Hoe versterk je een kleur?
Categorieën

Hoe versterk je een kleur?

Iedereen zal het al een keer hebben gehad; dat je bij je nieuwe project prachtige kleurtjes hebt uitgekozen waar je helemaal enthousiast over bent, maar dat je na een tijdje rijgen inziet dat deze combinatie hélemaal niet goed uitpakt…In onderstaande blog geven we het eerste beetje houvast door te laten zien wat een aantal kleurencombinaties met elkaar kunnen doen.

Voor welke kleuren moet je kiezen in je project en welk effect zal dit hebben? Wanneer het gaat om het combineren van kleuren met elkaar zijn de volgende factoren in ieder geval van invloed:

 • Licht / Donker.
 • Mat / Glanzend.
 • Soort kleur (bijvoorbeeld rood, blauw of geeltinten).
Hieronder zie je 3 combinaties van foto’s. Bekijk ze eens en beslis voor jezelf welke van de twee rechter foto’s donkerder zijn. Lees dan verder.

Licht / Donker:

DB-1492 naast DB-1588

 

DB-10 naast DB-1588

Hierboven zie je dat de blauwe DB-1588 naast de lichte kleur roze DB-1492 een stuk voller en blauwer lijkt. Naast DB-10 wordt hij zachter, bijna wat fletser. Een donkere kleur zal dus zijn lichtere buurman iets lichter laten lijken, dus het contrast vergroten. Wil je een kleur meer laten spreken, dan kies je dus voor een lichte kleur ernaast.


Mat / Glanzend:

DB-310 naast DB-724

 

DB-10 naast DB-724

De groene DB-724 lijkt naast de mat zwarte DB-310 wat donkerder en matter. Naast de glanzende DB-10 komt de glans van de groene DB-724 meer naar voren en lijkt de kleur zelfs een tikje lichter. Bij dit soort combinaties versterkt de glans elkaar dus mooi. Pas wel op, te veel schittering en glans bij elkaar werkt ook niet. Een goed voorbeeld hiervan is het omranden van Swarovski-elementen. Wanneer je deze met matte (contrast)kleuren inpakt, komt de schittering van de Swarovski echt tot zijn recht. Gebruik je hierbij hoogglanzende kralen, dan zul je zien dat de kleuren in elkaar gaan overlopen.


Kleurtype:

DB-723 naast DB-310

 

DB-726 naast DB-310

Wanneer je bepaalde fellere kleuren combineert heeft dit ook zeker effect op de naastliggende kleur. De combinaties hierin zijn te eindeloos om een overzicht van te geven, maar bovenstaande combinatie is een goed voorbeeld. De mat zwarte DB-310 lijkt naast de rode DB-723 dieper zwart dan naast de blauwe DB-726, waar hij wat grijzer en fletser lijkt. Echter wanneer het gaat om kleursoorten, dan is er niet een makkelijke richtlijn te geven. Immers, aqua en denim hebben elk weer een heel ander effect op de naastliggende kleur, maar met vergelijken en proberen zul je hier steeds meer ervaren in worden.

Even voor de zekerheid nog: de foto’s van dezelfde kleur zijn exact hetzelfde en hieraan hebben we niks veranderd. We houden je niet voor de gek! Het verschil is minimaal. Wanneer je nu geen verschil ziet, dan kan het helpen door ietwat starend naar de foto’s te kijken. Bedenk dat het met deze foto’s geen groot verschil kan zijn, maar dat het effect in een hele armband of ketting wel duidelijker is.

Probeer het maar eens uit in de praktijk. Een handige tip is om de kralen die je op het oog hebt naast elkaar op je kralenmatje te leggen. Leg de ene helft bij de ene kleur en de andere helft bij een tweede kleur, zodat je voor je begint al kunt zien wat het effect gaat zien.  We zijn benieuwd naar je ervaringen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

5 reacties

 1. Heb je misschien een voorbeeld voor mij hoe swarovski bicone te omranden met miyuki delica s. Zoals hierboven staat beschreven.

 2. Ik heb uw site gekozen, omdat ik dat overzichtelijk vond, en de prijzen zagen er goed uit. Ook de verpakking is in 5 gram of 10 gram. Ik zag site’s die per 2 gram aanboden en duurder natuurlijk. Ik heb direct een klik hier en ik hoop het snel te kunnen leren!
  Ik hoop ook met andere mensen in contact te komen via facebook of dergelijke. Zo kan ik zien wat anderen maken.
  Groetjes uit Belgie
  Katty

 3. Goedemorgen

  waarom zijn miyuki delica beads niet allemaal even groot?????

  Sommige zijn veel kleiner dan de metallic kleuren

  Gr mevrouw vd beek

  1. Hoi Betty,

   Het klopt inderdaad dat de metallic kralen ietsjes dikker zijn en ook een iets kleiner rijggat hebben dan bijvoorbeeld opaque kralen. Dit komt omdat de metallic een coating is, dus als het ware een extra laagje heeft.

   Groetjes,
   Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *