Tips voor een mooi waaier effect met brick stitch
Categorieën

Tips voor een mooi waaier effect met brick stitch

Wij kregen een mailtje binnen met deze hulpvraag:
Goedenavond, kunnen jullie eens even mee kijken als ik deze hoops wil maken met brick stitch eromheen.
Dan ziet het er aan de zijkanten nog niet helemaal netjes uit,  de uiteinden lijken een soort happertjes… krokodillenbekjes zeg maar.
Hoe krijg ik meerdere rijen bij de uiteinden ook strak op elkaar?
Hoop dat ik het goed uitleg 😉
Alvast bedankt!
Nou heeft ze daarna niet stil gezeten want nog voordat we de volgende dag konden reageren op de mail kregen we al een verbeterde versie doorgestuurd!
Het is bij ronde vormen wat lastiger om in te schatten wanneer je nu moet vermeerderen of verminderen met brick stitch. Om bij de ‘waaier’ een rechte lijn te creëren kun je het beste aan beide kanten een extra kraal toevoegen door te vermeerderen.
Je start dan dus met 2 kralen bij het eerste ‘lusje’ waar je met je naald onder door gaat (stap 2) en aan het einde voeg je 1 extra kraal toe aan hetzelfde lusje als de vorige kraal (stap 3).

Bij de volgende rij kralen heeft ze een maat grotere rocailles gebruikt (6/0). Hierdoor moet je af en toe een ‘lusje’ overslaan omdat anders de kralen niet plat zullen vallen maar zullen gaan golven. Er zijn 10 rocailles 6/0 gebruikt wat betekend dat er is 2 keer een lusje is overgeslagen. Dit doe je wanneer je ziet dat als je de volgende kraal rijgt deze al automatisch meer bij het volgende lusje ligt dan de eerstvolgende die je eigenlijk had moeten gebruiken.
Om de waaier vorm te behouden begin en eindig je wel met 2 kralen door te vermeerderen (net zoals in de vorige stap).

In de laatste rij zijn facetten gebruikt. Omdat deze kralen een stuk groter zijn ten opzichte van de kralen van de vorige rij is er nu voor gekozen om niet te vermeerderen. Je start dus bij het 2e ‘lusje’ (stap 4) en eindig ook met 1 kraal in de laatste lus (stap 5). In deze laatste rij is ook geen ‘lusje’ overgeslagen. Bekijk dit vooral per project, want met bijvoorbeeld andere kralen kan dit wellicht wel nodig zijn.

De 11/0 rocailles voeg je meteen tussen de facetten toe:
– Rijg 1 facet, 2 rocailles en weer 1 facet, steek de naald onder het 2e lusje van de vorige rij door en daarna door de facet kraal weer omhoog.
– Rijg 2 rocailles en 1 facet en steek de naald onder het volgende lusje door en rijg weer omhoog door de facet kraal
– Herhaal.

Tip! Rijg je alle rijen met 1 formaat kraal dan kan het juist zijn dat je af en toe een extra kraal toe moet voegen in hetzelfde ‘lusje’ om te voorkomen dat er te veel ruimte ontstaat tussen de kralen.

We hopen dat deze tips goed van pas komen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *