Hoe het kralen voor Carine begon…
Categorieën

Hoe het kralen voor Carine begon…

Sinds 2016 werk ik bij CreaDream en nog elke dag met superveel plezier. Toen ik hier net werkte, dacht ik dat ik een leuke voorraad had, maar daar kom je snel op terug als je hier tussen alle kasten doorloopt. 😉

Een blik in het magazijn, één van de vele kasten. 🙂

Bij CreaDream kan ik volop helpen met het verwerken van alle bestellingen, het mee uitkiezen van passende kleuren en we worden regelmatig gebeld met vragen over technieken of materialen. In de loop van de jaren heb ik al met veel kralen gewerkt en zo veel mogelijk technieken uitgeprobeerd en dit komt nu goed van pas.

Hoe is het bij mij allemaal begonnen? In 2006 ben ik begonnen met kralen. Mijn vriend werkte toen altijd ’s avonds en ik juist vroeg in de ochtend, waarbij ik al vroeg in de middag thuis was. Hierdoor zocht ik een hobby om in de middag en avond te doen, maar ik wist nog niet goed wat.

Tot mijn vriend en ik op een dag een kralenwinkel voorbij liepen en hij voorstelde om hier naar binnen te gaan en te kijken voor een starterspakketje. Dat leek me direct hartstikke leuk! In de winkel zijn we toen heel leuk geholpen en ik ben naar huis gegaan met een starterspakketje. Ik ben nog elke dag blij dat hij toen met dat idee kwam!

Rijgbord met 3 rijen, volgens mij heb ik er nog steeds 3 liggen thuis.

Als ik het goed herinner, zat hier een rijgbord in, plus een aantal kralen, staaldraad, ringetjes, slotjes, niet- en kettelstiften en 2 tangetjes. Voldoende om alles te leren kennen, zodat je daarna weet wat je erna wilt aanschaffen. In het begin heb ik veel kettingen en armbanden gemaakt met grote kralen, maar vooral heel veel tashangers en sleutelboshangers.

Het grappige is ook dat mijn eerste bestelling bij CreaDream was op 24 oktober 2006. Precies 10 jaar en 1 week later mocht ik er werken! Dat had ik toen echt nooit gedacht. En nog leuker was dat in de eerste weken dat ik bij CreaDream werkte, Sandra naar mij toe kwam en aangaf dat ze een projectje klaar had liggen om uit te proberen met soutache. Ze had een foto van Kralen.com geprint om als voorbeeld te gebruiken en dat bleek een ketting van mij te zijn. 🙂

De soutache ketting, die Sandra als voorbeeld had gekozen.

Vanaf 2008 zitten er in de bestellingen al steeds kleinere kralen van 6mm en 4mm, maar nog geen rocailles of delica’s. Dit is vooral veel vanaf 2009, en dan nog steeds het meeste 8/0 rocailles, tot kort erna de bestellingen haast alleen nog maar bestaan uit Miyuki kralen. 😉

Nu in 2020 draait het bij mij vooral om de kleinste kraaltjes en de meeste die ik gebruik zijn delica’s 11/0, rocailles 11/0 en 15/0. Het liefst dat ik maak is Bead Embroidery (waar we op YouTube ook verschillende video’s over hebben), maar ik wissel het toch graag af met verschillende technieken. Soms lekker makkelijk tussendoor, zoals een armband met superduo’s en rocailles 11/0, aangevuld met leuke bedeltjes, of een herringbone ketting of armband. Om me daarna weer te storten op een uitdaging in bijvoorbeeld een contest, met soms zelfs verplichte kralen die je móet gebruiken.

Een aantal Bead Embroidery kettingen die ik heb gemaakt.

En deze uitdaging is wat ik het leukst vindt. Het vaak abstracte idee dat ik in mijn hoofd heb, probeer ik dan concreet te maken met tekeningen en hierbij de juiste kleuren te kiezen. Het maffe is alleen dat bijna geen enkele ketting eruit ziet, zoals ik het in gedachten had. Tijdens het maken ga ik gewoon aan de slag en tijdens het proces komen er nieuwe ideeën, toevoegingen en aanvullingen. Alles waar ik tevreden over ben, blijft erin en alles wat niet past haal ik weer uit. En juist dat vind ik het mooiste van Bead Embroidery, maar kan natuurlijk met elke techniek. Zolang je bij een nieuwe onderdeel met een nieuw draad begint, is het heel makkelijk om een stukje over te doen.

Een ketting voor de BotB, gemaakt met CRAW.

En zo is het ook dat ik bij alle kettingen die ik heb gemaakt nog weet waar ik tegenaan liep, wat ik ervan geleerd heb. En al die dingen neem ik weer mee in de volgende kettingen. Wanneer ik terugkijk op hoe ik alles geleerd heb, is dat in eerste instantie veel zelf puzzelen. In die tijd had je ook nog lang niet zo veel op internet als nu (oef, nu voel ik me echt oud…), dus je ging zelf aan de slag en puzzelen. In de loop van de tijd kwam ik steeds meer dingen tegen, die het een stuk makkelijker maakten en een mooier resultaat hadden.

Niet alle inkopen waren natuurlijk een succes, maar je weet gewoon niet altijd hoe het uitpakt. En mijn ervaring is toch dat ook dat je weer een hoop info en kennis oplevert, dus ook dat is niet voor niks.

Van alle creaties heb ik foto’s gemaakt en van heel veel heb ik in een schrift (inmiddels meerdere schriften) genoteerd welke kralen ik heb gebruikt, en welke techniek of volgorde. Soms ook met notitie erbij van wat lastig ging, of juist goed om later nog eens te proberen.

Niet al te netjes, want vaak zijn het snelle krabbels tussendoor.

Nu zal je je misschien afvragen wat ik met mijn gemaakte sieraden doe, want dit zijn er inmiddels natuurlijk heel veel. Sinds een aantal jaren verkoop ik mijn sieraden op kunstmarkten. Ik heb het een tijdje ook online gehad op Etsy en in een Nederlandse webwinkel, maar hier kwam niet veel uit. Er is daar heel concurrentie en daar mis je natuurlijk dat je een sieraad even goed kunt bekijken en aanpassen.

De reacties op kunstmarkten zijn altijd superleuk! Het is ook erg leuk om te bedenken dat veel van mijn creaties zich inmiddels hebben verspreid door Nederland. Ook hebben  mensen vaak totaal niet door hoe je sieraden maakt met kleine kraaltjes en zijn ze heel verrast met wat er mogelijk is.

Een foto van een kunstmarkt, waar ik inmiddels een vaste inrichting voor heb klaarstaan.

Ik neem ook altijd verschillende dingen mee waar ik op dat moment mee bezig ben, zodat ze het nog beter kunnen zien. En dan krijg ik nog meer vragen erover, dus extra leuk! En inmiddels gebeurt het ook steeds vaker dat mensen óók enthousiast worden en ermee aan de slag willen gaan en nu kan ik ze natuurlijk ideaal naar CreaDream sturen en hen hier perfect mee helpen. Zo sluit alles perfect op elkaar aan!

Mijn droom voor de toekomst is om ooit naar Amerika te kunnen met één van mijn sieraden. Er zijn daar een paar contest georganiseerd door magazines of grote kralenwinkels, en dit is natuurlijk een mega-uitdaging. Geen idee of het ooit gaat lukken, maar het is nooit verkeerd om te dromen, toch?

Winnende sieraden in een display op één van de grote exhibitions in Amerika.

Zo hebben jullie een beetje een idee van mijn geschiedenis en hoe ik begonnen ben met kralen. En ik ben heel benieuwd wat voor jullie de aanleiding is geweest. Hoe ben jij in aanraking gekomen met sieraden? Met welke spulletjes ben jij ooit begonnen? En wat vind je nu het leukst om te doen?

We zijn benieuwd!

2 reacties

  1. Ik vond dit ontzettend leuk om te zien en hoe een armband werd gemaakt. Zelf maak ik bloemstukken van kraaltjes, daar ben ik ongeveer 35jaar geleden mee begonnen ,maar dit vind ik ook heel leuk had nog nooit van CreaDream gehoord vind dit echt om te onthouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *