Zo krijg je het draad wel in 1x in de naald
Categorieën

Zo krijg je het draad wel in 1x in de naald

Soms heb ik de neiging extra lange draad te nemen zodat ik er weer tijdje mee door kan, want het is toch vaak gepriegel om de draad in de naald te krijgen. Vooral ’s avonds bij wat minder licht en slaperige ogen kan het lastig gaan. 😉 Lees verder voor tips hoe je een draad in 1x door de naald krijgt geregen.

12718335_1046093265432903_5553080867596959447_n

Maar met deze trucs lukt het je wellicht WEL in 1x:

 • Knip de draad eventueel schuin af, en maak het nat. Door het schuine is het net iets dunner en door het nat te maken heb je minder kans op rafelen. Dit helpt alleen bij rijggaren, niet bij fireline.
 • Is de fireline net iets te dik? Probeer het uiteinde van de fireline plat te maken, bijvoorbeeld via tang, je nagels of je tanden. Plat krijg je het net iets makkelijker door de rijgnaald.
 • Pak de draad zo hoog mogelijk bij het uiteinde vast. Ook dit geeft minder kans op rafelen. En vooral: een naald rijgen is eenvoudiger als je het puntje van het draad tussen je vingertop houdt, waarbij er maar een klein puntje uitsteekt. Hierop duw je de naald en druk je verder tussen je vingers. Als je nu je vingers uit elkaar haalt, zit het naald om de draad.
 • Neem eventueel een grotere maat naald. Rijgnaalden beginnen met maat #10 en hoe hoger het getal hoe dunner de naald (waarom weet ik eigenlijk ook niet 😉 ). Hoe dunner de naald, hoe meer kans dat het breekt en hoe lastiger je de draad door de naald krijg. Maat #10 en #11 worden het meest gebruikt en daar krijg je het draad makkelijker in dan bij bijvoorbeeld maat #13. De dunnere naalden gebruik ik alleen als ik draad moet wegwerken door kralen waar al meerdere draden doorheen zijn gehaald.
  tulip_11 tulipbeading_needlesassorted

Gaat het nog steeds lastig? Er zijn nog 2 opties:

 • Neem een threader, dankzij de soepele metaal kun je de draad eenvoudiger door de naald krijgen. Je kunt threader bestellen bij CreaDream.
  beadlethreader
 • Er bestaan ook andere soorten naalden, zoals twisted beading needle of collapsible eye needle. Deze zijn heel soepel en het oogje is daardoor heel ruim. Nadeel is wel dat de naald zelf ook heel soepel is. Dat kan een fijne manier van rijgen zijn, het is net wat je eigen voorkeur is. Ik persoonlijk heb die nog niet geprobeerd en gebruik alleen de harde naalden.
  tulip_twistedbeadingneedle

En zoals bij alles, oefening baart kunst, uiteindelijk wordt het makkelijker. 😉 Heb jij nog tips & trucs om naald & draad frustratie te voorkomen?

10 reacties

 1. Je kunt ook naarden gebruiken waar je de draad doorheen kunt drukken aan de kopse kant met weerhaakje. Dan hoef je de draad niet meer door het oogje te steken.

  1. Met welke naald kan ik het beste gebruiken als ik 2 mm kraaltjes op 0.6 elastiek wil rijgen?

   En is er in plaats van 0.6 elastiek of 0.7 een andere optie voor armbanden, want met het elastiek van 0.6 0.7 en 0.8 lukt het me niet om een knoop te maken, dus zou graag iets willen wat iets dunner is maar wel sterk genoeg en makkelijker kan knopen?

   Iemand een idee?

   Ik zou hier erg mee geholpen zijn.

   Bedankt vast.

   1. Voor 2mm kraaltjes is 0.6mm draad te dik om met een naald te rijgen. Door het gebruik van een naald zal het draad altijd een stukje dubbel door de kraal heen moeten. Bijvoorbeeld bij 0.7mm elastiek heb je minimaal een rijggat van 1.4mm nodig.
    Op de website kun je ook gemakkelijk filteren op het rijggat zodat je de juiste kralen kan vinden bij je draad en andersom.

    Betreft dunner elastiek. Ik zou deze aanraden: https://www.creadream.nl/miyuki-elastiek-koord-04-mm-wit-draad/
    Dit is prima elastiek dat ook bij kleinere kralen te gebruiken is 🙂

    En een fijne naald om met elastiek te gebruiken is een big eye needle: https://www.creadream.nl/beadalon-big-eye-stainless-steel-rijgnaald-116-mm-benodigdheden/

    Succes!

    Groetjes,
    Femke

 2. Hoi Sandra, die naalden heten open-eye naalden. Ik koop ze bij Ria’s fournituren in de Zakkendragerssteeg Utrecht. Merk weet ik niet.

    1. bedankt voor de tip! Die zal alleen vaak te dik zijn om door kralen heen te kunnen halen, maar bij andere technieken wel handig inderdaad.

 3. Hoi Sandra,
  Heb een set Prym naalden voor hoofdzakelijk het repareren van een knuffel waar ons hondje dagelijks zo heerlijk mee speelt.
  Was tot mijn verbazing plotseling snel door mijn Tulip naalden (setje 10 en 2 van 11) bij één groot geometrisch design bestaande uit 280 shape’s en dacht het kwam door de hoeveelheid shape’s en methode inelkaar zetten.
  De volgende betaalde design met 109 gram beada was hoofdzakelijk allemaal straight rows en daar had ik ook meerdere Tulip naalden nodig.
  Hiervoor had ik niet eerder deze ervaring van de Tulip naaldoogjes brak/slijt. Mis het enorm
  Begrijp het nog niet vanwege daarvoor hele goede ervaring had met de Tulip naalden, komt het door de veranderde Fireline kwaliteit of heb ik pech of …….

  Hierdoor ging ik op zoek ergens nog had en testte één van de Prym uit.
  Daar zat maar 1 Prym naald tussen die ik erbij gebruik waar ik blij mee ben vanwege niet slijt of breekt bij gebruik Fireline. Het klopt dat je heel voorzichtig te gebruiken bij delicia 11/0 en ook niet alle 11/0 doorheen en vooral zeker niet gaan gebruiken bij het afhechten van het draad, anders knappen of kunnen snel deze maat kralen.
  Er zat nog een andere bij, maar dit naaldoogje was/is voor mij nog moeilijker doorheen te krijgen vanwege de vorm en glad is en draad glijdt snel eruit. Hier heb je nog meer veel geduld nodig
  Wellicht wel perfect bij 10/0, 08/0 etc
  Mijn gevoel is eerder dat Fireline momenteel meer slijtage brengt aan de oognaaldjes van de Tulip naalden vanwege bij paar rijen het goudkleurig oograndje niet meer zichtbaar is.

  Knorr naalden, zijn deze te vergelijken met de Prym naaldoogjes en sterkte naalden ?

  Ook dat er geen spanning op draad(niet te kort draad overblijf) met afhechten van het draad om te voorkomen naalden krom of breken in het midden (tip).
  Ben benieuwd naar ervaringen van de Miyuki naalden en ook te gebruiken bij delicia 11/0 en seedbeads 11/0 ???

  Heb een setje big eye needle, zijn ee tips bij welke Bead technieken te gebruiken
  Misschien een You tube filmpje hoe te gebruiken en bij welke beadtechnieken wel of niet geschikt ?

  Beadalon Twisted Asian eye needles , gezien hun ronde naaldoogje. Vraag ik mij af waar gebruik je deze precies voor en bij welke type en maat Miyuki Beads geschikt ?

  Miyuki naalden setje: zijn deze geschikt voor alle type en maten Miyuki Beads ?

  1. Hallo Sieuwke,
   hartelijk dank voor je uitleg en tips hierin!

   Qua slijtage verwacht ik eigenlijk niet dat het door de Fireline komt, maar eerder hoe de naald wordt vastgepakt in combinatie met wat je maakt. Want bij sommige projecten zitten de kraaltje heel dicht op elkaar en moet je echt een beetje doorduwen om erin te kunnen rijgen en dat is zwaar voor de naald.

   Tot nu toe hebben we geen opmerkingen gehad over de Miyuki naalden en qua prijs zijn deze ook gunstig. Het is wel zo dat de Tulip naalden echt wel de dikste en meest stevige zijn en ik vind het dan lastig te zeggen waarom ze bij jou kapot gaan. We hebben er ook al over gebeld en hopelijk maken de tips om het anders vast te houden het verschil en was dat de oorzaak.

   En de Asian naalden werken hetzelfde als de big eye needles (https://www.creadream.nl/beadalon-collapsible-eye-needle-fine-64-cm-benodigdheden1/) Ze zijn flexibel, waardoor je makkelijker in moeilijke hoeken kunt rijgen en het grotere oog maakt het makkelijker om draad in te doen, maar klapt dubbel als je het door een kraal heen haalt. zo past hij nog steeds in kleinere kraaltjes.

   En een video over naalden zit zeker in onze planning. 🙂

   Nogmaals bedankt en fijne jaarwisseling!

   Met vriendelijke groet,
   Carine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *