Starten met… eenvoudig rijgwerk
Categorieën

Starten met… eenvoudig rijgwerk

Er zijn allerlei manieren om een ketting of armband te maken met grotere kralen. Veel voorbeelden hiervan kun je op kralen.com vinden. Hieronder geven we een overzicht van een aantal populaire manieren.

Rijgen op staaldraad

De meest gebruikte en een heel betrouwbare manier is het rijgen van de kralen op staaldraad. Dit is soepel, heel stevig en verkrijgbaar in diverse kleuren. Let wel tijdens het afrollen op dat er geen knik ontstaat, want die blijft er dan in zitten.

Links een kalotje met een dubbel oogje en rechts een knijpkraalverberger

Het afwerken van dit soort sieraden gebeurt met knijpkralen. Voordat je de knijpkraal erop vast knijpt, rijg je eerst een kalotje op het draad. Let hierbij erop dat de opening van de kalot richting het uiteinde van het draad zit. En zodra je de knijpkraal vast hebt zitten, haal je de kalot naar boven en knijp je deze dicht over de knijpkraal heen. Aan het oogje van de kalot kun je dan het slotje bevestigen.

Een andere manier is een knijpkraalverberger en een draadbeschermer of een stukje french wire. Je rijgt een knijpkraal op het staaldraad en rijgt hierin via de draadbeschermer terug, totdat je een kleine lus overhoudt. Hieraan bevestig je later een ringetje voor het slotje. Knijp de knijpkraal stevig dicht en schuif de knijpkraalverberger erop. Knijp deze nu voorzichtig dicht, zodat er een ronde kraal overblijft. Herhaal dit aan de andere kant, en bevestig het slotje en de verlengketting aan de uiteindes.

Een ketting van 6 draden waar de kralen om en om geregen zijn

Je kunt met staaldraad kettingen maken met een enkele rij, met meerdere rijen met op elke rij kralen, maar ook onderling afgewisseld. Je kunt een tussenzetsel ertussen bevestigen, of de kralen in groepjes rijgen en deze op hun plek houden door aan beide kanten een extra knijpkraal te bevestigen.

Voorbeelden van kettingen met staaldraad
Knopen

Op leer, waxkoord of imitatie-suède kun je kralen met een groot rijggat rijgen, waartussen je een knoop legt in het koord. Je kunt hier een korte of lange ketting mee maken, of meerdere rijen naast elkaar.

Het bevestigen van het slotje kan ook eenvoudig door de koord door het oogje van het slotje te rijgen (of eventueel met een ringetje ertussen) en hier een dubbele knoop in te leggen. Je kunt er voor de zekerheid een drupje lijm op doen, zodat de knoop niet los zal komen.

Daarnaast heb je ook veterklemmen, die je erop kunt bevestigen. Dit zijn platte, metalen klemmetjes, waarbij je de zijkanten over het koord heen vouwt en vastklemt. Er zitten kleine tandjes aan de binnenkant, die in het koord gaan zitten, waardoor het op zijn plek blijft.

Voorbeelden van geknoopte kettingen
Kettelen met kettelstiften of nietstiften

Je ziet ook veel soorten kettingen of armbanden gemaakt met kettelstiften of nietstiften. Een ketting of armband die je snel kunt maken is door kraaltjes of bedeltjes te bevestigen aan een stuk schakelketting met behulp van nietsstiften. Dit zijn korte metalen staafjes met een plat uiteinde, waarop de kraal blijft hangen. Als je dan aan de andere kant met een rondbektang een oogje draait, kun je het hieraan vastmaken aan de schakelketting.

Een kettelstift is vergelijkbaar met een nietstift, maar hierin zit geen plat uiteinde. Er is juist al een oogje, zodat je het aan beide kanten kunt bevestigen. Zo kun je dus een armband of ketting rijgen, waarbij je leuke kralen op de stift rijgt. Dit kun je op meerdere manieren aan elkaar bevestigen.

Voorbeelden van gekettelde kettingen

De kettel- en nietstiften zijn ook zelf te maken van metaaldraad. Je kunt zelf bepalen welke lengte je doet en hierin kun je zelfs variëren. En door een vaste plek op je rondbektang te kiezen, kun je ook de grootte van het oogje zelf kiezen.

Armbanden met memory-wire

Memory-wire is rond gevormd metaaldraad dat heel goed in de vorm blijft zitten en dat de juiste afmeting heeft voor om je pols. Je kunt hier het beste wat kleinere kralen op rijgen, bijvoorbeeld max 6 mm, anders wordt het sneller te zwaar waardoor het vanzelf ruimer om je pols valt.

Bij de memory-wire kun je losse rondes naast elkaar gebruiken. Je gebruikt dan verdelers om de rondingen mooi op hun plek te houden.

De kralen kun je afwisselen met spacers of kralenkappen, waarna je aan elke kant een oogje draait met een rondbektang. Hier kan je ook her en der kettelstiften met een leuke kraal of bedel aan bevestigen.

Voorbeelden van armbanden met memory-wire
Armbanden met elastiek

Vooral in de lente en zomer kun je leuke armbandjes maken door verschillende kralen te rijgen op elastiek. Het makkelijke hieraan is dat je alleen nog maar een knoopje hoeft te leggen en dan zijn ze al klaar. Een drupje lijm op de knoop maakt dat hij niet meer los zal komen.

Een belangrijke tip is wel om, voordat je begint, het elastiek eventjes goed op te rekken. Zo voorkom je dat het armbandje al snel uitrekt tijdens het dragen en te groot wordt.

Voorbeelden van armbandjes van elastiek
Kralen.com

Dit zijn een aantal voorbeelden van sieraden die je met niet al te moeilijke technieken kunt maken, dus ideaal om mee te starten. Als dit je nieuwsgierigheid heeft gewekt van wat er misschien nog meer mogelijk is, kijk dan zeker op kralen.com, waar je talloze voorbeelden en technieken kunt vinden. Het leuke is dat de voorbeelden allemaal ingestuurd zijn door andere kraalsters.

Heb je nog vragen, stel ze gerust hieronder of stuur een mail naar info@creadream.nl. Ook als je hulp nodig hebt met het uitzoeken van de materialen of op zoek bent naar een compleet starterspakket, laat het ons gerust weten, we helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *