Omdat we veel vragen kregen hoe deze kettingen nu gemaakt konden worden, hebben we onderstaande tutorial uitgewerkt. Met duidelijke foto’s kun je hier stap voor stap zien hoe je de ketting met trägerperlen maakt. Ook wanneer je iets anders wilt maken met de peyote-stitch, dan zul je deze uitleg goed kunnen gebruiken.
Met name het beginstukje waar de meeste moeite mee hebben komt hier aan bod.
De tutorial is uitgewerkt op basis van één van de patroontjes die we onze klanten meesturen met de trägerperlen. De volgende kleuren zijn hier gebruikt:
Bij peyote is het begin het lastigst en veel mensen weten bij een patroontje niet met welke kralen ze moeten beginnen. Hieronder zie je de volgorde van de kralen die van toepassing is. Je start links-onderin en rijgt eerst naar rechts toe. De eerste twee rijen rijg je samen, waarna je om-en-om links en rechts gaat. Als je nu denkt dat het heel ingewikkeld klinkt; stop met denken, gewoon beginnen!
Om de kralen goed op hun plek te laten zitten, kun je een stopkraal rijgen. Dit doe je door een ronde kraal te kiezen en hier tweemaal doorheen te rijgen. De kraal blijft nu hangen op het draad en het werkje zal nu op zijn plek blijven zitten.
We gaan beginnen. Rijg eerst de kraaltjes 1 tot en met 6 op je naald, zoals hieronder wordt laten zien:
Schuif deze naar elkaar toe en rijg kraaltje-7 aan je naald, in dit geval de gouden. Rijg dan terug (van rechts naar links) door kraaltje-5 (ook de gouden):
Kraaltje-7 (de gouden) komt nu bovenop kraaltje-6 (de bruine) te liggen:
Rijg vervolgens kraaltje-8 (de bruine) aan je naald en rijg van rechts naar links door kraaltje-3 (ook een bruine):
Kraaltje-8 (de bruine) komt nu precies boven kraaltje-4 (de gouden) te liggen:
Rijg nu kraaltje-9 (de rode) aan je naald en rijg door kraaltje-1 (ook de rode):
Kraaltje-9 (de rode) komt nu precies boven kraaltje-2 (de bruine) te liggen:
Voor de volgende rij rijg je weer van links naar rechts. Rijg kraaltje-10 (de gouden) aan je naald en ga door kraaltje-9 (de rode):
Kraaltje-10 (de gouden) komt precies boven kraaltje-1 (de rode) te liggen:
Rijg vervolgens kraaltje-11 (de rode) en rijg van links naar rechts door kraaltje-8 (de bruine). De rijen van het patroontje zijn nu al zichtbaar geworden.
Herhaal voor de rest van het patroontje deze steken tot je het tot het eind hebt uitgewerkt. Je patroontje klopt wanneer je draad links onderin start en rechts bovenin eindigt en je aan beide zijkanten 25 kraaltjes telt:
Tot slot hoef je alleen de uiteinden nog aan elkaar te ‘zippen’. Je kunt hem zonder verdeler erin aan elkaar vastmaken en deze er later inschuiven, maar je kunt het patroontje ook eerst op de verdeler lijmen en het dan vastmaken. Net wat je voorkeur heeft.
Check voordat je begint of de rijen goed doorlopen met elkaar. Rijg dan door de eerste kraal rechts aan de overkant en eerste bruine kraal aan de bovenkant. Je volgt hiermee de kleur van dit patroon:
Je zult zien dat beide kanten nu al goed in elkaar gaan grijpen. Dat alles een beetje losjes is gaan zitten, is geen probleem, dit los je zo weer op. Rijg nu dan door de kralen van de twee middelste banen:
En tot slot door de twee linkse kralen:
Trek daarna beide draden stevig aan, zodat alle kralen goed aansluiten op elkaar. Rijg dan terug door de kraal aan de overkant. Het afhechten doe je door verder het werkje in te rijgen en hier en daar een paar scherpe bochten te maken. Na 3 scherpe bochten zit je draad stevig vast en zijn knoopjes niet meer nodig. Kies hiervoor wel alleen de binnenste kolommen en laat je draad niet buitenom langs de zijkant gaan. omdat je dan duidelijk zult zien dat er hier en daar 2 draden zitten in plaats van eentje.
Daar is hij dan, je eerste trägerperl omkraald! Het mooie van deze ketting is dat je zelf kunt kiezen hoeveel je er wilt. We hebben ze voorbij zien komen dat ze helemaal tot in je nek rondom gaan, maar ook een stuk of 10, waarbij de rest van de ketting is afgewerkt met een mooie parelrij. Ook kun je natuurlijk zelf helemaal variëren in de patroontjes. Kies je voor druk of juist rustig? Zachte kleurtjes of juist lekker retro?
Wanneer je nu de kraaltjes nog aan moet schaffen of twijfelt of je van een bepaalde kleur wel genoeg hebt, kijk dan in het onderstaande overzicht. We hebben uitgerekend hoeveel kralen je per verdeler nodig hebt en een schema uitgewerkt met alle opties. Bij bijvoorbeeld 3 kleuren gaat het om het aantal kralen per kleur. Bedenk dat er in 1 gram delica’s ongeveer 200 stuks zitten, zo kun je goed inschatten hoeveel je precies nodig hebt:
Zo, nu ben je klaar voor de rest! Veel succes, maar vooral veel plezier met maken. Als je nog vragen hebt, laat maar weten!
6 reacties
Hallo,
Kunt u mij vertellen hoeveel ik van welke kleur nodig heb om de tragenperlen ketting te maken? En waar kan ik dit bestellen?
Mvg
Yvonne
Stel je gebruikt 25 verdelers en kiest 3 kleuren, dan heb je 6,25 gram per kleur nodig. Zie de tabel helemaal onderaan deze post, bij 5 kleuren heb je bijvoorbeeld 3,75 gram nodig. Hou er rekening mee dat als je de ene kleur meer gebruikt dan de andere kleur je weer iets meer nodig heb. Veel succes!
Je kunt het bestellen bij ons, http://www.creadream.nl, en hoeveel je nodig hebt hangt er vanaf hoeveel verdelers je wil gebruiken en hoeveel verschillende kleuren, maar de tabel onderaan deze blogpost geeft een indicatie.
Dag Sandra
TRÄGERPERLEN-KETTING
ik zie dat wel zitten om er aan te beginnen , maar is dat ook te doen met elastieken draad ? dan moeten er geen slotjes zijn ?
dank u
Lydia
dag Lydie, goede vraag! Ik denk dat het wel kan, zolang de elastiek door het gat van de verdeler past. Ik weet alleen niet of het bij een ketting nog steeds makkelijk genoeg gedragen wordt en nog steeds mooi hangt, maar het is het proberen waard. groeten Sandra
Muchas gracias por la explicación tan gráfica y útil me entretengo mucho mi mente está quieta es un especie de meditación.