Tips & trucs over draad aan- en afhechten
Categorieën

Tips & trucs over draad aan- en afhechten

Onderstaande video gaat over een vraag die we al vaak gesteld hebben gekregen, namelijk hoe je draad aan- en afhecht. Want hoe lang je de draad ook knipt, bij vrijwel alle creaties heb je aardig wat meters nodig en het is wel fijn als je kan rijgen met ’n lengte die voor jou fijn werkt, zonder dat het snel in de knoop raakt. 😉 .

Dus als je draad op is en je een nieuwe gaat gebruiken, dan knip je een nieuw stuk af. Je kunt ze aan elkaar vast maken en dan verder rijgen door de nieuwe en oude draad aan elkaar te knopen. Maar dan kan het zijn dat het knoopje niet meer door de kraaltjes heen past. Of dat je knoop er halverwege weer loskomt, omdat je steeds het draad aantrekt bij elke nieuwe kraal. En ook kan het dat de knoop zichtbaar blijft tussen de kraaltjes en dat is ook zonde.

Afhechten

Een andere manier is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je doet is verder in je werk rijgen en hierbij ga je verschillende keren de bocht om. Dus je gaat steeds een hele andere kant op rijgen, zodat je draad steeds de hoek om gaat. En zodra je dit 3 à 4 keer hebt gedaan, dan zit het draad al goed vast. Je hoeft geen knoopjes te maken en dat is fijn want soms zie je het knoopje anders nog. Trek het draad strak aan en knip het af waar het net uit de rijgwerk komt. Op deze manier schiet het laatste stukje draad terug in het werk.

Aanhechten

Aanhechten doe je op dezelfde manier door dichtbij waar je geëindigd bent nieuw draad te rijgen. Zorg dat je nieuwe draad eindigt waar je weer verder moet rijgen. Hou in het begin de uiteinde vast en rijg vrolijk verder. Daarna kan je uiteindelijk de uiteinde afwerken door zigzag door de reeds geregen kralen te rijgen.

Zelf vind ik het namelijk fijn het afhechten en aanhechten altijd even uit te stellen. Niet (alleen) wegens luiheid 😉 maar ook voor het geval er ’n foutje is gemaakt of als ik nog twijfel over het ontwerp.

Heb je zelf nog tips & trucs over draad aanhechten? We lezen het graag in de comments. 🙂

4 reacties

  1. Hoi heb je video gekeken voor af en aanhechten nieuwe draad. Het is heel duidelijk uitgelegd. Dank je

    Alleen het patroon heb je die ook ergens staan, vind het namelijk een mooie armband

  2. Hoe hecht ik een slotje aan het einde van een armband. Ik heb er een met 3 uitstekselstjes
    Grtjes en dank Hilde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *