Zo bevestig je een veterklem
Categorieën

Zo bevestig je een veterklem

Hieronder volgt een duidelijke tutorial over hoe je een geweven armband mooi kunt afwerken met een veterklem. Regelmatig hoorden we dat kralen kapot geknepen waren bij het bevestigen van de veterklem.  Lees verder om te lezen hoe je dit voorkomt!

Hieronder laat Jody van den Brink zien je hoe dit kunt voorkomen en toch heel stevig en mooi de veterklem kunt vastmaken. Jody, hartelijk dank voor je duidelijke uitleg!

Voordat je het werk van het weefraam af haalt om de draden af te hechten en het slotje toe te voegen, is er namelijk een voorbereiding voor de afwerking met veterklemmen nodig. Je weeft namelijk eerst verder zonder kralen toe te voegen. Door je naald en draad wisselend boven- en onderlangs langs de spandraden te halen, zoals op de foto wordt laten zien, creëer je een soort matje, waarop je dadelijk het slotje perfect kunt vastmaken.

Duw bij het rijgen steeds het nieuwe draad goed tegen de vorige draden aan, zodat het een mooi compact en stevig stuk wordt. Maak dit laatste stukje ongeveer 4/5 mm, circa de diepte van de veterklem. Controleer tussendoor steeds of de lengte goed is, zodat hij er precies overheen past.

Voordat je het werkje van je weefraam afhaalt, smeer je eerst een beetje lijm op de boven- en onderkant van het matje, zodat de draden goed op hun plek blijven zitten. Lat het goed drogen en dan kun je het weefwerkje losmaken van het weefraam. Knoop de spandraden direct aan elkaar om te voorkomen dat deze los gaan bij het verplaatsen. Deze knoopjes trek je zachtjes maar stevig aan, tot ze tegen het uiteinde van het matje liggen.

Wanneer je de knoopjes hebt gezet, knip je ze af op ongeveer 4mm naast het knoopje en vouw je de uiteindes op het matje en lijm ze hierop vast. Plaats nu de lijm nog nat is de veterklem direct op het mapje  en knijp het voorzichtig, maar stevig dicht. Gebruik voldoende lijm, maar zorg er wel voor dat het niet zoveel is dat het aan de zijkanten eruit gaat lopen, zodra je de veterklem dicht gaat drukken.

Let wel op; de veterklem heeft aan één zijde  tandjes en aan de andere zijde een gladde kant. Zorg dat de rechte zijdes aan dezelfde kant van de armband zitten voor een mooie afwerking.

Bevestig met een open ring het karabijnslotje aan de ene kant en een verlengkettinkje aan de andere kant en je armband is klaar!

Tot slot nog een handige tip voor het kiezen van de breedte van de veterklem ten opzichte van je armband. Controleer of je veterklem gaat passen nogmaals zodra  je de eerste 3 rijen op je weefraam hebt zitten. De delica’s liggen door de spandraden net een fractie verder uit elkaar. Daarnaast kan het per persoon verschil maken, omdat de één veel strakker weeft dan de ander. Met name bij bredere armbanden kan dit ervoor zorgen dat je armband net wat breder uitvalt dan je uitgerekend hebt. Zo kun je het nog tijdig aanpassen aan elkaar.

Heb je zelf nog tips die onmisbaar zijn, laat het hieronder weten!

5 reacties

  1. Ik zou graag een artikel lezen over het afhechten van weefarmbandjes waarbij je slide cap gebruikt als eindkap.
    Maar sws het afhechten en wegwerken van de draden.

    1. Hallo Manon,
      in deze blog staat een afbeelding van hoe je een slide end tube over de laatste rij kralen heen zet. Het enige wat je dan hoeft te doen, is zachtjes de lipjes aan de zijkant naar beneden te duwen. https://blog.creadream.nl/s-overzicht-van-slotjes/
      En qua afhechten, is het eigenlijk per draad terug in je werk rijgen en hier bij elk draad 2 à 3 keer de hoek om te gaan en dan zitten ze al helemaal goed vast.
      Mocht je toch nog vragen hebben of er niet uitkomen, bel ons dan gerust eventjes.
      Met vriendelijke groet,
      Carine

  2. Hallo Manon, dank je wel voor je berichtje. 🙂 Ik zal eens even kijken wat we hierin hebben of wat we dan kunnen maken.
    Bedankt voor de tip!
    Met vriendelijke groet,
    Carine

  3. Ik wil een armbandje maken dat aan de uiteinden spits toeloop. In peyote. Heb al gezocht, maar kan nergens een uitleg vinden over minderen en bijmaken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *