Informatie over… draad
Categorieën

Informatie over… draad

Hieronder een compact overzicht van allerlei soorten draad, met een korte omschrijving erbij. Wanneer je nog vragen hebt, mail dan naar info@creadream.nl.

Artistic Wire (of metaaldraad) – dit is buigbaar metaaldraad dat in een bepaalde vorm te buigen is. De dikte wordt uitgedrukt in gauge en hoe hoger dit getal is, des te dunner het draad is. Je kunt met hele dikke wire bijvoorbeeld een cuff-armband maken, die echt in de vorm blijft staan, waarin je hem gebogen hebt. Of bijvoorbeeld kralen inpakken, zoals wire wrappen. Ook kun je er mooie kralenbloemen of -boompjes mee maken. Het is in heel veel kleuren te verkrijgen.

Artistic Wire

Metaaldraad – Dit is hetzelfde als de omschrijving bij artistic wire hierboven, maar dan van het andere goede merk Knorr Prandell. Dit draad is er vooral in de basiskleuren en wordt ook eerder in mm uitgedrukt.

Metaaldraad

Staaldraad – Dit is heel stevig, soepel staaldraad dat geschikt is om enkele kettingen of armbanden mee te maken. Het slotjes bevestig je door middel van knijpkralen in combinatie met verbergers. Het valt mooi soepel en rond, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen knik in komt, want deze zal altijd zichtbaar blijven.

Staaldraad

Rijggaren – Dit is dun garen, bedoeld voor het rijgen van speciaal rijgwerk, dus vooral met kleinere kralen. De dikte is ongeveer 0,1 tot maximaal 0,3 mm en je kunt kiezen tussen kunststof rijggaren en stoffig rijggaren, afhankelijk van wat je wilt maken. De meest populaire zijn fireline en KO / Miyuki rijggaren. Ook kan de keuze hierin heel persoonlijk zijn. Klik bovenin in het filter op type om de verschillende soorten te zien.

En wil je meer weten over rijggaren, ga dan naar deze blog: Informatie over… rijggaren.

Rijggaren van Miyuki

Rijgkoord – Dit is mooi glad koord, vooral bedoeld voor macramé of kumihimo. Het heeft een mooie glans, is heel stevig en het afwerken kun je doen door het uiteinde eventjes in een vlammetje te houden, zodat het smelt en hierdoor goed op zijn plek blijft zitten. De meest verkochte dikte is 0,5 mm, daarna 0,9 mm, dus iets dikker. En voor haken met kralen of micro-macramé zijn de dunnere van 0,3 of 0,4 mm heel geschikt .

Rijgkoord van 0,5 mm

Waxkoord – dit is een wat stugger koord van meestal 1 mm dik. Je kunt hiermee mooie chan luu armbanden maken, maar ook geknoopte of gevlochten armbanden. Het is van katoen, en minder glanzend dan ander draad. En omdat het van katoen is, kun je het niet dichtbranden met een vlammetje.

Waxkoord van 1 mm dik

Leer – hiermee kun je mooie wikkelarmbanden of chan luu armbanden maken. De meest verkochte is de gladde leer van 1mm, te verkrijgen in vele kleuren. Hierin heb je het onderscheid tussen glad of dof, afhankelijk van welke uitstraling je wilt. Als slotje kun je de inlijm-slotjes gebruiken, of een slotje bevestigen aan een veterklem of eindkap.

leer 1 mm

Spiraal-wire of memory-wire – Dit is rond gevormde metaaldraad dat heel goed in de vorm blijft zitten en dat de juiste afmeting heeft voor je pols. Je kunt hier niet al te grote kralen op rijgen, eventueel met spacers of kralenkappen, waarna je aan elke kant een oogje draait met een rondbektang.

Memory wire

Nylondraad – dit is stevig, maar erg soepel kunststof draad, voor het maken van armbandjes of kettingen. Het is te krijgen in verschillende diktes, waarbij de meest bekende 0.3, 0.5, 0.8 en 1.0 zijn, afhankelijk van welke kralen je wilt gebruiken. Als het zware zijn, kies dan voor een dik draad, zodat het het gewicht goed kan houden.

Nylondraad

Nylonelastiek – heel populair om te gebruiken voor armbandjes. Het voordeel is dat heel makkelijk te rijgen is, want je hebt geen naald nodig, en als de kralen erop zitten, hoef je alleen nog maar een knoopje te leggen. Belangrijke tip om te voorkomen dat het gaat uitrekken tijdens dragen, is om voordat je de kralen erop rijgt, het elastiek een keer stevig uitrekt.

Nylonelastiek

Nylonkoord – Een mooi glanzend koord, dat bestaat uit veel verschillende koorden, waarmee je de leuke zomerse armbandjes kunt maken. Onze dikte is 0.8, welke perfect is afgestemd op de grootte van het rijggat van een delica 11/0, dus deze passen er precies op. Ook bij dit koord kun je de uiteinde smelten, door het even in een vlammetje te houden.

Nylonkoord van 0,8 mm

Rubberen koord – Dit is een hol koord van rubber, welke je heel goed kunt gebruiken voor het opvullen van geregen tubes, zoals peytwist of herringbone tubular, maar ook heel leuk om toe te voegen aan armbanden memory wire. Dit geeft een heel leuk effect.

Rubberen koord

Satijnkoord – Dit is luchtig en zacht koord, waarmee je kunt knopen, maar wat je ook kunt gebruiken als basis voor een ketting met kralen. Het satijnkoord is wel wat dikker met 3.,5 mm, dus qua kralen moet je hier wel rekening mee houden.

Satijnkoord

Shamballa – Dit is sterk en soepel koord, waarmee je heel mooi kunt knopen. Als je klaar bent, kun je de uiteinden goed vastzetten door deze met een vlammetje te smelten. Het heeft een mooie glans en kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een enkel armbandje met kraaltjes erop. Het is 1mm dik, dus kies dan kralen die minimaal een rijggat hebben van 1,2 mm.

Shamballa koord

Soutache – Dit is een gevlochten koord in de vorm van een achtje, waarbij je dus aan beide kanten een gleuf in het midden hebt. Het wordt vooral gebruikt bij bead embroidery, waarbij je kralen ertussen rijgt. Belangrijk is dat je je draadspanning heel laag houdt, omdat anders de stof scheef gaat zitten, en dat je precies in de gleuf rijgt, zodat het draad onzichtbaar blijft.

Soutache

We hopen zo dat je een beter beeld hebt van welke draden er zijn en waar ze voor gebruikt worden.

Welke van deze draden is jouw favoriet?

9 reacties

 1. Dat is een hele duidelijke uitleg. Ik ben heel wat wijzer geworden.. Ondanks dat ik al veel weet.. heb ik er zeker wat van opgestoken. Ik mis wel nog bij de artistic wire dat dit ook heel goed te gebruiken is voor kralenbloemen.

  1. Hallo Anja,
   heel fijn dat je er veel aan had. 🙂 En je hebt gelijk! De kralenbloemen hebben we er nu aan toegevoegd.
   Dank je wel!
   gr. Carine

  2. Je bedoelt French Beading, hier vallen ook kralenboompjes onder, en haarsieraden voor bruidjes. Erg leuke techniek!

 2. Hej!

  Ik wil graag met mijn dochter een parelsnoer (glas) maken voor de kerstboom. Is een waxkoord hiervoor geschikt?

  1. Hallo Sarah,

   het koord hangt eigenlijk vooral af van de grootte van de rijggaten van de kralen die je gebruikt. En waxkoord is 1 mm, dus vrij dik en wanneer je het rijgt met een naald, gaat het dubbel door de kraal heen, dus dan zou het rijggat al 2 mm moeten zijn, wat vaak niet zo is.

   Dan zou ik eerder het rijgkoord willen aanraden van 0,5 mm: https://www.creadream.nl/draad/rijgkoord/#/zoekfilter/05-mm

   Deze is heel sterk en soepel, maar wat dunner dan waxkoord en je kunt dan deze naald gebruiken voor het rijgen: https://www.creadream.nl/beadalon-collapsible-eye-needle-fine-64-cm-benodigdheden1/ of https://www.creadream.nl/beadalon-big-eye-stainless-steel-rijgnaald-116-mm-benodigdheden/

   Maar nogmaals, het is wel belangrijk dat dan de kralen een groter rijggat hebben. Als ze kleiner zijn, dan zou je ook 0,4 of 0,3 mm kunnen gebruiken: https://www.creadream.nl/draad/rijgkoord/#/zoekfilter/03-mm+04mm

   Met vriendelijke groet,
   Carine

 3. Hoi,
  Wat is het sterkste draad dat er is? Ik wil een “kralenketting” als een soort hanger aan een tas sluiting maken. En aangezien die waarschijnlijk dan ook gepakt wordt bij het open en dicht ritsen ben ik zoek naar iets heel stevigs.
  Alvast bedankt!

 4. Voor een geweven armbandje met Miyuki delica 11/0 zoek ik een dikker koord dat je aan de buitenzijden mee weeft. Zodat er een mooie stoere afwerking aan de armband komt.
  Welke draad en dikte kan ik daar het beste voor gebruiken?

  1. Dag Kirsten,

   Dit kan heel mooi met c-lon bead cord. Met 0.5mm krijg je al een leuk detail maar is ook nog steeds redelijk subtiel. Je kan ook kiezen voor 0.9mm zodat het wat stoerder is:
   https://www.creadream.nl/draad/rijgkoord/#/zoekfilter/05-mm
   https://www.creadream.nl/draad/rijgkoord/#/zoekfilter/09mm

   En wat ook leuk kan zijn en een nog robuuster effect geeft is leer koord:
   https://www.creadream.nl/draad/leer/#/zoekfilter/1-mm

   Veel creatief plezier!

   Groetjes,
   Femke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *