Inspiratie voor… Bead embroidery vlinder
Categorieën

Inspiratie voor… Bead embroidery vlinder

Elk jaar houden mijn vriendinnen en ik traditie gewijs een ‘Sinterkerst en nieuw’ avond waarbij uiteraard de cadeautjes niet mogen ontbreken. In de voorgaande jaren kochten we dobbelcadeautjes of haalden we een cadeautje voor de persoon op je getrokken lootje. Dit jaar wilde we het eens anders doen, dus kwamen we met het idee om het iets persoonlijker én creatiever maken; in plaats van een cadeau te kopen moest deze nu zelfgemaakt zijn!

Nu maak ik zelf al regelmatig sieraden, wat uiteraard ook een heel leuk cadeau is, maar toch wilde ik graag eens uit mijn comfortzone gaan en iets anders proberen. Uiteindelijk heb ik wel gekozen om met kraaltjes aan de slag te gaan, maar hoe kan dat ook anders als je elke dag omringd bent met zoveel mooie kralen 😉 .

De vriendin waarvoor ik het cadeautje mocht maken heeft Biologie gestudeerd en is dus helemaal gek van mooie dieren en insecten.
Al eens vaker heb ik een ingelijste vlinder ter decoratie voorbij zien komen maar ik vind het toch een beetje een griezelig idee. Dus ik dacht, waarom niet een met kralen geborduurde vlinder? Dat is net zo mooi, of misschien nog wel mooier! 😉

Ik ben erg trots op het eindresultaat en zit er al aan te denken om er ook 1 voor mezelf te maken!

Tijdens het maken kwam ik er achter dat het erg goed werkt om veel verschillende soorten en vormen kralen te gebruiken. Het is dus ook een ideaal project als je al een aardige voorraad aan kralen thuis hebt liggen.
Wat ik zoal heb gebruikt zijn:
Miyuki rocailles 11/0
Miyuki delica’s 11/0
Miyuki cubes 1.8mm
Miyuki bugles 3mm
– facetkralen 3mm
– korte onregelmatige (budget) bugles
– Transparante acryl hartjes kralen
Beading foundation 4.25×5.5 inch – wit
Fireline 0.10 mm

Voordat je begint kun je alvast een voorbeeld zoeken van een vlinder voor de vorm en kleuren. De vorm en grote lijnen teken je dan uit op het beading foundation.
Ik ben begonnen met de lijnen te borduren en het dan steeds aan beide kanten in symmetrie op te vullen met kralen.
Betreft het borduren zelf hanteer ik niet een bepaalde soort techniek (ik probeer veel uit haha), maar als ik het zou moeten benoemen dan maak ik variaties en combinaties van bijvoorbeeld de ‘beaded back stitch’ en ‘beaded fly stitch’.

Het overige beading foundation heb ik voorzichtig weggeknipt. Let hierbij op dat je de draden op de achterkant niet per ongeluk doorknipt.

Nu nog een bijpassend fotolijstje. Deze vond ik bij de Ikea!
Het is artikel HOVSTA 13 x 18 cm.
Ideaal aan dit fotolijstje is dat je het kunstof ‘glas’ naar voren kunt zetten zodat de vlinder ruimte heeft in het lijstje en niet achter het glas gedrukt is.

De vlinder heb ik op stevig wit papier gelijmd met Hasulith lijm. Laat dit goed 24 uur drogen voordat je het rechtop zet.

Het cadeautje viel erg in de smaak en het zal een echte eyecatcher zijn in het interieur!

2 reacties

 1. Geweldig mooi gemaakt en in een prachtig lijstje!
  Daar zal de ontvangster wel super blij mee zijn.
  Zelf ben ik bezig met een soort schilderij van kralen, in peyote.
  Is leuk, maar ontzettend veel werk en kan ook mooi in zo’n lijst, als ik het ooit afkrijg!!!

  Groetje, Marga

 2. Heel mooi gemaakt en heel creatief vind ik Femke, een mooi origineel cadeau.
  Ook leuk dat je het proces met ons deelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *