Zo krijg je het draad wel in 1x in de naald
Categorie├źn

Zo krijg je het draad wel in 1x in de naald

Soms heb ik de neiging extra lange draad te nemen zodat ik er weer tijdje mee door kan, want het is toch vaak gepriegel om de draad in de naald te krijgen. Vooral ’s avonds bij wat minder licht en slaperige ogen kan het lastig gaan. ­čśë Lees verder voor tips hoe je een draad in 1x door de naald krijgt geregen.

12718335_1046093265432903_5553080867596959447_n

Maar met deze trucs lukt het je wellicht WEL in 1x:

 • Knip de draad eventueel schuin af, en maak het nat. Door het schuine is het net iets dunner en door het nat te maken heb je minder kans op rafelen. Dit helpt alleen bij rijggaren, niet bij fireline.
 • Is de fireline net iets te dik? Probeer het uiteinde van de fireline plat te maken, bijvoorbeeld via tang, je nagels of je tanden. Plat krijg je het net iets makkelijker door de rijgnaald.
 • Pak de draad zo hoog mogelijk bij het uiteinde vast. Ook dit geeft minder kans op rafelen. En vooral: een naald rijgen is eenvoudiger als je het puntje van het draad tussen je vingertop houdt, waarbij er maar een klein puntje uitsteekt. Hierop duw je de naald en druk je verder tussen je vingers. Als je nu je vingers uit elkaar haalt, zit het naald om de draad.
 • Neem eventueel een grotere maat naald. Rijgnaalden beginnen met maat #10 en hoe hoger het getal hoe dunner de naald (waarom weet ik eigenlijk ook niet ­čśë ). Hoe dunner de naald, hoe meer kans dat het breekt en hoe lastiger je de draad door de naald krijg. Maat #10 en #11 worden het meest gebruikt en daar krijg je het draad makkelijker in dan bij bijvoorbeeld maat #13. De dunnere naalden gebruik ik alleen als ik draad moet wegwerken door kralen waar al meerdere draden doorheen zijn gehaald.
  tulip_11 tulipbeading_needlesassorted

Gaat het nog steeds lastig? Er zijn nog 2 opties:

 • Neem een threader, dankzij de soepele metaal kun je de draad eenvoudiger door de naald krijgen. Je kunt threader bestellen bij CreaDream.
  beadlethreader
 • Er bestaan ook andere soorten naalden, zoals twisted beading needle of collapsible eye needle. Deze zijn heel soepel en het oogje is daardoor heel ruim. Nadeel is wel dat de naald zelf ook heel soepel is. Dat kan een fijne manier van rijgen zijn, het is net wat je eigen voorkeur is. Ik persoonlijk heb die nog niet geprobeerd en gebruik alleen de harde naalden.
  tulip_twistedbeadingneedle

En zoals bij alles, oefening baart kunst, uiteindelijk wordt het makkelijker. ­čśë Heb jij nog tips & trucs om naald & draad frustratie te voorkomen?

6 reacties

 1. Je kunt ook naarden gebruiken waar je de draad doorheen kunt drukken aan de kopse kant met weerhaakje. Dan hoef je de draad niet meer door het oogje te steken.

 2. Hoi Sandra, die naalden heten open-eye naalden. Ik koop ze bij Ria’s fournituren in de Zakkendragerssteeg Utrecht. Merk weet ik niet.

    1. bedankt voor de tip! Die zal alleen vaak te dik zijn om door kralen heen te kunnen halen, maar bij andere technieken wel handig inderdaad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *