De vraag die we het vaakst krijgen is wat nu het verschil is tussen een delica en een rocaille. Helemaal als je net start met het maken van sieraden word je overspoeld door technieken, kleuren, mogelijkheden en soorten. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste verschillen en overeenkomsten. In de loop van de tijd zullen we deze blog verder aanvullen met nieuwe informatie.
Een delica (rechts) is een kraal in de vorm van een buisje. De dikte van de kraal is over de hele breedte gelijk en heeft daardoor een groter rijggat ten opzichte van de rocaille. Maat 11/0 is de meest gangbare maat, de hoogte (het gat loopt dan van links naar rechts) is 1.6 mm en de breedte is dan 1.3 mm. Het rijggat is over de hele breedte 0.8 mm. Bij een Delica kun je dus met gemak meerdere keren door de kraal heen rijgen.
De rocailles zijn dus veel ronder. De hoogte van een rocaille 11/0 is 2.1 mm, de breedte is 1.3 mm. Ze worden vaker gebruikt bij rijgen van een tube, zoals herringbone, peyote of iets dergelijks, omdat door de structuur dan beter op elkaar aansluit en een gladdere look krijgt. Delica’s kun je zeker ook gebruiken, maar het ziet er dan wat hoekiger uit.
Op de volgende foto zie je goed het onderlinge verschil van de kralen. Het is een armbandje gemaakt naar een patroon van Sabine Lippert (Maze Lace) waarbij de delica 11/0, rocaille 11/0 en rocailles 15/0 kunstig in elkaar gepuzzeld zijn. Het resultaat is een hele soepele armband met een hele mooie structuur. Bedenk hoe anders deze armband eruit kan zien met andere kleurtjes.
Omdat de delica een strakkere vorm heeft, is het minder geschikt als je een iets gebogen lijn gaat rijgen bij bijvoorbeeld Bead Embroidery. Waar een rocailles zijn scheve zijkanten mooi tegen elkaar legt, zullen er bij de delica openingen ontstaan, waardoor het draad zichtbaar wordt. Maar wanneer het gaat om het inpakken van een cabochon ziet het er met delica’s heel strak uit. Hierdoor kun je een mooi contrast creëren. In onderstaande sieraad zijn de cabochons in gepakt met delica’s en voor de rest van de ketting zijn rocailles 11/0 en 15/0 gebruikt:
Wanneer je de delica gebruikt in bijvoorbeeld een weefarmbandje of peyote armband, zal het er mooi egaal uitzien. Omdat de kralen perfect op elkaar aansluiten lopen de kleuren heel goed over, waardoor je mooie motieven kunt creëren:
Bij de rocailles is ook de maat 11/0 het populairst, maar hier worden ook de 15/0 en maat 8/0 wel veel gebruikt. Maat 15/0 is natuurlijk erg geschikt om kleine details aan te brengen in je sieraad aan de hand van kleine picootjes, zoals in de armband hierboven.
De kleurtypes van Miyuki passen ze zowel bij de Delica’s als de rocailles toe, zoals je kunt zien in onze vorige blog. De kleurnummers zijn wel anders, opaque black heeft bijvoorbeeld bij delica kleurnummer 10 en bij rocaille kleurnummer 401. Op de officiële site van Miyuki onder Delica – round conversion vind je overzicht van de kleurnummers van delica’s en de kleurnummers van de overige kralen (rocailles, tila’s, bugles, etc).
Het gebruik van de delica’s en rocailles is dus erg verschillend. De delica’s worden vaak per 5 gram verkocht en de rocailles per 10 of 15 gram. In verhouding zijn dan de delica’s duurder, maar er zitten dan wel meer kralen per gram in. In 1 gram zitten ongeveer 200 delica’s en ongeveer 110 rocailles.
De delica 11/0 is het verreweg het meest populair, maar we zien ook wel een groei in vraag naar maat 15/0 en 8/0. Zouden jullie deze ook willen gebruiken? Weten jullie leuke manieren / patronen waarin je deze zou kunnen combineren?
Bewaren
Bewaren
4 reacties
Fijne uitleg! Dank je wel. En wat een prachtige voorbeelden!
Dank je wel, Marjolein! 🙂 Ik zit eraan te denken om binnenkort een blog te maken waarin we alle meest gebruikte soorten van Miyuki op een rijtje te zetten, ook met close-up foto’s, zodat je goed kunt inschatten hoe groot ze nu werkelijk zijn, ook in verhouding tot elkaar. In het begin is het zo lastig kiezen tussen alle opties die er zijn, dus misschien geeft dat wat duidelijkheid.
Leuke info, altijd goed om weer te leren 🙂
Zelf heb ik met verschillende maten rocailles (8/0, 11/0 en 15/0) een armband d.m.v. de peyote steek gemaakt.
Door de verschillende maten ontstond er een 3D effect.
De gebruikte maten hadden verschillende kleuren in dezelfde tinten.
Door de maten schuin af te wisselen ontstond het effect, maar bij recht afwisselen is er geen patroon of 3D effect terug te zien 😉
Klinkt goed, Jody! Ben zelf ook enorme fan van peyote. 🙂 Het is inderdaad zo leuk om de verschillende maten en soorten met elkaar te combineren en te kijken welke variatie je hierin weer kunt toepassen. Ik weet dat Sandra nu bezig is met een peyote spiral. Ze heeft gekozen voor maat 15/0 als kleinste en ik geloof maat 6/0 als grootste, dus dat wordt een mooie eye-catcher!