Starten met… Tubular chenille stitch
Categorieën

Starten met… Tubular chenille stitch

Onze trouwe vaste klant Kitty stuurde ons haar mooie creaties op die ze heeft gemaakt met de Chenille stitch (tubular) en is zo lief geweest om de stappen voor deze techniek uit te leggen samen met duidelijke plaatjes.

De Chenille stitch is er als platte steek maar deze kan je dus ook rond (tubular) maken en je kan hiervoor zowel Delica’s als Rocailles gebruiken. Het is ook een ideale manier om je restjes kralen op te maken, want met een paar kralen heb je al snel een prachtig sieraad!

 

Hoe het werkt:

In dit voorbeeld wordt er gebruik gemaakt van 1 hoofdkleur (rood) en 1 steunkleur (groen). We maken een tube van 6 kraaltjes in de hoofdkleur, dat is de dunste maat die je kunt maken. Ook wat lastig om mee te werken, maar als je een satéprikker of ander stokje in de tube stopt tijden het rijgen, heb je beter houvast. Lekker slim!
Wil je een tube maken met een groter ‘rijggat’ rijg dan een paar extra kraaltjes, maar let hierbij wel op dat je altijd een even aantal behoudt.

1. Rijg de rode kraaltjes op je draad en sluit de kraaltjes tot een cirkel door nogmaals door de kraaltjes heen te rijgen +1 kraaltje verder (dat maakt de cirkel vormvaster).

2. Pak 1 groen kraaltje en rijg verder door 2 rode kraaltjes. Neem weer 1 groen kraaltje op en rijg verder door 2 rode kraaltjes. Ga zo door, tot je elke 2 kraaltjes in de hoofdkleur rood ‘onderbroken’ hebt door 1 kraaltjes van de steunkleur (in dit geval groen). Rijg hierna verder, door de volgende 2 rode kraaltjes + het eerste groene kraaltje van je cirkel.

3. Je naald is dus uit een groen kraaltje gekomen: pak nu 2 rode kraaltjes en rijg door het volgende groene kraaltje. Je rode kraaltjes ‘hangen’ dus als een waslijntje tussen de groene kraaltjes in. Rijg net zo lang 2 rode kraaltjes tussen de groene kraaltjes, tot je weer rond bent. Steek de naald door 1 volgend rood kraaltje.

4. Je naald is nu dus uit een rood kraaltje gekomen. We doen hetzelfde als bij stap 2: pak 1 groen kraaltje en rijg verder door 2 rode kraaltjes. Neem weer 1 groen kraaltje en rijg verder door 2 rode kraaltjes. Ga zo door, tot je elke 2 kraaltjes in hoofdkleur rood ‘opgedeeld’ hebt door 1 kraaltje in de steunkleur groen. Rijg hierna verder, door de volgende 2 rode kraaltjes + het eerste groene kraaltje van je cirkel.

5. Herhaal stap 3: rijg 2 kraaltjes in de hoofdkleur tussen de enkele kraaltjes in de steunkleur.
En zo herhaal je deze stappen tot je een kraaltjestube in de gewenste lengte hebt!

 

Een aantal foto’s van het rijgproces:

 

Rijg de tube vervolgens aan een dikker koord of ketting of rijg het direct om een ronde oorbel! Dit laatste kun je het beste doen met 15/0 rocailles.

 

Veel rijgplezier!

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *