Informatie over… rijggaren

Er bestaat veel verschillende soorten draad voor verschillende doeleinden. Eén soort hiervan is rijggaren, wat je vooral gebruikt in combinatie met kleine kraaltjes en allerlei rijgtechnieken.

Er zijn meerdere soorten rijggaren, waardoor het in het begin lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Hieronder hebben we een overzichtje gemaakt met de eigenschappen ervan. Zo kun je beter inschatten welk draad het beste is voor de creatie die je in gedachten hebt.

C-lon D / AA of Nymo B

Dit draad van c-lon of nymo is de goedkoopste optie. Het zit op kleine klosjes, dus heel fijn om compact thuis op te bergen. Ook bestaat het uit veel verschillende kleuren. Zo kun je het goed matchen met het project waar je mee bezig bent.

c-lon rijggaren

In vergelijking met ander rijggaren heeft deze de beste prijs en om deze reden wordt het veel verkocht. Het is stevig draad en doordat het bestaat uit verschillende draden die in elkaar gedraaid zitten, zal het niet snel stuk gaan. Dat het draad zo gemaakt is, maakt wel dat je er doorheen zou kunnen rijgen. Bijvoorbeeld wanneer je opnieuw door een kraal rijgt. En omdat het dan deels in het draad zit, trekt het hierdoor uit elkaar en kan het gaan pluizen. Dus bij projecten waar je vaker door de kralen rijgt, of waar het heel krap is, daar kun je beter dit draad niet kiezen.

C-lon Dikte D is ongeveer 0,3mm en het meest gebruikt, c-lon dikte AA is ongeveer 0,21 mm en geschikter voor fijnere projecten. Nymo B is ongeveer 0,2 mm dik. Er zit bij beide merken 66 of 68 meter op een klosje.

Miyuki en KO rijggaren

Het rijggaren van Miyuki en KO lijkt erg op elkaar. De klosjes en het soort draad zijn hetzelfde, maar Miyuki heeft net wat andere kleuren gekozen dan KO. Met dit rijggaren kun je dus veel kleuren uitzoeken. Ook kun je het perfect matchen met je project, zodat het draad niet zal opvallen.

Miyuki rijggaren

De klosjes zijn wat groter dan die van c-lon, namelijk ongeveer 2 bij 1,5 cm, maar nog steeds lekker compact. Het draad blijft goed zitten op het rolletje, dus komt er niet ineens af als je een stukje eraf knipt.

Dit rijggaren is gladder dan bijvoorbeeld Nymo rijggaren. Onze ervaring is dat het nauwelijks rafelt en je er ook niet snel doorheen rijgt. Er zit ongeveer 50 meter op een klosje en dit draad is 0,2 mm dik.

Miyuki heeft naast de kleine klossen ook een aantal basiskleuren op klossen van 500 meter. Dit is een grotere investering ineens, maar hiermee kun je erg lang vooruit. En als je het omrekent naar de prijs per meter, dan ben je zeker goedkoper uit.

Fireline

Oorspronkelijk is Fireline visdraad, maar omdat het heel sterk en flexibel is, is het ook heel geschikt voor het maken van sieraden. Fireline wordt gemaakt in de kleuren crystal (wit) en smoke (grijs). De crystal kun je het beste kiezen bij lichtere kleuren en de grijze bij donkere kleuren, met name als je niet wilt dat het draad heel zichtbaar is.

Fireline

De dunste optie is 0,08 mm, welke voor kleine en heel precieze werkjes heel geschikt is. Hierdoor is deze natuurlijk wel wat kwetsbaarder. Toch is Fireline altijd heel betrouwbaar, doordat het van nylon gemaakt is. De dikste optie is 0,2 mm welke extra stevig is, fijn voor bijvoorbeeld 3d objecten of een rijgwerk die je in wil lijsten. Hou er wel rekening mee dat deze lastiger meerdere keren door dezelfde kraal kan wegens de dikte. De meest gebruikte dikte is 0,12 mm en 0,15 mm. Sommige naalden hebben zelfs een klein oog voor deze Fireline, maar een tip kan zijn om de Fireline even met een tang of je nagels plat te knijpen, zodat het wel net gaat passen.

Fireline is duurder dan ander rijggaren, maar er zijn vele kraalsters die er specifiek voor kiezen en niet meer anders willen. Je armbanden of kettingen worden van Fireline ook steviger en compacter, omdat het draad wat plakkeriger is en het draad is heel stevig en gaat niet snel stuk. Fireline is daarom ook extra fijn bij 3d objecten of bijvoorbeeld iets wat je wil inlijsten. Het is alleen oppassen met Swaovski bicones, maar de binnenkant van deze kraaltjes kan helaas al het draad doorsnijden.

Sonoko elastisch rijggaren

Het draad van Sonoko is ook 0,2 mm dik en is een beetje elastisch. Het is niet zo rekbaar als gewoon elastiek (want hierdoor zou het ook te kwetsbaar worden met deze dikte), maar wel zoveel rek dat je er bijvoorbeeld heel goed bangles mee kunt maken die zijn geregen met kleine kraaltjes. De rek die erin zit, zorgt ervoor dat de bangle mooi strak blijft, maar net voldoende speling heeft om hem over je hand heen te rollen.

Sonoko

Sonoko garen maakt je werk ook compacter, omdat door de rek die er net een beetje in zit, alles strakker geregen kan worden. Het garen is wel wat kwetsbaarder dan die hierboven genoemd zijn, puur door de rek die erin zit, maar zal zeker niet zomaar stuk gaan.

De klosjes zijn 100 meter en bestaan in 4 basiskleuren, namelijk zwart, wit, grijs en naturel.

Miyuki Dura-Line

Dit rijggaren Dura-line wordt aangeraden bij rijgprojecten met een hoge draadspanning. Het is een dun, maar heel sterk, flexibel draad dat het erg goed doet bij rijgpatronen waarbij een hogere draadspanning nodig is. Het is nog steeds dun, zodat het in combinatie met kleine kralen gebruikt kan worden, maar kan veel kracht aan. Het rekt niet, knoopt makkelijk en gaat eenvoudig door een maat #12 naald.

Dura-line

Op een gewone spoel zit 20 meter en op de XL spoel zit 50 meter en het bestaat uit dikte 0,12 en 0,15 mm en kan worden gekocht in wit en zwart.

Kiezen van kleuren

Wanneer je net begint, dan wil je waarschijnlijk nog niet direct heel veel kleuren bestellen. Liever een klosje, waar je veel kanten mee op kunt. In dat geval raden we je aan om midden-grijs te kiezen, als je vooral donkere kleuren gebruikt. En bijvoorbeeld naturel als je veel verschillende kleuren gebruikt. Of zilver-grijs, wanneer je vooral lichte kleuren gebruikt. Natuurlijk is wit en zwart ook neutraal, maar deze geven vaak een groter contrast met de kralen, dan bijvoorbeeld grijs of naturel, dus zul je daaomreerder zien in je werk.

Tot slot

Dit zijn de meest gebruikte soorten rijggaren, met elk hun eigen voor- en nadelen. Nu is het niet zo dat er 1 soort draad perfect is voor alles en iedereen, omdat dit ook zeker met persoonlijke voorkeur te maken heeft. De keuze van je draad is dus ook maar net wat je zelf fijn vindt.

Ons advies is Miyuki rijggaren omdat deze niet snel rafelt en qua prijs niet de duurste is. Of fireline, omdat deze zeker niet splijt en het werk steviger maakt. De meest gebruikte dikte fireline is in 0.12 mm.

Als je nog vragen hebt over draad of nog meer wilt weten, dan horen we het graag.

8 gedachten over “Informatie over… rijggaren”

  1. dag Annita,
   Goeie, daar kunnen we ook nog een blog over starten. 🙂 0.5 mm is het meest populair, waarna 0.9 mm. Ik was zelf begonnen met 0.9 mm met het idee dat de dikkere dan ook makkelijker is, maar uiteindelijk vond ik 0.5 juist makkelijker. Ik denk dat je de knoopjes bij 0.5 minder strak hoeft te trekken dan bij 0.9 mm. Er is ook dunnere rijgkoord maar ik vind dat die vooral handig is voor haken met kleine kralen. 0.5 wordt ook het meest vermeld in boeken over macramé. groetjes Sandra

  1. Hoi Astrid,

   wat leuk te lezen dat het met 8/0 en 6.0 al gelukt is! Onderstaande overzicht is wat we altijd aanraden:
   – Haaknaald 1.75, 1.5 of 1.25: C-lon 0.5 mm rijgkoord in combinatie met 6/0 rocailles
   – Haaknaald 1.5, 1.25 of 1: C-lon fine weight 0.4 mm rijgkoord in combinatie met 8/0 rocailles
   – Haaknaald 1 of 0.9: C-lon micro bead cord 0.3 mm in combinatie met 11/0 rocailles

   Ook in dikte 0,3 zijn we inmiddels de kleurtjes aan het uitbreiden: https://www.creadream.nl/draad/rijgkoord/#/zoekfilter/03-mm

   gr. Carine

 1. Geweldig dit duidelijk overzicht over draad!
  Toch heb ik nog een vraag, nl: wat zouden jullie aanraden voor de tila armbandjes? Ik heb zelf elastisch nulondraad gebruikt, maar het is lastig om de knoopjes weg te werken. Heb het nu ook n keer met dun staaldraad en een slotje geprobeerd maar het bleef toch draaien en het is heel lastig om het bij jezelf om te doen. Bestaat er ook heel soepel staaldraad waar geen knik inkomt? Ook bij kettingen valt het meestal wat stijfjes, terwijl ik toch vaak zie dat dit gebruikt wordt. Ik zag op Pinterest dat iemand extreme soft flex metal o.36, gold aanraadde maar is dit vergelijkbaar met draad wat jullie hebben of is dit wat ik bedoel met waar geen knik in komt ? In Nederland wordt dit geloof ik niet verkocht.
  Nou dit was een heel verhaal maar ben benieuwd naar jullie antwoord
  Gr. Meisande

  1. Hallo Melisande,
   elastisch nylondraad is inderdaad wat stugger en hiermee krijg je een grotere knoop. Je zou kunnen kijken naar het elastiek van Miyuki:https://www.creadream.nl/miyuki-elastiek-koord-04-mm-wit-draad/
   Deze is heel dun en als je het knoopje mooi strak knoopt, dan zou je hem in een rijggat van de tila kunnen trekken. Belangrijk is wel dat je voor het rijgen het draad even rustig maar goed aantrekt, zodat de eerste rek eruit is. Zo voorkom je dat je armband later slap gaat hangen. Voordeel van elastiek is ook dat je hem zelf heel makkelijk om kunt doen. En ook heel leuk om er meerdere naast elkaar te dragen. 🙂
   Ben je hier goed mee geholpen?
   gr. Carine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *