Chan luu armband met Tila’s en Delica’s
Categorieën

Chan luu armband met Tila’s en Delica’s

Soms heb ik nieuwe kleding gekocht waarbij ik meteen bijpassende sieraden wil maken, ook al heb ik nog zoveel UFO’s en sieraden liggen. In deze blog deel ik hoe ik op de ideeën kwam en waar ik zoal tegenaan liep.

Ik had een jurkje gekocht in mijn favoriete blauwgroene kleur met ook wat fuchsia roze. Op deze jurk zijn ook blokjes getekend, ik kwam daardoor automatisch op het idee iets met de vierkante Miyuki tila’s te maken.

Omdat ik niet voor ’te chique’ wou gaan kwam ik op het idee  een chan luu armband te maken, die vind ik net wat meer ‘casual’ dan ‘chique’. Toen ik leer zag met bijna dezelfde kleur roze als op de jurk was de keuze snel gemaakt. 🙂

Ik kwam vervolgens op het idee om 1 kleur tila te nemen en die te combineren met verschillende kleuren delica’s. Bij het kiezen van de kleuren delica’s heb ik gekeken welke blauwgroene tinten mooi bij de tila’s passen maar ook welke kleuren terugkomen in de jurk. Bruin en witgrijs heb ik erbij genomen voor net wat meer kleur variatie en omdat ik bruin graag combineer met deze blauwgroene tila’s.

Er zijn steeds 2 rijen delica’s geregen tussen de tila’s. Ik was van plan om steeds weer willekeurige kleuren delica’s te gebruiken, maar vaak kan ik het dan niet laten nog iets van ‘vaste patroon’ erin te maken. 😉 Ik besloot daarom om in ieder geval steeds aan beiden kanten van de tila dezelfde kleur te hebben, alsof het een beetje ingepakt is, met dan als 2de rij delica’s een willekeurige andere kleur. Ik probeerde dan wel de kleuren te variëren door na ’n donkere kleur weer een lichte kleur te nemen, en bijvoorbeeld niet vaak achter elkaar alleen de blauwgroene kleuren.

Vaak is het bij chan luu armband wel mooi om andere kleur draad te nemen dan het leer, maar uiteindelijk besloot ik al snel om toch roze draad te gebruiken, ik had het idee dat het anders te druk werd. Ik heb 1,5 meter leer geknipt en vervolgens de metalen knoop geregen naar het midden en daarna een knoop gemaakt. Let hierbij op dat beiden stukken leer links en rechts ongeveer even lang zijn.


Afbeelding 1: deze draad heb ik vervangen met roze draad.

Je kan een chan luu rustig opbouwen door met 1 kraal te beginnen en bij iedere rij weer meer kralen te rijgen tot het breed genoeg is. Door 4 delica’s te rijgen heb je dezelfde breedte als de tila. Chan luu lijkt ingewikkelder dan het is. Je kunt kijken naar deze filmpje voor uitleg:

Ik maakte de chan luu armband op een macramé bord omdat je het dan fijn makkelijk kan vastzetten. Door een speld schuin tegen de chan luu armband te steken hou je het makkelijker op zijn plaats.

Zodra de draad op is kun je dubbel lange draad nemen van wat je fijn vindt werken, deze door de laatst geregen kralen rijgen en zorgen dat links en rechts evenveel draad is, dus midden van de draad in de kralen. Vanaf hier kun je dan gewoon verder rijgen. De vorige  draad kun je wegwerken door lusje te maken om het leer, knoopje om de draad zelf (dus niet het leer), draad rijgen door aantal kralen en dan kort af te knippen waardoor de uiteinde vanzelf in de kralen is verstopt.

Ik had op beiden draden een soepele naald zoals big eye needle of twisted eye needle maar het kan ook met een harde naald als er gewone rijggaren in plaats van dikkere koord is gebruikt. Als je gewend bent altijd met 1 naald te werken is het wel even wennen zo met 2 draden tegelijk werken, maar na tijdje doorzetten begint het wel te wennen.

Je kunt het beste kijken welke lengte je het liefst wilt en zodra je die bijna hebt bereikt beginnen met minder delica’s rijgen zodat de uiteinde makkelijk smaller wordt. Ik heb een knoop gemaakt en ongeveer 2 cm daarna weer ’n knoop. Kijk daarna of de metalen knoop makkelijk tussen deze 2 knoopjes heen past, maar ook niet te makkelijk waardoor het makkelijk los kan schieten.

Er wordt aangeraden om wat lijm of nagellak bij de laatste knoop te doen. Hiermee voorkom je dat de knoop uiteindelijk ooit los kan schieten. Knip vervolgens de resterende leer af, maar niet te vlak naast de knoop. Ik had ongeveer 10 cm draad over, dus ik had kortere leer kunnen nemen, maar als ik het korter had gemaakt was het misschien lastiger geweest om de laatste knoopjes te maken.

Ik vind de delica’s mooi fijntjes uitpakken bij zo ’n armband, maar het kostte wel meer tijd dan verwacht. Als je deze armband maakt met alleen tila’s of juist andere grote kralen zal het stuk sneller gaan. In het begin was ik onzeker of ik het wel strak genoeg trok, maar dit gaat eigenlijk vanzelf wel goed en is niet snel te los.

Bij deze armband zijn de volgende kleuren gebruikt:

TL-2064
DB-2313
DB-2315
DB-311
DB-1055
DB-1768
DB-1063
DB-107
DB-264
DB-2131
DB-2384
DB-1538
DB-322

Zo ’n chan luu armband valt ook best fijn om je pols: niet te strak maar schuift ook niet vaak heen en weer.

Heb je zelf al ’n chan luu armband gemaakt? Zo ja mail gerust een foto, dan maken we een blog met foto’s van de inzendingen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *