Prachtige tas – Eigen ontwerp!
Categorieën

Prachtige tas – Eigen ontwerp!

Regelmatig krijgen we leuke berichtjes van onze klanten, waar ze laten zien wat ze van onze kraaltjes gemaakt hebben. En de laatste creatie van Mary willen we graag met jullie delen.

Zij heeft met de kunststof pareltjes, die we online hebben, een prachtige tas gemaakt, zoals je hierboven kunt zien. En het bijzondere is dat dit een eigen ontwerp is, dus ze heeft geen instructies gevolgd hiervoor, maar ze is zelf aan de slag gegaan. En in deze blog vertelt ze erover.

De start

Inmiddels heb ik al heel veel van kralen gemaakt. Ik ben begonnen met rijgen en kettelen. Vaak van goedkope kralenpakketjes en zo heb ik de hobby uitgebouwd.

Dit doe ik door veel te lezen, boeken en tijdschriften te kopen en tegenwoordig kijk ik natuurlijk veel op Pinterest. Ik koop van Etsy ook wel patronen voor kettingen, doosjes en tapestries. Echt heel divers, maar ik had nog nooit iets zelf bedacht. Toen zag ik pareltassen voorbij komen in allerlei vormen en maten. Voor deze tas heb ik lichte kunststof pareltjes gebruikt van 6 mm.

De gebruikte pareltjes
Het patroon

Van deze pareltassen waren veel diverse patronen en die vond ik direct heel mooi. Dus heb ik op Youtube filmpjes gekeken om te kijken hoe dit gemaakt werd. Daar zag ik dat er dus parels worden gebruikt en nylongaren en het lijkt dan ook heel snel te gaan. Dus ik kwam op het idee om er zelf mee aan de slag te gaan.

Ik heb een patroon getekend op sjabloonpapier van right-angle weave.
Helaas niet bewaard, maar hieronder zie je het sjabloon hiervoor.

het tekenblad voor RAW
De techniek

De techniek, waarmee je de tas maakt, is Right Angle Weave, ook wel RAW genoemd. Die kende ik al, dus dat leek me niet zo moeilijk. Nu zeggen ze op filmpjes of voorbeelden niet altijd de maat van de parels en daar heb ik me enorm in vergist. Ik dacht je bij bijvoorbeeld de 8 0f 10 mm parel er gaten tussen zou zien, maar dat valt mee. Ik heb 6 mm parel gebruikt en dan duurt het langer dan je denkt. En dan heb je dus ook veel meer nodig. 

Ons verzamelkaartje, waarin we de stapjes van RAW uitleggen
De afmetingen

Ik ben zelf een ontwerp gaan maken, door dit uit te tekenen. En heb een maat gekozen, die ik goed vond voor een tas en die zijn als volgt:

 • De voor- en achterkanten zijn 25 x 18 cm.
 • De onderkant is 25 x 6 cm en de zijkanten zijn 18 x 6 cm.
 • De hengsels zijn allebei 32 cm.

Ik heb er wel wat accentjes aan toegevoegd naar eigen inzicht en de zijkanten wat ingenomen. In totaal ben ik er ongeveer 6 weken mee bezig geweest. Ik zou de volgende keer wel grotere kralen gebruiken en beter gaan uitrekenen hoeveel kralen je echt nodig hebt.

Welke draad

Het werken met nylondraad vond ik in eerste instantie best een puzzel. Bij het aan- en afhechten door zigzag verder door verschillende kralen te rijgen twijfelde ik of het goed bleef zitten. Zit het al goed vast als ik hier en daar door rijg? Of moet ik toch wat lijm gebruiken? Of toch knoopjes zetten? Ik heb het allemaal uitgeprobeerd en ik zie dat natuurlijk zitten. Anders zie je ook een knoopje zitten met de lijm erop. En ik weet nu dat alleen zigzag terugsteken echt voldoende is. De tas zit echt stevig in elkaar.

Aantal kralen

Ik vond het erg leuk om te maken ondanks dat er best veel in gaat zitten. Dat had ik niet verwacht. In totaal heb ik ongeveer 3870 kralen gebruikt. Daar schrok ik best wel van. En dat is ook de reden dat er in de filmpjes grotere kralen worden gebruikt.

Maar er bestaat nu maar 1 zo’n tas en eindelijk echt iets van mezelf. Met jullie fijne materialen natuurlijk.

En toen op de foto

Ze lijken op de foto mooi stevig recht op te staan, maar die van mij zakte meteen in elkaar, haha!
Ik heb de tas gevuld met kranten om de foto te kunnen maken, maar dat
zetten ze er in de filmpjes niet bij natuurlijk. Je kunt nog een voering erin maken, maar dat doe ik nog wel een keer bij een volgende tas.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om dit te lezen!

2 reacties

 1. Beste,

  Ik wil dit heel graag leren!
  Kan ik een opleiding bij u volgen hiervoor?

  Alvast bedankt.
  Met vriendelijke groeten,

  Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *