YouTube: peyote with a twist
Categorieën

YouTube: peyote with a twist

Op ons YouTube-kanaal laat Carine zien hoe je zelf een mooie ketting kunt maken met peyote with a twist. Op het eerste gezicht lijkt de ketting gehaakt, maar het is dus met peyote rond geregen. De techniek is bedacht door Gerlinde Lenz.

 

Je kunt hierin variëren met de grootte van de kralen en het aantal, zodat het dikker of dunner wordt. En zo kun je mooie patronen hierin verwerken. Op de facebook-pagina van Peyote with a twist kun je nog veel meer informatie vinden.

In het begin van de video leggen we ook uit hoe je het beginstukje met gewone peyote kunt rijgen, dus als je dit ook nog niet kent, is dit ook ideaal. 🙂

Hoeveel kralen moeten in de basis zijn geregen?

Je kan de ketting zo dun of zo dik maken als je zelf wilt. Bij eigen patronen of in 1 kleur rijg ik het meestal 10 kralen breed en 9 rijen hoog, want ik hou wel van de wat fijnere, subtielere kettingen. Carine legt bij het fimpje vanaf 5:28 heel duidelijk uit waar je op moet letten. De allerdunste ketting is 6 kralen breed en 5 rijen hoog, maar dat is dan ook meer priegelen met het vastzetten.

Wel of niet opvullen?

Wanneer de tube wat dikker is, dan kun je het het goed opvullen met een rubberen koord of iets dergelijks, zodat de ketting mooi stevig blijft. Je kan bijvoorbeeld waterslang in verschillende diktes kopen bij de bouwmarkt of een dierenwinkel. Voordeel van waterslang is dat je die gewoon kan knippen en makkelijk de ketting ermee kan opvullen. Wel is de ketting dan automatisch ook meer rond gevormd, zeg maar minder soepel, dat kan zeker mooi zijn maar als je een soepelere ketting wil kan je het beter ergens anders mee opvullen. Je kan dan bijvoorbeeld ronde glaskralen rijgen op staaldraad en dat in de ketting schuiven. Het is dan zwaarder maar het valt dan wel mooi soepel. Bij hele dunne kettingen hoef je het niet op te vullen, die blijven vanzelf mooi rond in vorm.

Ik kwam ook op het idee met dikkere fireline te rijgen met het idee dat het dan nog beter in vorm blijft maar dat raad ik af: je moet namelijk heen en weer rijgen bij dit techniek en bij het terugrijgen zie je sneller de dikkere draad tussen de kralen. Sindsdien gebruik ik altijd 0.12 mm fireline, liefst kleur smoke want deze donkere kleur ‘valt vanzelf weg’ tussen de kralen.

Hoe slotje bevestigen?

De eerste 2 ketitngen die ik had gemaakt heb ik afgewerkt met een kralenkap zodat de uiteinde mooi omhulst is. Wat je ook kan doen is aan het eind gewoon minderen zodat de uiteinde gewoon vanzelf sluit. De splitring en slotje rijg ik dan via een lusje vast.

Inspiratie tips

Rijgen in 1 kleur

Kies een mooie kleur uit en rijg je hele ketting in die kleur. Vooral deze rode ketting draag ik vaak.

Een strepen patroon

Ook hier zijn weer veel variaties mogelijk. De onderste ketting heb ik gemaakt in verschillende kleuren van onze picasso kralen. Deze hebben we gecombineerd met bijpassende, egaal-gekleurde rocailles 11/0, met de ene breder dan de andere.

De bovenste ketting is vooral in 1 kleur geregen met op 4 plekken strepen. Enige nadeel van deze is dat je vantevoren moet weten hoe lang je de ketting wilt, zodat je goed verspreid de strepen kan rijgen. Als je reeds een soortgelijke ketting heb kan je die fijn als maatstaaf gebruiken.

Via patronen rijgen

Er zijn veel patronen te vinden op de facebook groep Peyote with a twist. Ik weet helaas niet meer de namen van deze patronen, behalve die met bloemen dat je op sakura kan zoeken.

Heb je nog vragen, laat het dan hieronder weten of mail naar info@creadream.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *