Hoe bevestig je een insteekslot met verticale oogjes
Categorieën

Hoe bevestig je een insteekslot met verticale oogjes

In deze blog leggen we je graag uit hoe je een insteekslot met verticale oogjes kan verwerken in je rijgwerk. Bij dit voorbeeld is er geregen met 1.8 mm Miyuki cubes maar uiteraard kan dit ook bij andere kralen zo bevestigt worden. Zolang het slotje mooi kan aansluiten op je rijgwerk.

Bij dit voorbeeld heb ik eerst gekeken waar de oogjes mooi zou kunnen aansluiten op de armband. Ik heb er hier voor gekozen het slotje te bevestigen tegelijk met de laatste peyote steekjes.

Instructies

  1. Rijg eerst aantal kralen zodat je mooi uit komt waar je wilt beginnen met het slotje bevestigen.
  2. Steek de naald door het oogje en rijg de kralen. Steek de naald vervolgens door de volgende kralen.
  3. Bij dit voorbeeld is er weer door het oogje van het slotje gestoken. Vervolgens 2 kralen geregen en weer door de reeds geregen kralen geregen.
  4. Het slotje is nu op zijn plaats. Nu gaan we nog aantal keren opnieuw er doorheen rijgen zodat het mooi stevig bevestigt is. Ik heb terug geregen door de kralen aan de rechterkant waar ik uit ben gekomen. Vervolgens door de volgende kralen aan de linkerkant, waardoor je weer bij het slotje uit komt.
  5. Rijg door het slotje en door de reeds geregen kralen. Ga zo door tot je onderaan bent. Rijg weer terug naar boven zodat je uiteindelijk weer bij het slotje uit komt.
  6. Zodra dit aantal keren is gedaan kun je het draad nog zigzag door aantal kralen rijgen en vervolgens afknippen. Het slotje is nu aan 1 kant bevestigt. We gaan nu de andere kant vast zetten.
  7. Vouw de armband dubbel zodat de uiteinde bij het slotje uit komt. Ik vind het zelf fijn de positie te bepalen terwijl het slotje er nog in zit, zodat je zeker weet dat je het slotje niet per ongeluk verkeerd om bevestigt. Kijk waar in het armband je het slotje wil bevestigen. Bevestig het op dezelfde manier als de vorige keer.

 

Je slotje is dan nu bevestigt!

Alternatieve manieren van bevestigen

Als voorbeeld wil ik ook onderstaande laten zien, deze is met 6/0 kralen geregen. Ik heb deze armband al vaak gedragen en het zit nog steeds netjes vast. Als je van heel dichtbij kijkt zie je nog net wat draad, maar vanaf afstand valt dit niet op. Bij deze heb ik het slotje achteraf bevestigt, nadat de peyote steek al klaar was. Er is dus alleen door het slotje en de laatst uit stekende kralen geregen.

 

Je kan het eventueel ook opvullen met een klein kraaltje.Bij onderstaande voorbeeld heb ik geregen met 8/0 kralen. Ik heb een 11/0 kraaltje in dezelfde kleur erbij gepakt. Er is dan wel risico dat de laatste rij net wat breder is dan de gewone rijen.

Zelf vul ik het liever niet op met kleinere kralen omdat het dan voor mijn gevoel meer op valt dan als er wat draad zichtbaar zou zijn.

Tip om makkelijker uit te kunnen doen

Het is wat lastiger uit te doen als je niet weet welke kant naar links en welke kant naar rechts geschoven moet worden. Wat ik altijd doe is tijdens het aandoen zorgen dat de bovenste kant naar rechts geschoven moet worden, dan weet ik tijdens het uit doen dat ik de bovenkant naar links kan duwen en de onderkant naar rechts. Zo is het zelf aan- en uit doen alsnog heel makkelijk. Bij dit soort peyote armbanden maakt het niet uit hoe je het slotje bevestigt omdat beiden kanten van de armband even mooi zijn. Bij andere soorten armbanden waarbij je een onder- en bovenkant heb kan je tijdens het bevestigen al op letten welke onderdeel van het slotje je aan welke kant bevestigt, zodat het uitdoen altijd op dezelfde manier gaat.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *