ACHTERLATERTJES… LEUK OM TE MAKEN EN TE GEVEN + GIVE-AWAY!
Categorieën

ACHTERLATERTJES… LEUK OM TE MAKEN EN TE GEVEN + GIVE-AWAY!

Als iemand mij vraagt naar mijn favoriete film, dan denk ik meteen aan La Valse d’Amelie, een mooie film uit 2001. De film is sowieso heel leuk gemaakt met de vele muziek van Yann Tiersen en de grappige effecten zoals ‘lamp die zichzelf uit doet’.

Maar waar het in deze film vooral om draait, is dat je anderen blij kan maken en daar dan vanzelf ook blij van wordt. Er zijn natuurlijk meer soortgelijke films, zoals ‘Pay it forward’, en ik volg bijvoorbeeld ook Facebook pagina The Random Acts of Kindness waar vaak mooie verhalen te vinden zijn.

Nu vertelde mijn collega Carine zopas over de Facebook pagina Achterlatertjes die ze via via tegen was gekomen, en op een of andere manier had ik daar ook al een keer over gehoord. Het idee is heel makkelijk en ontzettend doeltreffend: laat iets leuks ergens achter als cadeautje voor iemand. Het mag gewoon iets kleins zijn, bijvoorbeeld een zelfgemaakte sleutelhanger, een klein figuurtje, knuffeltje of een theezakje voor een ontspannen moment. Het gaat vooral om het idee, dat je iets achterlaat dat een glimlach zal toveren op het gezicht van degene die het vindt.

Ik wilde er graag meer over weten en heb daarom contact opgenomen met degene die dit bedacht heeft en nu al meer dan 3.500 volgers heeft op haar Facebook pagina. Wat erg leuk toevallig was, is dat ik op een of andere manier al wist wie deze pagina heeft opgezet, omdat ik haar al kende van lang geleden. Tegelijk ging ik twijfelen, ‘want hoe weet ik dat dan ook alweer zo zeker’. Dat werd dus een grappige mail sturen, van ‘volgens mij….maar ik weet het niet zeker…’ 😉

Wat volgde is een leuk interview, zie hieronder haar antwoorden:

Wanneer ben je voor het eerst op deze idee gekomen, om dit op te zetten, en hoe kwam je op het idee?
In 2010 gingen we een weekendje naar Parijs en daar heb ik toen buttons achtergelaten met een briefje, een beetje door de film Amelie (grappig dat jij die ook al noemde), die had ik toen gezien en ik wilde mensen blij maken met anonieme kleine kadootjes. Daarna ging ik hartjes haken en liet ik die, ook weer op vakantie, achter. Later ben ik er kaartjes aan gaan hangen, dat was nog wel anoniem. Op een gegeven moment werd ik geïnterviewd over de achterlatertjes en toen bedacht ik me dat het wel handig was als er een site oid van was, zodat meer mensen mee konden doen of een reactie achter konden laten en zo is de facebook-pagina ontstaan.

Enig idee hoeveel personen inmiddels een achterlatertje gemaakt zullen hebben?
Nee, helaas niet. Ik weet wel dat ze al in heel Nederland en zelfs in het buitenland worden gemaakt en achtergelaten.

Ben je ooit zelf een achterlatertje tegengekomen?
Ook nog niet… ik zag laatst wel dat er mensen hier in de buurt ook al achterlatertjes droppen, dus wie weet vind ik er binnenkort één!

Wat vond je zelf de leuke achterlatertje die je weleens hebt gezien op facebook?
Ik vind alle achterlatertjes leuk die zijn gemaakt met een beetje creativiteit. Vooral die waarvan je ziet dat er wat tijd in is gaan zitten, bijv. gehaakte achterlatertjes. Maar als ze met liefde gemaakt zijn, zie je dat er al in terug, ook als het maar een heel eenvoudige is.

Nog andere plannen?
Ik heb altijd creatieve ideetjes, maar hou het wel bij achterlatertjes. Het leuke daarvan vind ik, dat je snel resultaat hebt én dat je er iemand anders blij mee maakt. Onlangs heb ik mandjes met achterlatertjes gemaakt en ze bij bijv. de bibliotheek, een verzorgingstehuis en hospice neer mogen zetten, om zo mensen een achterlatertje mee te laten nemen, voor zichzelf of om ergens achter te laten.

Als je zo iemand een mooiere dag kunt bezorgen, is mijn doel al geslaagd! Vaak hoor ik ook dat men ze net op het goede moment vinden, dus dat is wel extra mooi!

Je kunt meedoen door zelf iets te maken, bijv. gelukshangertjes van kralen, een engelenhangertje of een gehaakt hartje waar je een magneetje achter plakt, en er een kaartje aan te hangen. Vaak zet ik daar iets van ‘neem me mee’ op, zodat de vinder weet dat het een kadootje is. En de facebook-url natuurlijk! Superleuk als je een reactie krijgt!

Lijkt het je zelf ook leuk om te doen en anderen te verrassen met dit lieve gebaar? Kijk dan voor ideeën, inspiratie en de achterliggende gedachte op haar facebook pagina.

Zelf zijn we ook al gegrepen door dit leuke initiatief en we zijn ook gevraagd om online pakketjes aan te bieden, zodat iedereen die dat wil, makkelijk en snel aan de slag kan. Hier op Kralen.com vind je in ieder geval de instructies voor kettelen en dat is wat je nodig hebt voor je engeltjes. Klik hier voor deze complete pakketjes en hieronder nog een aantal andere ideeën:

 • Een leuke hanger bevestigen aan mobile strap of sleutelhanger
 • Een engeltje, gemaakt met een nietstiftje
 • Een geregen armbandje op elastiek
 • Een geregen figuurtje in brick stitch, geplakt op een magneetje, zodat het thuis op de koelkast kan hangen.
 • Eventueel iets met een thema, bijvoorbeeld voor Pasen of Kerst
 • Een gehaakt of geknoopt figuurtje
 • Een sleutelhanger met verschillende sliertjes, namelijk een stukje lint, gekettelde/geregen kraaltjes en leuke bedeltjes.

Als we je nog ergens mee kunnen helpen, dan horen we het heel graag. Heel veel plezier gewenst met het brengen van plezier!

GIVE-AWAY (deze is inmiddels uitgedeeld)

In samenwerking met Achterlatertjes hebben we voor jullie een superleuke give-away! Vertel hieronder wat voor jou de mooiste plek is om een achterlatertje achter te laten en maak kans op een compleet DIY pakket, in combinatie met haar originele achterlatertjes-visitekaartjes en stickertjes. We sturen het naar je op, zodat je met je creatief een glimlach bij anderen kunt creëren.

11 reacties

 1. Heel leuk initiatief!! Iemand blij maken met iets, al is het klein, is altijd leuk om te doen. En erg leuk dat Creadream hier aandacht aan besteedt en deze give-away organiseert.

  Hoewel elke plek goed is om iets achter te laten, denk ik dat een ziekenhuis de mooiste plek is: daar komen mensen met gezondheidsproblemen, die soms nare dingen moeten meemaken en/of horen. Hoe fijn is het dan om deze mensen een kleine leuke verrassing te geven, een lichtpuntje in de duisternis.

  1. Ben ik helemaal met je eens.
   Vooral de afdeling oncologie of de mamapolie.
   Als je kanker hebt ,heb je in principe levenslang, ook al gaat het een tijdje goed.
   Elke keer is het toch weer spannend

 2. Wat een leuk idee deze giveaway. De winnaar is blij dat hij/ zij gewonnen heeft en kan met de gewonnen prijs weer een glimlach op iemand anders gezicht toveren.

  Ik wilde in eerste instantie het ziekenhuis noemen, maar daar komen natuurlijk ook mensen die niet ziek zijn.
  Bij nader inzien kies ik voor het UWV, want daar komen vnl mensen die het moeilijk hebben, of het nu is omdat ze werkeloos of arbeidsongeschikt zijn, niemand gaat voor zijn plezier naar het UWV, dus daar kunnen alle bezoekers wel een hart onder de riem gebruiken.

 3. Ik doe al twee jaar mee. Telkens maak ik weer andere achterlatertjes. Zo leuk om te doen. Het liefst laat ik ze achter op plekken waar mensen iets moeilijks meemaken of ondergaan dus bij artsen etc. Juist daar kunnen ze voor een klein verschil zorgen.

 4. Wat fantastisch om iets liefs,kleins zelfgemaakt achter te laten. Graag wil ik hier mee gaan beginnen. Waar zou ik iets achterlaten. In het openbaar vervoer.
  Voor mijn werk kom ik vaak in appartementencomplexen. De centrale hal is ideaal om iets achter te laten. Of zomaar in een wachtkamer van arts, tandarts.

 5. De weggevertjes, maar ook de steun gevertjes is altijd al mijn persoonlijkheid, ook voorheen altijd klaar staan voor anderen voor hulp en vragen…….waar het laatste niet meer mogelijk is en hierdoor nu nog één naaste persoon is overgebleven naast medisch team.

  Zo heb ik ooit de verschillende kraal tashangertjes en sleutelhangers ontworpen en de beroemde engeltjes waar ik ook begon met andere Boeddha creatie’s vanwege de betekenis bij onze doelgroep ziekte betekenis beter past.
  de engeltjes koop ik elders
  Daarvoor was het geluk- en steun poppetjes en hartjes en engeltjes van de uitgebrachte haakboeken Annemarie Aarts wat in onze provincie nog het populairst is die ik niet meer kan maken vanwege het verder gevorderd stadium.
  En daarvoor andere dingen wat ook opgegeven, het positieve is dat ik altijd iets vind ik crea.

  Ben zelf Patiënt waar ik al wegblijvertjes maak voor mijn medisch team (artsen,Ergo’s etc) die heel nauw betrokken zijn en blijven en lotgenoten die nog in ons midden zijn.
  nOok is het wederzijds van elkaar leren welke hulpmiddelen,kennis op doen en benaderingen met med.team naar lotgenoten.
  Gezien nu ander budget en hele kleine momenten nog zijn om iets te kunnen weggeven en nog verantwoord is lukt het nog een paar weggeven wat nu natuurlijk mijn med. team is uit ervaring…
  Niet voor niks is in jaar 2015 wmo ontstaan voor ook de eenzaamheid en vanwege heel veel personen niet meer durven vragen of contact vermijden als het in verder gevorderd stadium is.

  Lees hier boven van naar ander afdeling van levenslang
  Ook andere afdelingen zijn doelgroepen die 24 uurs strijden ondanks hun kracht en doorzettingsvermogen en leven ook in een zeer onzekere periode of levenslang of ……

  Vergeet ook niet de onschuldige daklozen zoals afgelopen weken volop in het nieuws op tv zijn zonder dat het niet hun schuld is .
  Ook de zeer arme bevolking die deze hobby niet tot paar keer in het jaar kunnen uitoefenen.

 6. Ik ga eerdaags met het vliegtuig mee en wil daar een aantal achterlatertjes neerleggen om de mensen een goede reis te wensen en een fijne vakantie en voor de terugreis ze een fijne terugreis te wensen

 7. Ik was aan het sporten op buitentoestellen toen ik opeens een pakje zag liggen.
  Verbaast maakte ik het open.
  Zo lief wat ik las en inderdaad een super glimlach om
  mijn mond.????
  Ik hou van creatief bezig zijn, dus ik blij en degene die mij vind
  Wat een leuk idee zeg!!! ga meteen aan de slag
  Ik heb geen Facebook, doe het zonder afzender vind ik stiekem
  toch leuker
  Lieve groetjes van Moon

 8. Zelf ontving ik een beeldschoon beertje (in 5 kleuren katoen gehaakt; daar zitten wel uren werk in) met een kaartje om de hals “neem mij mee!!! ik ben niet verloren of vergeten. Ik ben een achterlatertje. Speciaal hier neergelegd om jou een glimlach te bezorgen. ” Ik dacht van wie is dit? ik wil haar zo graag bedanken. Ik dacht aan een eenzame oude dame, die niet weet wie ze hier mee blij kan maken en het toen maar bij mij in de buitenbrievenbus heeft gestopt (in de Eikenlaan in Zwanenburg).
  Nu ik weet wat de opzet is, dat ze mij een glimlach wil bezorgen, zal ik het aan het
  peutertje van mijn overbuurvrouw geven. Die zal er zeker blij mee zijn.Ik hoop dat dit berichtje door haar wordt gelezen. Ik denk erover na om zelf ook mee te doen, maar dan met kleine presentjes, die je zomaar in een openbare gelegenheid tegen kan komen.

  1. Bedankt voor je berichtje! Ik heb het doorgegeven aan de beheerder van de facebook pagina zodat zij het weer daar kan delen, wie weet leest de maker het zo dan ook. 🙂 en leuk dat jij het weer door kan geven, waardoor weer iemand ermee verrast kan worden. 🙂 fijne dag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *