Tutorial lusjes-armband
Categorieën

Tutorial lusjes-armband

Jody heeft een mooie variant bedacht waarmee je weefarmbanden extra leuk kunt maken en ze was zo vriendelijk voor ons onderstaande tutorial te maken.

Hieronder volgt een overzicht van de stappen, maar kijk voor de uitgebreide versie op www.kralen.com. De basis van deze armband is een geweven stuk. Let daarbij op dat je deze iets langer maakt dan je normaal gesproken zou maken, want door de lusjes wordt hij iets korter. De breedte en lengte zijn naar wens, zolang het aantal rocailles per rij maar een oneven aantal is. Overigens kan je ook een armband rijgen volgens peyote stitch en die vervolgens op dezelfde manier versieren met lusjes. De gebruikte kleuren bij deze armband zijn 11-593, 11-4472 en 11-2038.

Wanneer je deze gaat maken, houdt er dan rekening mee dat de armband door deze toevoeging iets breder wordt dan hij was. Waar eerst 13 rocailles in het metalen klemmetje van 20mm pasten, is dat achteraf 12 rocailles.

Benodigdheden

 • 11/0 Miyuki rocailles
 • Rijggaren, bij dit voorbeeld is beige C-lon rijggaren D gebruikt.
 • Metalen klemmetje met slotje en verlengketting, bij deze armband is dit 20mm.
 • Beadalon bead mat.
 • Beadalon beading schaar.
 • Eventueel beadalon bead scoop of bead tray zodat je na afloop de kralen makkelijk kan opbergen.
 • 2 Platbektangen (hoeven niet dezelfde te zijn, kan ook een brede + kromme platbektang zijn).
 • Rijgnaald, bijvoorbeeld Tulip #10 long.
 • Hasulith sieradenlijm (bij verlengen rijgdraad).

Instructies

 1. De basis van deze armband is een geweven stuk, waarbij alle  draden weggewerkt zijn, op één lange draad na (let hierbij op dat er nog een aantal draden door de rocailles heen passen). Met de overgebleven draad word het ‘vlecht’ werk bevestigd. De draad moet aan de zijkant van de tweede rij uitsteken.
  Eindig bij de 2de rij van de weefwerk.
 2. Neem 8 rocailles op de naald en steek deze 3 rijen onder de rij waar de draad uitkomt vanaf het midden naar de zijkant van de armband en trek deze voorzichtig aan. De voorbeeld armband is 13 rocailles breed. Het ‘vlecht’ werk gaat dan over de 6 linkse rocailles heen, de middelste rocaille wordt overgeslagen.
  Steek de naald vanaf het midden naar de zijkant.
 3. Herhaal deze stap tot het einde van de armband. Houdt de laatste rij altijd vrij, hier gaat als afwerking het metalen klemmetje op. Bij de laatste rij rocailles steek de naald niet naar de zijkant, maar 1 rocaille naar rechts, zodat je verder kunt met de andere kant.
  Eindig 1 rocaille naar rechts zodat je met de rij aan de andere kant kunt beginnen.
 4. Als alle lusjes aan één zijde bevestigd zijn, trek deze – en dit geldt voor alle komende rijen –  voor de zekerheid van boven naar onder stuk voor stuk nog een keer aan. Hiermee voorkom je losse en uitpuilende lusjes, maar trek hierbij de geweven armband niet krom.
  Trek de draad netjes aan voor je met volgende rij gaat beginnen.
 5. Neem weer 8 rocailles op de naald en steek deze 3 rijen boven de rij waar de draad halverwege uitkomt vanaf de zijkant door 6 rocailles naar het midden. De draad komt nu halverwege de armband naar boven. Herhaal deze stap tot bovenaan de armband.
  Steek de naald van rechts naar het midden.
 6. Bij de laatste steek komt de draad na de 6 rocailles halverwege de armband naar boven, zoals bij alle voorgaande stappen. Steek de naald 1 rij naar beneden vanaf de 7de rocaille door de de rest van de rij. De draad zit weer aan de linkerzijde van de armband, 1 rij onder de start van de eerste lus.
  Het draad komt uit de zijkant, één rij onder het eerste gemaakte lusje.
 7. Vervolg het vlechtwerk met de tweede kleur, door vanaf de tweede stap te herhalen.
  De tweede kleur rijg je hetzelfde als de eerste kleur, één rij eronder.
 8. Vervolg het vlechtwerk met de derde kleur. Herhaal hierbij vanaf de tweede stap. Let op: bij deze kleur wordt het lastiger te zien door welke rij de naald heen moet, dus goed opletten.
  De derde kleur valt precies tussen de andere rijen, zodat je een mooi overlopend geheel krijgt. Let er bij het einde op dat je nog steeds de laatste rij vrij houdt, omdat hierover dadelijk het slotje komt.

  Let er bij deze laatste lusjes goed op dat je in het weefwerk in de juiste rij rijgt.
 9. Hecht aan het eind de draad af en schuif de metalen sluiting over de uiterste rij rocailles heen. Het openstaande klepje is met een tang te sluiten. Zet de tang zo ver mogelijk bij de buiging die al aanwezig is. Het laatste stukje is te sluiten om met de zijkant van de tang tegen het klepje te duwen.
  Het resultaat.

  Veel plezier met maken. Nogmaals, kijk op kralen.com voor uitgebreide instructies. Heb je nog vragen, we horen het graag!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 reacties

 1. ik vind de vlecht armband heel mooi en zou willen proberen om deze te maken ben 83 jaar is hier een patroon van of een boekje en hoe kom ik aan de matriaal hoor het graag van bij voorbaat mijn dank

  1. Goedemiddag mevrouw Kombrink,
   deze ochtend hebben we al contact gehad over deze armband en we hebben u een mail gestuurd met de benodigde materialen. Wanneer we nog ergens mee kunnen helpen, dan horen we het graag.
   Met vriendelijke groet, Carine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *