Informatie over… Peyote
Categorieën

Informatie over… Peyote

Peyote is een populaire techniek, waar je veel kanten mee op kunt. De kraaltjes liggen half-en-half naast elkaar en je rijgt steeds je nieuwe kraal tussen 2 andere van de vorige rij.

Maar verwar het niet met brick-stitch, ook al lijkt dit op elkaar. De kralen liggen inderdaad op dezelfde manier tegen elkaar, maar bij de ene liggen de kralen verticaal en bij de ander juist horizontaal. Daarnaast wordt het ook op een heel andere manier geregen.

Je kunt het plat rijgen, zodat het lijkt op een geweven armbandje. Je kunt dan veel verschillende patronen hiervoor gebruiken. Belangrijk te weten is dat de manier van rijgen van een even aantal kraaltjes net anders gaat dan een oneven aantal.

Even of oneven

Bij peyote heb je de even variant (met een even aantal rijen naast elkaar) of de oneven variant. De eerste is het makkelijkst, want dan rijg je beide zijkanten op dezelfde manier. Hierdoor ben je een stuk sneller klaar met even peyote ten opzichte van oneven peyote.

Bij oneven aantal moet je steeds aan de ene kant net even anders terug rijgen om weer goed uit te komen. Bij die kant doe je 3 stapjes extra om weer goed uit te komen voor de volgende rij. En oneven heeft als voordeel dat je een middelste rij heb, dus je kunt meer symmetrisch patronen hiermee maken, die meer gedetailleerd zijn.

Dit is een voorbeeld van oneven peyote, met een middellijn in de symmetrie

Bij oneven peyote maak je aan de ene kant een aantal extra stapjes. Je komt namelijk steeds aan dezelfde kant niet goed uit op de juiste plek. Dit betekent dat je nog niet klaar staat voor de volgende rij.

Dit is een even peyote, waarmee je echt 2 helften hebt in je werk

Wat je dan doet, is 3 extra stapjes rijgen, om op die manier weer met de volgende rij te kunnen beginnen. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe dit eruit ziet. Kraal 12 kun je weer rijgen als je je aan de rechterkant van kraal 11 eruit komt. Sommigen noemen dit een 8-tje rijgen.

Verschillende vormen

Met peyote kun je ook heel veel verschillende vormen maken, zoals een ronde bal, bijvoorbeeld als sleutelhanger. Of een armband of ketting gemaakt van driehoekjes, vierkantjes, sterren, beaded boxes, bloemen, of zelfs een Caleidocycle of een Victoriaans huis, zoals die van Sheila Root.

Zo zie je goed dat de peyote steek een heel veelzijdige is, die je ook met andere technieken kunt combineren. Zoals de driehoekjes hierboven, is het gecombineerd met herringbone techniek, namelijk de grijze delica’s. De herringbone zorgt er dan voor dat het de bocht om gaat en peyote is het matzwarte gedeelte.

En hieronder zie je nog een aantal mooie voorbeelden. De oorbellen aan de linkerkant is een variant op de cellini spiral, namelijk met kralen van verschillende grootte. Hierdoor krijg je een mooie bolling in een draai. Ook op de middelste foto komt dit mooi naar voren, maar dan in het rond. En de foto rechts laat zien dat je ook peyote kunt doen met superduo’s.

Cellini spiral

Met Cellini wordt bedoeld dat je peyote in het rond rijgt, maar dan met kralen van verschillende grootte. En deze rijg je op volgorde van grootte, zodat het mooi overloopt. Hieronder zie je daar een voorbeeld van met als middelste kraal een 8/0 hex cut rocaille en aflopend naar 8/0, 11/0 en 15/0 rocailles op het dunste stuk.

Belangrijk hierbij is dat het verschil in grootte van de kraaltjes niet te groot is, anders loopt het niet mooi door. En ook dat je genoeg rijen in een bolling doet, omdat de ketting anders niet goed kan buigen. We raden aan om voor de eerste te kijken naar een patroon hiervan, zodat je niet opnieuw hoeft te beginnen.

Draad en naald

De keuze van naald is altijd persoonlijk, maar als je wat moeilijkere projecten doet, dan is een korte naald wel fijn. Hiermee kun je makkelijker in de kleine hoekjes komen en in de kralen rijgen. Een langere naald is dan lastiger vasthouden en niet handig om mee te mikken.

Qua draad zeggen veel mensen dat het fijn is om Fireline of Wildfire te gebruiken, omdat deze het werk mooi compact houden. Het werkt wordt wat stugger als je het hiermee rijgt. Maar op zich is elk soort rijggaren prima te gebruiken. Het is wel wat lastiger om met wat pluiziger rijggaren te rijgen, omdat je dan eerder door je vorige draad kan rijgen en het hiermee misschien scheeftrekt. Maar dat zul je niet gaan hebben met bijvoorbeeld KO of Miyuki rijggaren.

We hopen met deze blog je enthousiast gemaakt te hebben, want Peyote is zo’n leuke en veelzijdige techniek. En heb je nog vragen of twijfel je ergens over, laat het dan hieronder weten.

2 reacties

  1. Ikheb een weefraam aangeschaft maar nu vraag ik mij af welk verschil is er nu tussen peyote en weven ? Waarom zou ik voor het een of ander kiezen?

    1. Hi Linda,
      Bij weven vallen de kralen recht tegen elkaar. Bij peyote vallen de kralen trapsgewijs in elkaar. Verder is het techniek verschillend en is het net welke techniek je zelf het fijnst vindt. Zelf vind ik peyote fijn omdat ik het kraal voor kraal rijg en niet vantevoren draden op hoeft te spannen en dus ook niet veel draden weg hoeft te werken. Ook doe ik dat makkelijker op de bank dan met weefraam. Maar velen vinden weven fijner, misschien gaat die ook wat sneller omdat je in 1x de hele rij kralen kan rijgen, ipv kraal voor kraal. En de ene patroon maak je misschien makkelijker bij weven dan bij peyote. 🙂
      Oh ja, de peyote rijgtechniek kan ook rond geregen worden, wat bij weven niet kan.
      Als er nog vragen zijn dan hoor ik het graag.
      groetjes,
      Sandra

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *