TIPS – Wat en hoe meenemen op vakantie
Categorieën

TIPS – Wat en hoe meenemen op vakantie

Ik ga op reis en ik neem mee…

Sinds kralen mijn favoriete hobby is, neem ik eigenlijk ook altijd wel (wat) kralen mee op vakantie. Al is het maar een paar rocailles en eenvoudig rijgwerk voor tijdens het vliegen. Maar wat kun je het beste allemaal meenemen? Mijn ervaringen en tips deel ik graag via deze blog.

Maar wat zullen we gaan maken?

Allereerst: om te kiezen wat mee te nemen, moeten we alvast bedenken wat we ongeveer willen gaan maken. Het verschilt natuurlijk per persoon wat de favoriete techniek is of wat je graag eens wil proberen. Waar ik zelf graag op let, is dat ik artikelen meeneem voor:

 • Een eenvoudige techniek die ik al onder de knie heb, voor als ik zin heb iets te maken, waar ik niet veel bij na hoef te denken.  

  Afbeelding 1: armband volgens patroon Maze Lace van Sabine Lipper
 • Een nieuwe techniek die ik nog niet ken, maar graag eens wil leren. Vooral tijdens een ontspannen zomervakantie heb ik daar meer tijd en energie voor dan op een doordeweekse avond na een drukke dag. 😉

  Afbeelding 2: patroon uit boek Little Bead Boxes: 12 Miniature Containers Built with Beads van Julia Pretl.
 • Of een techniek die ik wel al een keer geprobeerd heb, maar nog verder wil oefenen om het beter onder de knie te krijgen.

Qua patronen en technieken kijk ik naar de boeken en tijdschriften die ik heb en naar Pinterest en blogs die ik volg. Misschien zijn er bepaalde technieken die je best vaak hebt gepind of waar je meteen enthousiast van wordt. Dan is de vakantie een mooie kans om daar eindelijk eens mee te gaan beginnen. Ook kun je kijken bij populaire Facebook groepen over kralen zoals ‘Seed beads and more’ en ‘Peyote with a twist’. Daar zijn onder ‘bestanden’ ontzettend veel tutorials en patronen te vinden.

Maar wat zullen we dan meenemen?

Ik ken mezelf, ieder jaar kan ik weer gaan twijfelen; ‘Vergeet ik nou niet nog iets?’. 😉 Daarom heb ik een checklist gemaakt zodat ik makkelijk kan kijken wat ik (eventueel) mee kan nemen. Mocht ik toch iets vergeten zijn (wat tot dusver gelukkig nog niet gebeurd is) dan kan ik het altijd alsnog toevoegen aan de checklist voor de volgende vakantie.

Dus zodra ik weet wat ik ongeveer wil gaan maken, ga ik kijken welke ik van deze lijst daarvoor nodig heb:

Rijgwerk:

Algemeen:

 • Schaar
 • Meetlint
 • Afhankelijk van creatie slotje die daarop zal aansluiten.
 • Eventueel gripzak of bakje voor ‘afval’ zoals restjes draad en kapotte kralen
 • Eventueel meerdere, grote gripzakjes zodat de kralen en onderdelen per geplande techniek opgeborgen kan worden
 • Eventueel een klein plastic bakje om een rijgproject te kunnen bewaren zonder dat het platgedrukt wordt.

Micro macramé:

Wire en/of chain maille:

Kumihimo

Bead embroidery

Qua kralen kijk ik per techniek welke ik er graag voor zou willen gebruiken, maar als het kan qua gewicht neem ik ook gewoon allerlei favoriete kleuren mee, zodat er ook nog ruimte is om iets compleet nieuws te bedenken tijdens de vakantie. Bijvoorbeeld een klein projectje tussendoor zoals een leuk brick stitch ornamentje.  

Afbeelding 3: voorbeeld wat ik keer mee nam op vakantie. Boek om nieuwe techniek te leren en allerlei kralen voor kleine projectjes zoals brick stitch.

Qua slotjes neem ik alleen mee, als ik zeker weet dat die goed van pas zal komen bij de geplande techniek EN dat het een techniek is die ik inderdaad waarschijnlijk ook klaar zal hebben tijdens de vakantie. Meestal plan ik gewoon het af te maken zodra ik thuis ben, zodat ik niet veel verschillende soorten slotjes mee hoeft te nemen.

Zelf vind ik het fijn om kopieën te maken van de pagina’s die ik nodig zal hebben zodat ik niet het hele boek mee hoeft te nemen. Je kunt bij bijvoorbeeld de Action van die insteekmappen kopen zodat je het mooi in projecten kan groeperen. Of foto’s te maken uit de boeken, zodat ik vanaf mijn telefoon kan spieken. Scheelt toch weer gewicht. 😉

Afbeelding 4: insteekmap van de Action, ‘peyote with a twist’ patronen en tips van facebookgroep ‘peyote with a twist’, rechts tutorial uit facebook groep ‘seed beads and more’.

Maar kan ik wel een rijgproject meenemen in het vliegtuig?

Tot dusver nam ik een rijgmat, kralen, naald en reeds geknipte draad mee tijdens het vliegen en heeft het nooit problemen opgelost. Een schaar mag je natuurlijk niet meenemen, maar wat je kan doen is vooraf thuis meerdere stukken draad knippen in fijne werklengtes, deze oprollen en in een gripzakje doen. Zo kun je dan toch zonder schaar wat rijgwerk doen tijdens het vliegen.

Afbeelding 5: ronde herringbone patroon tijdens het vliegen.

Ok! Nog tips wat te leren tijdens vakantie?

Bij deze een lijst van leuke technieken, voor nog meer ideeën kun je kijken naar onze Pinterest pagina pinterest.com/kralen/

 • Rijgpatronen
  • Peyote stitch
  • Herringbone stitch
  • Brick stitch
  • Square stitch
  • Right Angle Weave
  • Netting
  • Dutch spiral
  • weven
 • Bead embroidery
 • Soutache
 • Kumihimo
 • Haken met kralen
 • Punniken met kralen
 • Wire
 • Chain maille
 • Micro macramé
 • Sieraden met leer, bijvoorbeeld chan luu armband

Wat ikzelf tijdens afgelopen vakanties heb geprobeerd:

 • Haken met kralen, hou er rekening mee dat het erg lastig en dus frustrerend kan zijn in het begin 😉 mij hielp het uiteindelijk door met 6/0 kralen en 0.5 mm rijgkoord te beginnen, dan zie je het wat makkelijker.
 • Soutache. Begin met het maken van een freeform hanger, zo kun je wat uitproberen.
 • Micro macrame, het is in het begin even oefenen om mooi strak te kunnen knopen, maar verder dus veel herhalende steken waardoor ook ontspannend.

  Afbeelding 6: micro macrame project.

En jij, neem jij kralen mee op vakantie? Nog tips wat nog meer handig is om mee te nemen?

3 reacties

 1. Ik nam mee met mijn vakantie. Al mijn kralen netjes in mijn bewaardozen met flip top doosjes. Verslaafd aan mijn kralen nee die blijven niet thuis alles in het koffer mocht 40 kilo bagage meenemen en voor in het vliegtuig nam ik dit mee zie foto p.s een schaartje mag mee in je handbagage als de bladen van het schaartje maar niet langer zijn dan 6cm

 2. Juist op vakantie heb je tijd om een kralenproject te doen. Op de handwerkbeurs heb ik een klein uitklapbaar vakkendoosje gekocht. Daar gaan mijn rocailles in, de wire, de knijpkralen en alles wat ik verder zeker nodig heb. Tangetjes gaan in de ingecheckte bagage en de kralen kies ik op de kleuren van de kleding die ik bij me heb. Kan ik het meteen dragen als het af is.

  Ik kan niet wachten totdat ik ingescheept ben op mijn veertiendaagse cruise in het Caribisch gebied. Mooie plekken zien, heerlijk weer en op de zeedagen aan boord lekker knutselen. Ik kan mijn kralen gewoon niet missen.

  1. dag Ank,
   Bedankt voor het delen van je tips! Dat is een goed idee: kijken naar de kleding die je mee neemt om de kleuren te kiezen. 🙂 Soms denk ik aan zoveel verschillende kleuren en zo heb je toch nog iets specifiekers om op te richten. 🙂 Heeeeeel veel plezier alvast daar! We zullen aan je denken als we hier aan het werk zijn en het buiten ziet regenen. 😉
   groetjes,
   Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *