Inspiratie voor… sieraden set met Czech facet kralen
Categorieën

Inspiratie voor… sieraden set met Czech facet kralen

Deze Tsjechische facetten in de kleur olivine copper lined zijn echt zo bijzonder mooi. Ik had ze al een tijdje liggen maar wist nog niet goed wat er van wilde maken.
Omdat de kralen van zichzelf al zo mooi zijn was dit ‘simpel’ ontwerp voor het armbandje perfect, want zo komen ze goed tot zijn recht. En als je dan eenmaal bezig bent zul je zien dat de ideeën vanzelf weer komen! Zo is ook de bijpassende oorbel ontstaan. 🙂

Hieronder leg ik graag uit hoe je deze sieraden kunt maken en helemaal onder aan de blog vind je een lijstje met alle benodigdheden.

Werkwijze armband:
De armband is gemaakt met right angle weave (zie de afbeelding onder in de blog voor uitleg).
Nadat je de gewenste lengte hebt geregen met right angle weave ga je de rocailles 11/0 toevoegen. Deze rijg je steeds in de tussenruimte van de facetten. Doordat de ruimte tussen de facetten niet volledig is opgevuld zul je merken dat als je het draad aantrekt het armbandje krom trekt. Houd dit een beetje losjes door af en toe het armbandje weer recht te trekken, dit is vooral heel belangrijk om aan het einde ook te doen zodat de draadspanning aan beide zijden gelijk is.

Tip! je kunt ook slim gebruik maken van dit ‘probleem’ door juist wel een kromming te maken zodat het geschikt is voor een ketting. Rijg dan aan 1 kant 8/0 rocailles en aan de andere kant 11/0 rocailles en trek dit nu wel strak. Het zal hierdoor perfect om je nek vallen!

 
Het slotje heb ik bevestig door aan de laatste facet 5 kraaltjes te rijgen (2x 11/0 rocaille – 1x 11/0 delica – 2x 11/0 rocaille). Ga daarna nog een keer rond door alle kraaltjes, behalve de delica, en weef je draad door een aantal kralen om deze af te hechten.
Hieronder zie je de stapjes uitgelegd bij een peyote armbandje, wat bijna helemaal hetzelfde is. Je gaat nu ipv door de 4 kraaltjes van peyote door 1 facet.
Vervolgens kun je een open ringetje met slotje aan de delica vast maken. Buig het open ringetje voorzichtig dicht, en let hierbij vooral op dat je niet per ongeluk de delica kapot knijpt met je tang.

 

Werkwijze oorbellen:
De oorbellen zijn gemaakt met een beetje brick-stitch en herringbone techniek.
Ik ben begonnen om de facetkralen aan het kleinste ringetje vast te rijgen met brick stitch, daarna heb ik het buitenste ringetje hier aan vast gemaakt. Je zou dit ook in 1 stap kunnen doen, door aan een kant om de ring te gaan, door het kraaltje te rijgen, vervolgens om de andere ring heen en dan weer door dezelfde kraal te rijgen. 

Hierna ga je verder aan de buitenkant van de buitenste ring met de herringbone techniek. Een stap voor stap uitleg hiervoor kun je bij deze blog vinden.
Werk je draad weg en pak een nieuw stukje draad voor de bovenste rocaille.
Bij mij paste hier precies een 8/0 rocaille tussen. Deze heb ik ‘zigzagend’ om beide ringen geregen waarbij ik ook meteen het oogje van een stukje ketting mee heb geregen.
Knip je draad dicht bij de kraal af en bevestig daarna een oorbel aan het kettinkje. Klaar is kees!
Basis uitleg right-angle weave. Voor dit armbandje volg je alleen stappen 1/tm 3.
Gebruikte kralen en materialen:
Armband:
Oorbellen:
– 11/0 delica’s (DB-1832 / DB-2041 / DB-2106)
– smalle metalen ketting

Eén reactie

  1. Olijfgroen transparant met koper in het rijggat? Hé, die was ons nog niet opgevallen.
    Super, dat je er over blogt Femke, want deze kraal is wel een hele mooie combinatie van kleur en afwerking.
    Staat inmiddels op ons boodschappenlijstje! :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *