Tutorial macramé met leer
Categorieën

Tutorial macramé met leer

Deze tutorial heeft Stefanie Warmerdam gemaakt voor een mooie armband met leer en koord. Tijdens het maken heeft ze foto’s gemaakt van elke stap, zodat anderen het ook kunnen maken. Dank je wel, Stefanie!

Voor deze armband heb je het volgende nodig: c-lon rijgkoord 0.5 mm, een knoop, een stukje leer 2 mm van ongeveer 1,5 meter en rocailles van bijvoorbeeld maat 8/0 en 6/0. En om dit makkelijk te knopen gebruik je een macramé bord. Op de foto’s zie je de grote variant macramé bord.

De benodigdheden voor deze armband

Je start met het knippen van een kort stukje koord, waaraan je je knoop kunt vastmaken. Op deze manier bevestig je het aan het bord, zodat je kunt gaan knopen. Hieronder zie je hoe je dat kunt doen.

De start, waarbij je het begin van de armband met een kort touwtje vastmaakt aan het macramé bord

Je begint door eerst een een mooi strak begin te knopen, die de knoop goed op zijn plaats houdt. Voor het beginstuk gebruik je de weitasknoop (ook wel square knot genoemd). Op Kralen.com kun je daar uitgebreide uitleg over vinden.

Je knoopt eerst rechts over links, dan links over rechts en dat wissel je steeds op. Trek het koord strak aan (maar niet te strak), zodat het mooi dicht op het leer komt te liggen. En dit stuk je net zo lang maken als je wilt.

Het beginstukje wat je knoopt om de sluiting knoop vast te zetten.

Voor het volgende stuk gebruik je ook de weitasknoop (ook wel square knot genoemd), maar nu voeg je steeds een kraaltje toe. Het makkelijkste is om alvast wat meer kralen op je koord te rijgen. Je kunt dan per knoop een kraal naar boven schuiven en deze vastzetten.

In de weitasknoop kun je ook rocailles toevoegen, die je van tevoren alvast op het koord rijgt.

Je rijgt dus eerst een kraal op de rechter draad en maak een weitasknoop, en daarna op de linkerdraad en maak een weitasknoop. Zo vallen de kralen mooi zigzag. Het kan ook aan beiden kanten tegelijk, dan komen de kralen rechts naast elkaar te liggen, net wat je mooi lijkt. Bij dit voorbeeld zijn in ieder geval 8/0 rocailles en 0,5 mm rijgkoord gebruikt.

De juiste positie van de kraal wanneer je de weitasknoop legt.

Je kunt zelf beslissen hoeveel kraaltjes je wilt doen, afhankelijk van hoe lang je het stuk wilt hebben. Wanneer je het toch nog langer wilt, kun je later altijd nog meer toevoegen door meer kralen aan het koord te rijgen.

Vervolgens kan je beiden draden onder de leer leggen en beiden door 1 kraal rijgen en de draad daarna weer over het leer laten eindigen. Kies hiervoor 6/0 rocailles, die een slag groter zijn en een groter rijggat hebben.

Je rijgt 6/0 kralen met beide koorden en maakt loops om het leer heen.

Hierbij rijg je eerst beide koorden onder het leer door. Dan rijg je elk in een kant van de kraal. En tot slot rijg je dan onder het leer door en trek je het aan. De volgende stappen doe je juist precies andersom.

Herhaal dit net zo lang als je zelf mooi vindt. Houdt er wel rekening mee dat er nog een stukje nodig is op de andere manier. Zo eindig je de armband precies zoals je net bent begonnen.

Je maakt een weitasknoop links en rechts en voegt steeds een 8/0 rocaille toe.

Daarna eindig je weer zoals je bent begonnen. Je gaat weer verder met de weitsasknoop, eerst met kralen en op het eind zonder kralen. Maak een knoop op het leer zodat er een lusje ontstaat die mooi over de knoop heen past.

tot slot zet je het knoopje vast met een beetje lijm.

Trek de knoop strak aan en knip de het laatste stuk af. Doe er wat lijm op om de knoop vast te zetten of smelt het met een vlammetje.

Het prachtige eindresultaat!

Zie hier het resultaat van een mooie macramé armband! Stefanie, nogmaals bedankt voor het delen van je foto’s.

Het eindresultaat in de lengte, zodat je goed kunt zien hoe lang de stukken zijn.

 

5 reacties

  1. Hmmm, ik wil eraan beginnen maar een stuk leer van 1 meter, dat kan natuurlijk nooit kloppen, 3x om je pols zit je al aan minimaal 60cm. Dat maal 2 plus wat extra, dan kom ik eerder op 2 meter uit.

  2. Ik heb hem klaar en ben er heel tevreden mee, mooi design en ik heb al genoeg ideeën voor varianten.
    Nog even wat tips, zoals gezegd lederband 2mm zolang als dat je nodig hebt voor het aantal maal om je pols. Bij 3 maal is dat dus ca. 60cm plus extra voor knoop en uiteinde. Ik heb 2 meter genomen dan zit je altijd goed. Voor het ringdraad heb ik 0,5mm polyester draad genomen en ik weet het niet meer het zeker, maar dat moet echt lang zijn. Ik denk tussen 5 en 7 meter. In ieder geval is het zeer onhandig wanneer je op 3/4de bent en je draad is op wat bij mij het geval was. Ik heb dus draad aan elkaar moeten smelten wat niet eenvoudig is, zeker niet zodanig dat de kralen nog over de verbindingsplaats geschoven kunnen worden. Bovendien koop je het risico dat je de verbinding ziet (wat gelukkig bij mij niet het geval is)
    Bedankt aan Stefanie Warmerdam voor het delen en aan Creadream voor het in de blog plaatsen.

    https://photos.app.goo.gl/vTQpbNr9n5azHTXs9

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *