informatie over… soorten rocailles
Categorieën

informatie over… soorten rocailles

Wanneer je net start met het rijgen van kralen, dan kan het in het begin lastig zijn om juiste soort te kiezen, laat staan de goede maat. In deze blog vertellen we meer over rocailles in het algemeen, dus de kleine, ronde kraaltjes. Welke soorten zijn er, in welke maten zijn deze te krijgen n voor welk soort projecten kun je ze gebruiken?

Soorten rocailles

Globaal zijn er 3 soorten rocailles zijn, namelijk Chinese, Tsjechische en Japanse.

De Chinese rocailles

De eerste van China zijn de rocailles met de goedkoopste prijs, maar deze zijn ook meer ongelijk van grootte en vorm. Dit kan natuurlijk in bijvoorbeeld zomerse armbandjes een heel leuk effect hebben. De laatste paar jaar zie je dit soort armbandjes erg veel in de lente.

Maar bij specifieke patronen kun je deze niet gebruiken, omdat ze dan niet allemaal gaan passen. Hieronder op de foto zie je een aantal kralen die duidelijk langwerpiger van vorm zijn. De Chinese rocailles zie je vooral in de basiskleuren. Ze worden wel in meer kleuren verkocht maar hier heb je wel meer risico dat het kleurlaagje los laat.

Een Chinese mix in maat 8/0
De Tsjechische rocailles

De Tsjechische rocailles zijn al een stuk meer gelijk van vorm en hebben ook meer kleuren. Deze rocailles zijn doorgaans net een slagje groter dan de Japanse rocailles, terwijl ze wel dezelfde maat hebben, bijvoorbeeld 8/0. Hierover verderop meer. De Tsjechische rocailles worden ook wel per strang of hank (een bos strengen) verkocht.

Een Tsjechische mix in maat 8/0
De Japanse rocailles

Tot slot zijn er de Japanse rocailles, die heel mooi gelijk van maat zijn. De meest bekende merken zijn Miyuki en Toho. Er zijn heel veel kleuren beschikbaar, maar liefst honderden verschillende per kleur. De namen hiervan kunnen nog wel eens verschillend zijn, maar het kleurnummer wordt wereldwijd door iedereen zo gebruikt. Het kleurnummer is wat Miyuki er zelf aan geeft en zo’n beetje alle shops nemen dit over. Dus als je hierop zoekt, zal het in elke winkel hetzelfde zijn.

Een Japanse mix in maat 6/0
De afmetingen

De soort maatvoering is bij alle rocailles hetzelfde. Deze zijn gebaseerd op het aantal kralen dat in een inch past. Dus hoe hoger het getal, hoe kleine de kraaltjes zijn.

De meest gebruikte maten zijn bijvoorbeeld 8/0 en 11/0, maar de Chinese rocailles komen ook voor in 12/0 of de delica’s van Miuki ook in 10/0. Kijk altijd goed naar de extra informatie op website om erachter te komen hoe groot ze echt zijn.

Onderling verschil

In de praktijk kan er onderling wel wat verschil zijn waar je rekening mee moet houden. De Tsjechische rocailles van 11/0 vallen doorgaans wat groter uit dan de 11/0 van een Japanse rocaille. Dit hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, maar houdt er wel rekening mee wanneer je ze samen gebruikt of wanneer een patroon specifiek om een bepaalde maat vraagt.

Welke kies je?

Het verschilt dus echt welke je het beste kunt kiezen. De prijs speelt hierin natuurlijk mee, waarbij de kralen met betere kwaliteit duurder zullen zijn. Maar het hangt ook af van wat je wilt maken. Is het een specifiek patroon, waar de kraaltjes op een bijzondere manier in elkaar geregen worden? Dan zijn de kraaltjes met dezelfde vorm natuurlijk de beste keuze.

Onze persoonlijke favoriet is Miyuki dankzij de vele duizenden kleuren waar we dan uit kunnen kiezen en de goede kwaliteit.

Twijfel je nog over je keuze? We helpen je graag! Mail je vraag dan naar info@creadream.nl.

Eén reactie

  1. Ik ben begonnen met Chinese rocailles.
    Maar toen het kralenwerk serieuzer werd, begon ik het verschil in kwaliteit te begrijpen. En te zien!
    Het is vreselijk, als sommige kralen in een werkstuk van vele uurtjes ineens hun kleur kwijt zijn. En al helemaal, als je het iemand cadeau hebt gedaan en je hoort dat het ‘niet meer zo mooi’ is. 🙁
    Wat betreft rocailles en delica’s, werk ik sindsdien ’t liefste met het merk Miyuki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *