DIY Oorbellen met rocailles
Categorieën

DIY Oorbellen met rocailles

Deze leuke oorbellen zijn een feestje om te maken én om te dragen! De oorbellen zijn bedacht en ingestuurd door Wieske Beertema. En hieronder zie je hoe je ze zelf kunt maken.

Voor een nieuw jurkje dat ze had, was ze op zoek naar leuke, grote, rode oorbellen, maar degene die ze op het oog had waren net uitverkocht.  Ze is er toen zelf mee aan de slag gegaan en heeft deze inmiddels in heel veel kleurtjes gemaakt. We vinden ze superleuk!

Benodigdheden

 1. Je maakt in eerste instantie een streng met bijvoorbeeld de volgende rocailles: 16 roze, 1 goud, 1 roze, 1 goud, 48 rood met vervolgens 1 goud, 1 roze, 1 goud, 16 roze . (Voor de groene variant is het als volgt: 12 lichtgroen, 1 goud, 1 lichtgroen, 1 goud, 48 donker groen met vervolgens 1 goud, 1 lichtgroen, 1 goud, 12 licht groen.) Maar dit kun je natuurlijk aanpassen, zoals je zelf wilt. Zolang het middenstuk (in dit geval 48 rood of groen) maar een even getal is.

  De lange streng waarbij je vanaf beide uiteinde terug geregen hebt tot het midden.
 2. Allebei draaduiteinden steek je vanaf het 2e kraaltje terug in de rij kralen en je rijgt door totdat je precies in het midden uitkomt.

  Op de foto zie je dat er al ruimte is gemaakt precies in het midden van de rij.
 3. Beide draaduiteinden komen dan op dezelfde plek eruit en hier leg je een knoopje in die mooi dicht tegen de laatste kraal ligt. Over beide draden rijg je nu 1 kraal die bovenop dit knoopje komt te liggen.

  Dit is de basis van de hangende slierten van de oorbel.
 4. Rijg zo nog 4 ‘dubbele’ strengen op dezelfde manier, waarbij je bij 1 streng kiest voor een langer draad aan één zijde, zodat je deze later kunt gebruiken voor de laatste stappen.  Heb je de 4 strengen geregen, rijd deze dan allemaal door de basiskraal, zodat alle sliertjes onder de kraal komen te hangen.

  Alle draden van de geregen strengen rijg je door de basiskraal.
 5. Aan de bovenkant rijg je de draden door de splitring en zet je verschillende knoopjes in de alle draden, zodat de splitring rechtop op het gat van de basiskraal komt te staan en alle draden stevig vast zitten. De lange draad laat je zitten om dadelijk mee verder te rijgen. De kortere draden rijg je door de basiskraal weer naar beneden en elk  in een sliertje terug, zodat ze mooi weggewerkt zijn. Knip  de einddraden aan de onderkant af en rijg je naald weer op de langere hoofddraad aan de bovenkant om verder te gaan.
 6. Met de lange draad die aan de bovenkant van de ronde kraal komt, rijg je nu een rijtje rocailles op, die precies de ronde kraal zullen bedekken als je hiermee onderin de basiskraal steekt.

  Op deze foto zie je de eerste rijtjes rocailles rondom de basiskraal geregen.
 7. Je maakt nu rondom de basiskraal meerdere boogjes, totdat deze de hele basiskraal bedekken. Je kunt er nog voor kiezen om als eerste en laatste kraal een kleinere maat (in dit geval 11/0) te kiezen, zodat het mooi in elkaar valt.

  Dit is de oorbel met de kraal bovenin die is vol geregen met de boogjes.
 8. Zodra de basiskraal bedekt is, kun je het draad met knoopjes afhechten en weer naar beneden door de basiskraal en één van de slierten rijgen om het voor een mooie afwerking daar af te knippen. Het enige wat je nog hoeft te doen is de oorbellen aan de splitring te bevestigen en je gave oorbellen zijn klaar!

Wieske, hartelijk dank voor je creativiteit! Als jullie nog vragen hebben, mail ons dan via info@creadream.nl.

Heel veel plezier ermee!

2 reacties

 1. Hi,
  *Moet het een splitting zijn of kan het ook met een jumpring?
  *Hoeveel gram kraaltjes gebruik je ongeveer voor een paar oorbellen (2 stuks dus) ?
  Dank, Jolanda

  1. Hoi Jolanda,

   Een jumpring kan ook, echter kan hierbij het draad net tussen de opening door schieten en dus los van de oorbel raken. Bij een splitring kan dit niet.

   Ik gok dat je met 8 gram kralen deze oorbellen wel kunt maken 🙂

   Veel succes!

   Groetjes,
   Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *