Informatie over… Naalden
Categorieën

Informatie over… Naalden

Er zijn veel verschillende naalden, die elk weer ergens handig voor zijn. Hieronder laten we zien welke er zijn en welke eigenschappen ze hebben, zodat je voor jouw projecten direct de juiste kunt kiezen.

Ten eerste zie je vaal een getal met # staan, dit zegt iets over de dikte van de naald. Hoe hoger het getal, des te dunner de naald. #10 en #11 zijn de basis maten, welke voor veel technieken gebruikt kan worden. Als je vaker door de kralen heen rijgt, of door de kleinere maten, zoals #15, dan kom je uit op #12 of zelfs #13, welke erg dun is.

De meest gebruikte algemene naalden

Tulip naalden

De Tulip naalden zijn erg populair onder de kralers en om eerlijk te zijn ook onze favoriet. Deze naalden zijn duurder, maar zeer stevig en kunnen hierdoor erg lang mee. Ze bestaan in diverse lengtes en diktes, welke elk een eigen kleur verpakking heeft en ze zijn allemaal verpakt in een stevig buisje.

Ze zijn stevig, maar toch net ietsje flexibel, zodat ze niet snel breken. In lastige hoeken of rondingen zal dit dus ook goed gaan. Hieronder vind je het overzicht van de verschillende diktes en lengtes.

Miyuki naalden set

Miyuki heeft naast de vele soorten prachtige kralen ook hele fijne naalden in een kartonnetje. Hierin zitten 6 naalden van 0.4mm (#11) in 3 lengtes, namelijk 42mm, 48mm en 55mm samen met een handige draad threader om het draad makkelijk door het oogje van de naald te krijgen. De naalden zijn stevig, maar wel mooi dun, dus goed voor de kleinere kralen te gebruiken. Het oogje van deze naalden is net zo breed als de naald zelf, dus dit levert met het rijgen geen problemen op.

Beadalon – hard beading needles

Beadalon is een bekende en betrouwbare leverancier van vooral staaldraad en wire, maar leveren ook allerlei benodigdheden, zoals Beadalon naalden. In dit pakketje zitten 12 stevige, harde naalden in dikte #12 of #10, samen met 2 handige threaders, waarmee je heel handig het draad in de naald kunt rijgen. De lengte van deze naalden is 5,4 cm, wat een gemiddelde lengte is. Deze naalden zijn stugger dan bovenstaande naalden, dus fijn voor mensen die van stevigheid houden. Het oogje van deze naalden is ietsje breder dan de naald zelf, dus hier moet met de keuze dikte wel rekening mee gehouden worden. Het zal echt niet veel schelen, maar als je twijfelt, kies dan voor de dunnere optie.

Loom work beading needle.

Zoals de naam loom work beading needle al aangeeft, zijn deze naalden ideaal voor het rijgen op een weefraam. De naald is met 9 cm een stuk langer dan gemiddeld, waardoor je veel kralen tegelijk kunt rijgen. Daarnaast is de naald wat dikker dan gemiddeld, namelijk 0,5mm, waardoor hij erg stevig is. Dat hij dikker is, maakt voor het weven niet uit, omdat hier vooral de delica’s voor worden gebruikt, welke een groter oog hebben. Bij het rijgen van kleinere kralen, zal het niet goed matchen, maar wel bijvoorbeeld met 8/0 en 6/0 kralen. Deze naalden zijn erg flexibel en veel buigzamer dan de standaard naalden. Voor de één is dit juist prettig, omdat je dan makkelijker rondom de basisdraden op je weefraam kunt weven, maar de ander vindt het juist niet fijn en te wiebelig, dus net wat je voorkeur is.

De flexibele naalden

Twisted Beading needle

Deze twisted naalden hebben een groot oog, met daarboven een kleiner oog, welke hier vast ingedraaid is. Het idee is dat je het draad door het grote oog kunt halen (rijggaren, maar ook dikker rijgkoord, als je bijvoorbeeld kettingen haakt), waarna je het daarna doortrekt naar het kleinere oog, zodat het hier goed op zijn plek blijft zitten. Deze naalden zijn vooral handig voor dikkere draad.

De naald is dun, flexibel en de buigbaarheid is vergelijkbaar met de loom work beading needle.

Je hebt een lange en een korte variant, namelijk van 12 cm of van 7 cm, en de dikte van beide naalden is 0,2mm, wat een stuk dunner is dan de standaard #10 (0.46mm) en #11 (0.41mm) naalden.

Beadalon collapsible eye needles

Beadalon collapsible needles zijn extra lang en erg flexibel, waardoor ze ook geschikt zijn voor het rijgen van weefarmbandjes op een weefraam en het rijgen van parelkettingen. Ze zijn gemaakt van een gedraaid stainless steel en hiermee erg sterk. Ze zijn te verkrijgen in 6,2 en 12,7 cm en in 3 verschillende diktes, namelijk fine (0.3mm), medium (0.36mm) en heavy (0.51mm).

Het oog is erg groot, wat het rijgen erg makkelijk maakt en het oog buigt samen naar binnen toe, wanneer je het door een kraal heen haalt.

Big eye stainless steel beading needle

Deze big eye naalden behoren ook tot de langere en flexibele soort. De naalden zijn buigbaar en hebben aan het uiteinde een groter oog, waar dikker draad makkelijk in past. Het oog is echter extra flexibel en wordt helemaal plat als je het gebruikt, dus hierdoor zal het ook door kleinere oogjes passen. Houdt er wel rekening mee dat als je dikker koord hierin gebruikt, dat dit ook dubbelgevouwen door de kraal moet kunnen passen.

Curved Big Eye Needle

Deze curved naalden gebruik je in combinatie met de mini spin-n-bead, waarmee je razendsnel veel kralen kunt rijgen aan je draad. Dit is met name ideaal voor bijvoorbeeld haken, waarbij de kralen eerst op het draad geregen moeten worden, zodat je daarna kunt beginnen.

De lengte van deze naald is 9 cm en kan gebruikt worden tot maat 15/0 kralen.

Algemene tips om langer met je naalden te doen:

  • Als je het draad aantrekt tijdens het rijgen, zorg dan dat de druk niet op het oogje van de naald komt, zodat de naald langer zal meegaan. Dit kun je voorkomen door het draad tussen je ringvinger + pink en de muis van je hand te klemmen. Zo wordt het draad daar aangetrokken en heb je geen spanning meer op het oogje van de naald.
  • Als je moeite hebt om door een kraal te rijgen, omdat het rijggat erg klein is, probeer de naald dan rustig recht aan te trekken met een tang. Wanneer je heen en weer gaat wiebelen om de naald erdoor te krijgen, is de kans groot dat je hiermee het oogje breekt. In veel gevallen kun je de naald er goed door krijgen, als je met de tang zachtjes de naald vastpakt en deze in een rechte lijn aantrekt.

Heb je vragen, dan horen we dit graag.

4 reacties

  1. Dank je wel voor deze geweldige uitleg. De zin “ Hoe hoger het getal, des te dikker de naald.” is mij niet duidelijk. Naald #13 is dunner dan naald #10 dus dan is het toch -hoe hoger getal, hoe dunner de naald”?

    1. Hallo Ageeth,
      klopt helemaal! Ik heb het direct aangepast in de tekst, dus nu klopt het weer. 🙂
      Dank je wel voor het doorgeven!
      Gr. Carine

  2. Hallo Carine,
    Welke naald heb je nodig voor het rijgen van miyuki kralen 11/0? Ik ga dan uit van een nylondraad van bijvoorbeeld 0,25 mm dikte.
    Gr. Fran

    1. Hallo Fran,
      met bijvoorbeeld de Supplemax van 0.25,zou je net de Miyuki rijgnaalden kunnen gebruiken, maar het is wel lastig om het draad in het oogje te krijgen. Maar als het lukt, dan kun je 3 keer in een 11/0 rocaille rijgen.
      Wanneer je kiest voor Miyuki rijggaren van 0.2 dan lukt het makkelijk in het oogje en kun je maar liefst 6-7 keer door een 11/0 rijgen. Wat zou je ermee willen maken? Want dat heeft ook invloed op je keuze in draad en naald.
      Gr. Carine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *