Iedereen kan het
Deze blog is voor mij wel de leukste om te schrijven. Bead Embroidery is echt mijn favoriet! Het leuke is dat ik inmiddels al veel mensen heb gesproken die er ook aan zaten te denken om te starten, maar dachten dat het heel moeilijk was. Aan de ene kant veel klanten bij CreaDream, maar ook bezoekers van de kunstmarkten, waar ik af en toe mijn sieraden verkoop. En hierin lieten veel van hen later weten dat het inderdaad meeviel en dat ze het echt leuk vonden.
Hieronder een voorbeeld van een ketting, maar hierin heb je zo ontzettend veel mogelijkheden!
Youtube video’s
Bead Embroidery is een prachtige techniek waar je veel kanten mee op kunt. Je hebt de vrijheid om de kralen te plaatsen waar je wilt, dus je kunt echt je eigen stijl neerzetten. Bij veel creaties worden cabochons ingepakt, welke vaak centraal staan in het werk. Klik hier om naar onze YouTube-video’s te gaan, waarin dit stap voor stap wordt uitgelegd. Als eerste hoe je een cabochon inpakt. Dit is het makkelijkst om mee te starten om alles goed te leren kennen. En daarnaast 2 manieren om de zijkant mooi af te werken.
De belangrijkste tips
In de video’s leer je de belangrijkste dingen kennen, zoals de juiste draadspanning, hoe je moet rijgen, het aan- en afhechten van draad en welke kralen hier goed voor gebruikt kunnen worden.
Met een nieuw draad starten is eenvoudig, want het enige dat je hoeft te doen is een dubbel of driedubbel knoopje aan het uiteinde van je draad te leggen. Je rijgt daarna van onder naar boven door de stof op de plek waar je wilt beginnen, en je kunt starten.
Het is belangrijk om het draad niet te hard aan te trekken. Hierdoor gaat de stof in elkaar zitten en ziet het er niet meer netjes uit. Rijg altijd rustig en zodra het draad onder de stof niet verder kan, dan is het al goed en kun je verder rijgen. Trek het niet strak aan.
En wanneer er ergens te weinig ruimte is voor 4 kraaltjes naast elkaar, maar te veel voor 3 kraaltjes, kies dan toch voor 3 kraaltjes. Het is beter om voor net wat minder kralen te kiezen, want dit zal mooier uitpakken. Je gaat nog meer kralen eromheen toevoegen, waardoor het dan vaak toch mooi komt te liggen. En ook al heb je nog wat ruimte ertussen over, dit zal dadelijk nauwelijks meer opvallen. Als je bezig bent, is dit moeilijk te geloven. Maar dit komt omdat je er heel dicht op kijkt nu en dadelijk zie je het geheel.
Wanneer je de foundation (of andere basis stof, zoals vilt of leer) kiest dan het beste een kleur die past bij de kleuren van je kralen. En als je de keuze hebt, kies dan voor een donkerdere kleur, in plaats van een lichtere. Deze laatste zal namelijk meer opvallen en de donkere zal ervoor zorgen dat de kralen beter uitkomen.
Benodigdheden
Uitgaande van een cabochon die je gaat inpakken, geven we hieronder aan wat je hiervoor nodig hebt. Daarnaast kun je natuurlijk allerlei kralen ernaast gebruiken om je sieraad verder uit te breiden, maar hier zul je naarmate je verder komt vanzelf achter komen.
Om een sieraad te maken, heb je de volgende basismaterialen nodig:
- beading foundation / stiff stuff
- delica’s 11/0, rocailles 15/0 en 11/0
- cabochon(s)
- rijggaren
- naald
- schaar
- ultrasuede
– Beading foundation of stiff stuff. Dit is een stevige soort vilt, welke niet rekt en waar je eindeloos op kunt rijgen. Wanneer je vaker op dezelfde plek rijgt of heel dicht naast elkaar, dan is dit geen probleem, het draad blijft goed op zijn plek zitten. Als basis kun je ook leer gebruiken, dit is ook mooi stevig, maar het rijgen hier doorheen gaat wel een stuk lastiger.
– De soort kraaltjes die je gebruikt kunnen veel variëren, maar voor het inpakken van een cabochon worden de delica’s 11/0 en rocailles 11/0 en 15/0 het meeste gebruikt. Het is mooi om mooi overlopende kleuren te gebruiken, maar geeft een contrastkleur juist weer een verrassend effect.
– Cabochons. Het makkelijkst is om met een ronde cabochon te starten, die niet heel hoog is. Want hoe hoger, hoe meer rijen je moet rijgen. En bij elke rij moet je inschatten welke grootte kraaltjes je moet kiezen. Zodra een rij al wat krapper lijkt te worden, kies je de rij daarna een maatje kleiner. Deze zorgen er dan voor dat de rondjes kleiner worden en de cabochon ingepakt wordt.
– Rijggaren. Als rijggaren kun je alle dunne rijggaren gebruiken. Een voordeel van Miyuki en KO rijggaren is dat het in vele kleuren te krijgen is, zodat het perfect past met je gekozen kleuren kralen. Het is ook wat soepeler, wat fijner werkt in combinatie met de stof, ten opzichte van bijvoorbeeld fireline. Maar dit is wel persoonlijk; als je altijd alleen met fireline werkt, dan zal dit in combinatie met bead embroidery ook zeker goed gaan, mits je een niet al te dikke kiest, dus maximaal 0.15 mm dik.
– Rijgnaalden. Afhankelijk van de soort kralen die je gebruikt, kun je iedere naald wel gebruiken. Het fijnst is een korte naald, omdat je door de stof terug omhoog moet rijgen en dit gaat met een kortere naald makkelijker. Je kunt dan je positie beter bepalen. En een scherpe naald zal makkelijker door de stof heen rijgen. De naald die ik het liefste gebruik is de korte #11 naald van Tulip.
– Ultrasuede. Dit is een synthetisch gemaakte stof, die heel stevig is en vaak wordt gebruikt als afwerking van de achterkant. Het is heel zacht en draagt fijn op de huid en is heel slijtvast. Deze suède is te krijgen in vierkante vorm van ongeveer 21 cm. Wanneer je niet direct op de juiste plek hebt geregen, dan is het ook niet meteen zichtbaar. Pas als je echt met een dikkere naald en op dezelfde plek opnieuw rijgt, dan wordt zichtbaar.
Hulpmiddelen
De volgende materialen maken het allemaal een stuk makkelijker:
- een kralenmat
- Een beading tray (driehoekje) of bead scoop
– Kralenmatje. Omdat je bij Bead Embroidery al snel veel verschillende kralen gebruikt, is een kralenmatje eigenlijk onmisbaar. De rijgmat zorgt er voor dat de kralen mooi op hun plek blijven liggen. En vanaf de mat zijn ze makkelijk op de naald te rijgen.
Als je echt veel verschillende kraaltjes gebruikt, dan is een handige tip om kleine stickertjes te kopen, waarop je het kleurnummer kunt zetten en deze bij de kralen te plakken. Zo weet je altijd welke kleur je weer in welke zakje of bakje kunt teruggooien.
– Een beading tray (driehoekje) of bead scoop. Hiermee kun je de kraaltjes makkelijk weer oppakken, om terug op te bergen. Maar ook om de kraaltjes weer netjes op de mat te krijgen. Het oppakken van kraaltjes, het terug gieten en het verschuiven gaat heel makkelijk hiermee.
De techniek
Er is niet een bepaalde specifieke techniek bij Bead Embroidery, omdat je op elke manier kralen op de foundation kunt rijgen. Het is wel zo dat bepaalde manieren een netter resultaat hebben dan andere. Bijvoorbeeld de snake stitch is dat je 3 kralen rijgt, direct na de laatste kraal door de stof naar beneden rijgt, waarna je precies tussen de 1e en 2e weer naar boven rijgt, zodat je steeds opnieuw door de laatste 2 kralen rijgt. Op deze manier liggen ze mooi strak, maar zorgt het er ook voor dat ze om en om hoger en lager liggen. Dit maakt dat de volgende rij kraaltjes er perfect in gaat aansluiten.
Wanneer je dit herhaalt, krijg je een mooie rechte lijn van kraaltjes, welke stevig vast zitten. Dit kun je natuurlijk variëren met elk aantal kralen, maar hoe hoger het aantal kralen, hoe losser het zit.
Voorbeelden
Als je hier klikt, ga je naar mijn eigen site, waar je veel voorbeelden kunt vinden. Je zult zien dat je veel verschillende stijlen neer kan zetten. Maar ook heel divers in kleuren, grootte en zeker ook de soort kralen die je gebruikt. Zo kun je ook allemaal laatste restjes gebruiken en het helemaal inrichten naar je eigen smaak.
Er is dus heel veel variatie mogelijk met Bead Embroidery, maar ik wil echt nog extra benadrukken dat het veel makkelijker is dan het lijkt. Sandra heeft inmiddels ook een aantal cabochons ingepakt en ze vond het ook heel erg meevallen. 🙂
We hebben een aantal basispakketjes online staan, waarmee je een hanger kunt maken. De ideale manier om het te leren kennen. En als we nog ergens mee kunnen helpen, dan horen we het graag. Ons mailadres is: info@creadream.nl.