepaalde bloem in de tuin, of een kleurencombinatie die ik toevallig ergens voorbij zie komen. Bijvoorbeeld, ooit zag ik een mooie ansichtkaart die als kado bij een blad werd gegeven. Daar stond een bos ranonkels en sneeuwbal op in roze kleuren mix met dat prachtige lime groen/wit van die sneeuwballen. Daar raakte ik dus door geïnspireerd. Ik denk dat kleuren kiezen heel persoonlijk is trouwens, net als smaak.

Ik hou vooral van ton-sur-ton kleuren en vooral van goudkleuren als basis. Ik ben niet zo’n gebruikster van zilver. Ik houd dus meer van warme kleuren. Maar ik vind zilver op zich wel heel mooi! Maar toch, ik grijp altijd naar brons, koper en goud wanneer het op metalen aan komt. Ik moét bijna altijd iets van AB-glans (Aurora Borealis-glans oftewel regenboogglans) in mijn werken hebben. Ik ben bezeten van iriserende dingen. Het moet ‘sparklen’ bij mij. Tja, dat heb je met artiesten, hihi. Complementaire kleuren, of primaire kleuren zul je me niet zo gauw zien gebruiken, althans als ik mezelf intussen goed inschat 🙂

Verzin je zelf ook patronen?

Ik verzin weleens zelf een patroon, maar nog niet zo vaak, althans als het op het maken van bead embroidery aankomt. Ik heb weleens een cabochon naar eigen inzicht omrand, en hier en daar verander ik een patroon weleens door er een ander soort kraal in te verwerken of aan toe te voegen.

Omdat ik nog niet zo lang bezig ben met ‘bead weaving’ maak ik veelal armbanden, cabochons, oorbellen enzovoorts op basis van patronen. Meestal vind ik die op Etsy of bij een designer haar eigen website.

Ik ben begonnen door patronen te gebruiken van Beadsmagic.com en andere gratis patronen die ik vond op het internet. Zo heb ik eigenlijk het werken met naald en draad en kralen geleerd. Ik heb geen cursus gedaan of zo. Van het één komt zo het ander. Ik leerde op die manier om steeds nieuwe kralen uit te proberen. En ging ook de terminologie beter begrijpen.

Zo werd ik steeds meer, vooral ook door veel fouten maken, als een vis in het water. Al het andere kralenwerk zoals memory wire armbanden en oorbellen, sleutelhangers enzo, dat verzin ik wel allemaal zelf. Maar het werken met duobeads (kralen met 2 rijggaten) is veelal op patroon met hier en daar dus een kleine aanpassing.

Wat wil je nog maken?

Echt zoveel mogelijk. Ik moét nog zeker 900 jaar meer leven!! 😀 Ik wil graag ook vrij werk gaan doen, dus uit de ‘matrix’ stappen van patronen, alhoewel vanaf patroon werken wel heel relaxend is. Dat zal ik ook zeker blijven doen. Maar vrij werken, dus ‘freeform’ bead embroidery, en dat dan uiteindelijk ook weer combineren met stoffen, bloemen, garens, borduursels. Ik kom alleen zoveel tijd te kort!

En ik heb ook ruimtegebrek, vanwege mijn vele passies. Dat speelt heel erg parten. Want ja…. ik wil al die kleuren op voorraad hebben, al die verschillende soorten enzo…… en dan moet je natuurlijk wel ergens die dozen kunnen stapelen 😀 Typisch gevalletje ‘verslaafde’ ben ik dus, als het op kralen en creatieve materialen aan komt. Niets meer tegen te doen, hihi!

Ik gooi dus ook bijna niets weg, hè. Oude gespen van riemen of kapotte sieraden…. alles bewaar ik om ooit weer ergens in te verwerken. Wat voor kinderen het gevoel is van duiken in de ballenbak, is voor mij het bezig zijn in mijn wereld van creatieve materialen. Als ik in mijn hobbykamer ben leef ik in ‘my fairy beautiful world’.

Ingeborg, heel erg bedankt voor alles wat je hierover vertelt! Het is echt al een hele reis geweest en we twijfelen er niet aan dat er nog veel moois gaat volgen. Bedankt!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *