Ode aan de Peyote
Categorieën

Ode aan de Peyote

De peyote steek bestaat al heel lang en wordt gevonden in de historie van Native America, maar net zo goed in Egypte en het Verre Oosten. Het is een veelzijdige steek, waar je mooie patronen in kunt maken. Lees verder voor meer informatie!


Je kunt kiezen voor enkele, maar ook een two-drop,  three-drop peyote of zelfs nog meer.  De techniek is in deze gevallen altijd hetzelfde, het enige verschil is het aantal kraaltjes dat je per keer toevoegt. Bedenk dat hoe meer kraaltjes je gebruikt, des te losser  je werkje zal worden.

Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van een two-drop peyote, bij elke keer rijgen pak je 2 kralen. Ben je nieuwsgierig naar deze techniek en wil je er zelf mee aan de slag, kijk dan op kralen.com voor een duidelijke uitleg. Voor degene die liever grafische afbeeldingen volgen, zullen we deze binnenkort toevoegen op de website.

Dit is een voorbeeld van peyote, de uitleg hiervan vindt je op www.kralen.com.

Peyote is een vlotte techniek, waarbij je gevoelsmatig snel kunt doorwerken. Weven gaat ook snel, omdat je meerdere kralen tegelijk oprijgt, maar met elke rij moet je wat duwen en priegelen om het goed in elkaar te krijgen.
Zelf ben ik voor dat deel te ongeduldig en vind ik het juist prettig als je in een bepaald ritme komt door steeds een nieuwe kraal te kunnen pakken.
Brick stitch voelt dan ook wat trager, omdat je steeds precies onder het voorgaande draad moet steken. Het voordeel van brick-stitch is wel dat je makkelijker aparte vormpjes of bloemblaadjes kunt maken, wat met peyote toch een stuk lastiger is, maar dat is voor een andere blog.

Inmiddels heb ik al veel armbanden, maar ook oorbellen, sleutelhangers en schilderijtjes met peyote gemaakt. Een aantal met de even-count (even aantal kralen in de breedte) en een aantal met de odd-count (oneven aantal kralen in de breedte) steek.

Even count peyote

Het voordeel van de even-count steek is dat je aan beide kanten eenvoudig doorrijgt naar de volgende rij. Het draad zit hier dan aan beide kanten ook gelijk en met dezelfde spanning, dus je armband zal niet snel scheef trekken.
Bij het aantrekken van het draad is het hierbij belangrijk dat je steeds echt naar de zijkant aantrekt, voordat je de eerste kraal van de nieuwe rij oprijgt. Wanneer je het draad te veel naar voren trekt, trek je ook de kraal van zijn plek en wordt je armband slordig.
Houdt er bij even-count wel rekening mee dat je armband altijd aan de uiteinden ongelijk is, zie foto. Bij de bredere armbanden zal dat zeker niet opvallen, maar bij de smallere varianten valt dan het slotje zichtbaar naast het midden.

Bij deze oorbellen is het goed te zien hoe de even-count peyote eindigt. De hoeken zijn niet gelijk.
Odd count peyote

In de gevallen waarbij ik een patroon had uitgewerkt dat uitgaat van een midden, heb ik ook de odd-count peyote gekozen. Hierbij rijg je aan de ene kant steeds even terug het werk in om ervoor te zorgen dat je aan de zijkant weer op de juiste plek uitkomt om de ‘step-up’ te kunnen doen.
Belangrijk hierbij is dat je met dit terugrijgen de draadspanning laag houdt, anders gaat de armband enigszins krom trekken. Doordat je hier voor de tweede keer draad toevoegt, gaat het immers al wat strakker staan.

Deze armband is gemaakt in odd-count peyote, dus vanuit de middelste rij gezien zijn beide helften helemaal gelijk. Je ziet dat bij het rode randje bij het slotje de linker- en rechterhoek mooi gelijk zijn.
Toevoeging

Op je peyote is het ook leuk om een extra randje te bevestigen door zogeheten picootjes toe te voegen. Dit gaat al heel eenvoudig door steeds 3 kraaltjes te rijgen uit de buitenste rij van je armband. Komt het nu aan het eind net niet uit, rijg dan gewoon 1 kraaltje en weer terug en zo heb je het mooi afgewerkt.

Ook kun je extra laagjes  bevestigen om diepte te creëren. Bij onderstaande armband heb ik op de middelste rijen extra delica’s toegevoegd in de ladder stitch.

Een armband gemaakt met de peyote techniek, waarbij een extra laag is toegevoegd en afgewerkt met picootjes van 15/0 rocailles.

Na het oprijgen liggen ze allemaal los en nog slordig naast elkaar. Wanneer je dan picootjes toevoegt, verstevig je dit stuk automatisch. Je rijgt ze om en om op en vult dan omgekeerd de openliggende ruimtes op met de andere picootjes.
Heb je hier nu vragen over, mail ons gerust. We willen hier binnenkort ook wel een blog of een tutorial over schrijven.

Dit zijn de eerste basisbeginselen van peyote. Komende tijd zullen we vertellen over schilderijtjes die gemaakt worden met de peyote stitch en het uitwerken van de patronen hiervan. Ook hebben we nog handige tips over draadspanning, rijgrichting, kleurencombinaties en andere handigheidjes die het rijgen nog leuker zullen maken.

Tot slot zijn we nog erg benieuwd wat jullie nu vinden… We hebben er hier namelijk al een hele stemming over gehouden 😉  Hangen de wc-rolletjes van de gemaakte oorbellen nu goed of verkeerd-om?

Tot de volgende keer!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *