Interview met… Erika Sandor
Categorieën

Interview met… Erika Sandor

Erika Sandor

Wie ben je?

Kun je ons een kleine introductie over jezelf geven? Wie ben je, waar kom je vandaan en hoe kunnen we je kennen?

Mijn naam is Erika Sandor. Ik ben een Hongaarse, geboren in Slowakije, woonde in Tsjechië en Roemenië totdat ik mijn nieuwe thuis vond in Amsterdam, Nederland.

Ik heb altijd een diepe behoefte gehad aan zelfexpressie. Oorspronkelijk wilde ik schrijver of taalkundige worden, maar de stress tijdens het studeren voor mijn eindexamen aan de universiteit bracht kralen in mijn leven. En deze kleine stukjes glas zijn sindsdien nooit meer weggegaan. Dat is al meer dan 12 jaar geleden …

Kralen als leven

Ondertussen werd kralen niet alleen mijn hobby, maar ook mijn passie, mijn leven, mijn zoektocht. Als ik de blije gezichten van mijn studenten zie of hun e-mails en berichten lees, weet ik dat het ontwerpen en onderwijzen van kralenwerk is waar ik de grootst mogelijke dosis geluk in de wereld kan brengen. Dit is waar ik mijn vaardigheden en ervaring op de best mogelijke manier kan inzetten.

Wat is je stijl?

Hoe omschrijf je je eigen stijl? Waar sta jij bekend om en wat kunnen mensen van je verwachten?

Als je naar mijn workshops komt of een van mijn beading tutorials kiest, dan is dit wat je kunt verwachten. Speelsheid met kleuren en vormen, perfectionisme qua design en techniek. Daarnaast ook een behulpzame, positieve vibe, zowel tijdens een real-life workshop als in mijn online kralengemeenschap. Ik hou van experimenteren en vind inspiratie overal om me heen. Een ver land bezoeken of een museum in de buurt, een boek lezen, een film kijken, een bijzonder persoon ontmoeten kan allemaal resulteren in een nieuwe ketting, armband of oorbellen.

Beadwork is voor mij de manier om mijn geluk uit te drukken, maar ook hoe ik omga met uitdagingen en moeilijke tijden. Het is altijd meer dan alleen een verzameling componenten.

Wat kunnen we verwachten?

Wat zijn je huidige gebeurtenissen en uitdagingen nu? We zijn nu maart 2020, wat zit er in de planning?

In 2020 heb ik een persoonlijke uitdaging. Elke maand kies ik een algemeen ’thema’ voor mijn kralenwerk en gebruik ik een bepaald type kraal of onderdeel in alle nieuwe ontwerpen.

In februari was mijn thema ‘iets speciaals in mijn hart’ en alle nieuwe juwelen bevatten parels. De ‘Rembrandt’-ketting is bijvoorbeeld de geregen replica van een ketting uit een van de schilderijen van Rembrandt van Rijn, waarop een jonge bruid is afgebeeld.

In maart is mijn inspiratiebron India. Ik focus me op het laten zien van verschillende manieren om filigraan componenten te gebruiken. Je kunt spelen door ze over je stukken heen te leggen, ze te gebruiken als basis voor kralenmotieven, maar ook als verbindingsstuk. Er zijn veel mogelijkheden die je ontdekt als je besluit ergens dieper in te graven.

Kralen in verschillende landen

Je vertelde dat je naar Nederland bent verhuisd, nadat je in meerdere landen hebt gewoond. Heb je veel verschillen gezien in hoe de mensen van verschillende landen kralen en creativiteit benaderen? Of zag je juist veel overeenkomsten en is het vergelijkbaar met elkaar?

Wat ik over de hele wereld zie, is enthousiasme en de liefde voor kralen. Leergierigheid, spelen en genieten van het ontmoeten van gelijkgestemde mensen, met de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken. Ik zie wel verschillen, maar meer op persoonlijk niveau dan landelijk.

Er zijn overal beaders die van grotere, helderdere stukken houden, en ook beaders die de voorkeur geven aan meer rustige ontwerpen. Als ik kits maak, stel ik kleurencombinaties samen voor verschillende smaken. Er is er altijd minstens één voor degenen die van gedurfd houden, een klassiek elegant en een derde, afhankelijk van mijn voorraad, mijn humeur en natuurlijk het ontwerp zelf.

Wat als het tegenzit?

Je vertelde al hoe je creaties tot stand komen door je altijd te laten inspireren door je humeur, je omgeving en waarschijnlijk ook de mensen die je constant ontmoet. Dit moet heel wat inspiratie opleveren, maar waarschijnlijk gaat het niet elke keer gemakkelijk. Hoe ga je om met moeilijke uitdagingen? Hoe pak je deze aan?

Je hebt helemaal gelijk! Experimenteren gaat niet alleen over succesverhalen. Het gaat ook over veel beproevingen, fouten en onzekerheden. Zelfs stukken uit elkaar knippen die bijna klaar zijn en opnieuw beginnen. Vaak als je een ogenschijnlijk eenvoudig ontwerp ziet, en je zou kunnen denken dat ‘oh, dat is natuurlijk makkelijk, je moet een combinatie invullen van 15/0 Miyuki, 11/0 Miyuki Delica, 3 mm gepolijst en nog een 15/0 Miyuki. ‘ Nou, soms weet je het meteen. En soms, totdat je de perfecte combinatie hebt gevonden, heb je al 15 varianten geprobeerd :).

Hoe ga ik hiermee om? Ik probeer mezelf voldoende tijd te geven om een ​​project te ontwikkelen. Als iets niet werkt en mijn moreel daalt, dan leg ik het weg. Soms is een wandeling van 15 minuten en een cappuccino in mijn favoriete café al voldoende. Soms heb ik meer tijd nodig voordat ik weer naar dat akelige stuk kan kijken.

De bekende UFO-lade

En het gebeurt ook dat een onafgemaakt stuk in een van mijn UFO-laden (UnFinished Object in bead-lingo) terechtkomt, omdat het me teveel frustratie geeft. Ik bekijk de UFO-laden opnieuw (ik moet bekennen, ik heb twee volle laden vol met UFO’s!) van tijd tot tijd en haal er interessante stukken uit. De tijd en de ervaring die ik ondertussen heb opgedaan, lijken veel schijnbaar uitzichtloze situaties op te lossen.

Nog een advies: vraag om een ​​second opinion! Ik weet zeker dat je kraalvrienden je graag zullen helpen met hun ideeën. Misschien ben je het niet met de geopperde insteken, maar door erover te praten, kan alweer deurtjes openmaken. Zo kunnen er weer verschillende nieuwe mogelijkheden en oplossingen zijn om je weer een kickstart te geven.

Wat zijn je dromen?

Van de lastige situaties naar je succesverhalen: Wat een geweldige projecten heb je bedacht! Allereerst houdt een thema elke maand iedereen geïnteresseerd en geeft het de mogelijkheid om echt in het gekozen onderwerp te duiken, met volop variatie in de maand erna. Dus voor dit jaar heb je al een vol programma, geweldig! Wat gebeurt er daarna? Heb je hier al ideeën over? Zijn er nog dromen te realiseren? Kortom, wat kunnen we verwachten?

Mijn drukke agenda voor 2020 lijkt wat losser te worden door de situatie die we doormaken door de uitbraak van het corona virus. Helaas heb ik al een aantal bijeenkomsten en workshops moeten afzeggen. Hoewel ik ontmoetingen met kraalvrienden erg zal missen, zijn gezondheid en veiligheid op dit moment absolute prioriteiten.

Ik zie deze moeilijke tijden als een onverwachte motivatie om verder te gaan met projecten die ik al heel lang wilde ontwikkelen. Eerder dit jaar ben ik begonnen met een wekelijkse Facebook LIVE-uitzending – #CoffeeTimeWithErika. Ik vertel over de maandelijkse thema’s en nieuwe ontwerpen, nodig gasten uit, praat over specifieke technieken, componenten etc. Beaders kunnen in opmerkingen vragen stellen en ik beantwoord ze direct. Samen met mijn zus Ivett, die deel uitmaakt van het Storytelling Team, hebben we net een brainstormsessie gehad om een ​​plan te maken over hoe we beaders kunnen helpen tijdens isolatie thuis. We besloten om uitzendingen als #CoffeeTimeWithErika te verder uit te breiden.

#CoffeeTimeWithErika

Er komt regelmatig een online broadcast met makkelijke projecten waarbij kralen worden gebruikt die de meeste kraalwerkers waarschijnlijk al in huis hebben. En we dagen beaders uit om mee te doen aan mijn maandelijkse uitdagingen. We gaan door met het schrijven van artikelen op de blog en ik ga binnenkort online lesgeven. Ik raad beaders ten zeerste aan om je aan te melden voor mijn nieuwsbrief om alle updates hierover te ontvangen.

Hoe nu kralen tijdens Corona?

En vanwege de Corona-situatie hadden we wat vertraging in dit interview. We zijn allebei zoveel drukker met het helpen van alle nieuwe creatieve mensen tijdens de lock-down. We zijn nu september 2020, hoe gaat het nu met je? Is bovenstaande goed van de grond gekomen en zijn er nog meer nieuwe dingen bijgekomen? En hoe ben je met het Nieuwe Normaal omgegaan?

Er is veel veranderd in de wereld sinds we spraken. Het belangrijkste dat sinds maart in mijn leven is gekomen, zijn inderdaad mijn wekelijkse online kralenworkshops op Facebook, om ervoor te zorgen dat #NoOneHasToBeadAlone. Toen lockdown begon, zocht ik naar een manier om te kunnen helpen en in ons laatste contact was ik het aan het opzetten en nu is het heel succesvol!

Omdat geestelijke gezondheid om persoonlijke redenen een heel belangrijk onderwerp voor mij is, wilde ik een gemeenschap creëren waar we elkaar kunnen ontmoeten, lachen, samen kunnen praten en nieuws, cijfers en beperkingen kunnen vergeten.

Meer online

Elke vrijdag komen rond dezelfde tijd beaders van over de hele wereld samen op mijn pagina facebook.com/thestorytellingtutorials om aan hetzelfde juweel te werken. De lijst met benodigde materialen wordt een paar dagen van tevoren gepubliceerd en registreren is niet nodig. Het volstaat om de kralen klaar te leggen en op het afgesproken tijdstip te verschijnen. Beaders uit verschillende landen en continenten sluiten zich aan bij de workshop, allemaal dol op deze mooie hobby van ons, die allemaal iets speciaals brengen aan de gemeenschap.

We kennen elkaar inmiddels goed, we hebben insider grappen. We weten dat Cheryl soms geen broek draagt bij het kralen, dat Kata dol is op saffraan-ijs. Nitti heeft twee prachtige katten, etc. En we lachen om hoe ik ‘fuchsia’ uitspreek en ‘Ultra Suede’: D Soms zijn we met meer dan 100 – iedereen kan meedoen! Het is een van mijn prioriteiten om in de toekomst door te gaan met deze workshops.

Experimenteren

Door de veranderingen in de wereld raakten de maandelijkse thema’s een beetje op de achtergrond, maar ik bereid me nu net voor op een nieuwe. We gaan ontwerpen maken in de sfeer van ‘Boho Chic’ en gebruiken allerlei interessante metalen onderdelen. Ik moedig beaders aan om positief, speels en durven te experimenteren. Soms werken onze beproevingen, soms hebben ze wat meer aanpassingen nodig. De Storytelling Community is een veilige plek om second opinion en advies te vragen, te leren en te groeien als beader.

Na maandenlang spelen en leren omgaan met filigraan componenten, cupchains, etc. hadden we in de zomer een wedstrijd. Deze werd gesponsord door Matubo Beads, Bead & Jewellery Magazine en Bead & Button. De jury bestond uit Helena Tang-Lim, Katie Dean, Cora Sparidans, Susan Sassoon en Anna Lindell. Alle deelnemers deden hun best en er werden heel veel mooie juwelen gemaakt. Ik ben zo trots om al het moois te zien! Je kunt erover lezen op mijn blog. Dit was een primeur, maar ik ben er 100% zeker van dat er in 2021 een 2. Storytelling Beading Contest zal zijn 🙂

Facebook

In mei leerde ik de basisprincipes van Bead Embroidery aan 15.000+ leden van de Facebook-groep Seedbeads and More. Alle video’s en afdrukbare bestanden worden hier verzameld. In oktober geef ik weer les in de groep, dit keer om ervoor te zorgen dat iedereen vertrouwd kan raken met de basisprincipes van RAW, CRAW en PRAW. Deze steken kunnen in het begin intimiderend zijn, maar er zijn zoveel prachtige ontwerpen die voortbouwen op deze vaardigheden. Het is zeker de moeite waard om ze eens te proberen.

Bovendien is mijn pagina thestorytellingjeweller.com ook aan het transformeren. De veranderingen vinden voorlopig op de achtergrond plaats, dus ik kan niet meer delen, maar het is zeker de moeite waard om het in de gaten te houden 🙂

Dank je wel, Erika!

Erika, heel erg bedankt voor je mooie blik in het leven, je gedachten en kennis en ook voor zoveel actie dat je brengt! We kunnen niet wachten om meer van je te zien en het is een grote eer om je hier te mogen ontvangen. Bezoek Erika op Facebook of op Storytelling.com en wees voorbereid op een grote dosis kralen-energie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *