Uitleg vormen en kleurnummers van Miyuki
Categorieën

Uitleg vormen en kleurnummers van Miyuki

Het eerste dat je vaak tegenkomt bij Miyuki kralen, zijn de rocailles en delica’s. Dit zijn ook direct de meest gekochte soort van Miyuki. Maar Miyuki heeft daarnaast nog veel meer vormen en ook hierin dan weer verschillende maten. In deze blog vertellen we je hier meer over, maar ook meer over de kleurnummer en de volgorde hiervan.

De vormen van Miyuki

Er zijn dus meer vormen van Miyuki, die je elke weer voor iets anders kunt gebruiken. Hieronder een overzichtje hiervan met hierbij de afmetingen en de vorm als plaatje erbij. Maar ook in de laatste kolom hoeveel kralen er in 1 gram zitten. Zo bestel je altijd precies genoeg voor het project dat je in gedachten hebt.

De maat van Miyuki

In dit overzicht zie je dus ook de maat van de kralen in de tweede kolom. En van aantal soorten heb je dus meerdere maten beschikbaar. Nu is het ook zo dat bij de meeste winkels de productnummers starten met de maat, vooral wanneer het om de rocailles gaat. Dus 11-401 is kleurnummer 401 in maat 11/0. En 8-426 is kleurnummer 426 in maat 8/0, dus net wat groter.

Bij de andere soorten is er vaak ook wel een logica te vinden, maar hier is het wat meer afhankelijk van de keuze van de winkel. Hier zijn wel meerdere opties is, maar we kunnen in ieder geval die van ons hieronder laten zien.

Wie bepaalt de kleurnummers?

In de eerste kolom zie je het productnummer en normaal gezien wordt dit opgevolgd door het kleurnummer. En Miyuki is degene die de kleurnummers van alle kleuren bepaalt. Ze geven er echter nooit een kleurnaam aan.

De kleurnaam wordt door de groothandels bepaalt, zodra ze geleverd zijn. Soms nemen alle groothandels de namen over van degene die het als eerste heeft ontvangen en dus als eerste heeft bedacht. Het makkelijkst is namelijk als wereldwijd de namen ook overeenkomen. Maar als je toch verschil ziet, kijk dan naar de nummers, want die zijn dus sowieso altijd identiek.

Een voorbeeld van de kleurnummers
Volgorde van kleurnummers van Miuki

Qua kleurnummers is Miyuki in het verleden begonnen met oplopende kleurnummers, waarbij de kleurtypes bij elkaar gegroepeerd zijn. Zo kon je al snel herkennen dat kleuren beginnend met 40 de opaque kleuren waren, zoals 11-401, 11- 402, 11-403, enzovoorts. En bijvoorbeeld de galvanized kleuren begonnen met 41, 42 en 43. Bijvoorbeeld Galvanized Gold is DB-410 en Galvanized Yellow is DB-412.

Maar omdat ze intussen heel veel kleuren erbij gemaakt hebben, is het niet gelukt om deze volgorde door te zetten. Want de opvolgende nummers hoorden al bij andere kleuren, dus dan beginnen ze met hogere getallen, die nog wel vrij zijn.

Bijvoorbeeld de duracoat galvanized rocailles, waarbij de eerste kleurnummers beginnen met 42, zoals 11-4202, maar ook 11-4222. In 2020 hebben ze hier nieuwe kleuren aan toegevoegd en deze starten met 51, zoals 11-5101 en 11-5107.

Maar ondanks dat de nummers in de loop van de jaren niet meer opvolgend zijn, kun je toch altijd wel het kleurtype zien, want deze is vaak wel in de naam verwerkt. Mocht dat nu niet zo zijn, googel het kleurnummer dan even en dan zie je het wel naar voren komen in de Google resultaten. Of kijk natuurlijk op de site van Miyuki zelf, want daar heb je alles in een mooi overzicht.

En dit zijn dan de nummers van de rocailles, maar de meeste kleuren gebruiken ze ook voor delica’s. Het is alleen zo dat de kleurnummers van de delica’s niet hetzelfde zijn als de rocailles. Zo is opaque zwart 11-401 voor de rocailles, maar DB-10 voor de delica’s. Op de site van Miyuki zelf kun je alle kleurnummers opzoeken, zodat je de andere weet. En bij ons op de site hebben we een pagina waar je alle soorten kralen kunt opzoeken van 1 kleur. Zo kun je je kralen perfect op elkaar afstemmen.

Als we na deze uitleg nog ergens mee kunnen helpen of als je hier nog vragen over hebt, dan horen we het altijd graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *