Kleurtypes Miyuki
Categorieën

Kleurtypes Miyuki

Inmiddels heeft Miyuki al veel kleurtypes gemaakt, zo veel dat je soms behoorlijk de weg kunt kwijtraken. Helemaal wanneer je kleuren wilt combineren, is het lastig inschatten welke je het mooist naast elkaar kunt gebruiken.

De meest voorkomende zijn opaque en transparant, want dit zijn basiskleuren zoals ze echt zijn. Breek je de kraal doormidden – wat we natuurlijk niet gaan doen – zul je zien dat de kleur door en door is. Deze kralen zullen hierdoor nauwelijks van kleur veranderen en kun je erg goed gebruiken voor bijvoorbeeld weefarmbandjes in de zomer.


Opaque en transparant

Types die een mooie glans hebben zijn luminous, met vaak fellere kleuren, ceylon, die een zachtere glans heeft en luster, die een beetje naar AB of Iris neigt, het olie-achtige effect. Ook deze veranderen nauwelijks van kleur.


Luminous en ceylon

Opaque luster en opaque ab, opaque ab heeft net iets meer regenboogachtige glans

Een mooie tegenhanger van deze types zijn de matte en frosted, waarbij de frosted nog iets glanzender is. Met name de metallic matte (mijn persoonlijke favoriet) heeft hele mooie intense kleuren.


Opaque matte en metallic matte

Sommige kleuren, zoals roze en paars, zijn lastig te maken. Deze kunnen wel via dyed gemaakt worden, dat betekent in feite dat er een kleurlaagje over een kraal is geplaatst. Nadeel is dat dit kleurlaagje uiteindelijk los kan laten waardoor de kleur verandert. Sinds aantal jaren hebben ze daarvoor als oplossing duracoat. Dit is een extra beschermlaag die Miyuki heeft toegevoegd aan verschillende kleurtypes, waardoor ze minder snel slijten. Met name bij galvanised, dyed, metallic en plated kan de kleur slijten of veranderen door slijtage of contact met huidzuren. Omdat de duracoat finish als het ware een extra laagje is, kan het rijggat hierdoor iets kleiner zijn. De tip die we hierbij kunnen geven is om een dunnere draad en naald te gebruiken.


Duracoat galvanized en duracoat opaque dyed

Metallic en plated

Bijzondere types zijn silk satin, die een zijdeachtige kern hebben en pearlized die een prachtig glanzende kern heeft. Bij dit kleurtype is het wel oppassen dat de randjes scherper zijn.  Dus je met een grotere draadspanning heb je kans dat het draad doorgesneden wordt. Soms niet eens direct, maar na een tijdje,  wanneer het steeds op dezelfde plek erlangs schuurt.

Met colour lined kun je hele mooie combinaties maken, hierin heeft de kern van de kraal een andere kleur. Hierdoor zijn ze dan echter weer minder geschikt om als buitenste rij te gebruiken in weefarmbandjes. Omdat ze deels transparant zijn, ziet dit er niet mooi strak uit ten opzichte van de andere kleurtypes. Je krijgt geen mooie strakke rand.


Silk satin dyed en colour lined

De risico op kleurslijtage verschilt per kleurtype, zie hieronder de overzicht gemaakt door Miyuki.

In het overzicht zie je in de laatste tabel de Durability:
A = Verandering of vervaging van kleur door slijtage en zonlicht.
B = Verandering of vervaging van kleur door wrijving van de huid en onder invloed van huidzuren.
C = Verandering of vervaging van kleur door reiniging door middel van dry-cleaning.

0 = Geen probleem bij normaal gebruik.
– = De kans is aanwezig dat de kleur verandert of vervaagt.
X = Bij dit kleurtype is de kans groot dat het verandert of vervaagt, dus hou hier rekening mee.

Als laatste nog een tip: door verschillende kleurcombinaties te combineren krijg je wat meer contrast. Metallic matte lijkt bijvoorbeeld extra mat naast galvanized. Hierdoor komen sommige kleuren nog meer tot zijn recht.


Voorbeelden verschillende kleurtypes gecombineerd

Hebben jullie  zelf ook favoriete kleurtypes? En welke combinaties gebruik je het liefst? En hebben jullie nu ook dat je steeds weer naar dezelfde soort kleuren aan het kijken bent? Ik heb regelmatig kleuren besteld die ik allang thuis had liggen 😉


Kleurnummer 2008 is één van de eerste kleuren die ik kocht.
Net als kleurnummer 2006

Heb je nog tips, vragen, opmerkingen? Zet ze graag hieronder, zodat we veel tips & trucs over Miyuki kleuren kunnen verzamelen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

11 reacties

 1. Om te voorkomen dat ik kleuren bestel die ik al heb, heb ik een excel bestand gemaakt met daarin per merk, soort en maat alle kleurnummers met bijbehorende naam .
  Werkt voor mij erg handig. Zie ik in een oogopslag of ik een kleur al heb.

 2. Wat een prettige informatie. Ik ben nog maar net met mijn dochter begonnen en heb nog veel te leren. We hebben de afgelopen tijd al best veel gekocht. We zijn begonnen met ‘gewone’ armbandjes, maar zijn nu toch wel verknocht aan de weefarmbandjes. Lastig hierbij is dat je soms patronen hebt met meerdere kleuren. Je denkt dan ook ik heb er best veel, maar de combinaties zijn dan weer niet lekker of het verschil te klein. Online kleurtjes uitkiezen is dan toch wel lastig. Heb je tips?

 3. Dank je wel voor al deze informatie en alle andere informatie, hier kun je wat mee.
  Je ziet door de bomen het bos niet meer en zeker als je nog maar net met Miyuki kralen begint, dan koop je ze ook in veel gevallen van internet en heb je de kralen niet in handen en vraag je jezelf af wat ben ik nu eigenlijk aan het kopen.
  Het zijn niet de meest goedkope kralen en als je dan iets thuis krijgt waarvan je denkt hmm dat valt tegen en heb ik dit gekocht dan ben je niet blij. Er is me nu heel veel meer duidelijk en dit gaat me zeker helpen om keuzes te kunnen maken en nog meer plezier te hebben van deze manier van kralen gebruiken. Ik maak al jaren sieraden, met vele andere soorten kralen, maar dit kan nu zomaar een verslaving worden. 😊

 4. Dit is nu eens eens een nuttige, duidelijke uitleg wat kleuren en alle termen bv. Ceylon durocaut opaque enzo betekend. Dat was moeilijk voor mij. Nu gebikkeld veel geleerd. Waarvoor dank.

  1. graag gedaan, fijn te lezen dat je er wat aan hebt! Als je nog ergens zoekende in ben hoor ik het graag. 🙂

 5. Wat een fijne info en overzicht! Waar ik nog wel naar op zoek ben is een overzicht voor matchende kleuren van Delica’s 11/0 en Rocailles 11/0. Ik zou ze nl graag combineren in oorbellen. Heb je daar iets voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *